GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Καζακστάν: Ο Πρόεδρος Τοκάγεφ δήλωσε ότι η συνταγματική τάξη αποκαταστάθηκε - Πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές

Ο κύριος όγκος των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων της CSTO είναι έτοιμος να αναχωρήσει για το Καζακστάν Η«συνταγματική τάξη αποκαταστάθη...


Ο κύριος όγκος των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων της CSTO είναι έτοιμος να αναχωρήσει για το Καζακστάν

Η«συνταγματική τάξη αποκαταστάθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της» τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Έχει ξεκινήσει μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται εντατικά.

Η συνταγματική τάξη έχει αποκατασταθεί ως επί το πλείστον σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Οι τοπικές αρχές ελέγχουν την κατάσταση», είπε ο Τοκάγιεφ όταν συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους σήμερα το πρωί.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν αναγνώρισε ωστόσο ότι «οι τρομοκράτες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν όπλα και να προκαλούν ζημιές στις περιουσίες των πολιτών». Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι ενέργειες κατά της τρομοκρατίας μέχρι να εξοντωθούν πλήρως οι τρομοκράτες», τόνισε.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, σε χωριστό δελτίο Τύπου, ανέφερε ότι 26 «οπλισμένοι εγκληματίες» σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 συνελήφθησαν, ενώ στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους 18 αστυνομικοί και μέλη της εθνικής φρουράς από την έναρξη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

Ανταποκριτής του BBC στο Αλμάτι του Καζακστάν μετέδωσε εικόνες από πυροβολιασμούς το βράδυ της Πέμπτης:



Διάγγελμα σήμερα από τον Τοκάγεφ

Σήμερα, σε διάγγελμα του, ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Kassym-Zhomart Tokayev, απευθύνθηκε στο λαό της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, έδωσε εντολή να ανοίξουν πυρ χωρίς προειδοποίηση.

"Έδωσα εντολή στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και στον στρατό να ανοίξουν πυρ για να σκοτώσουν χωρίς προειδοποίηση. Γίνονται εκκλήσεις προς τα κόμματα να διαπραγματευτούν για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στο εξωτερικό. Τι ανοησίες! Τι διαπραγματεύσεις, με δολοφόνους και εγκληματίες μπορούμε να κάνουμε; Είχαμε να αντιμετωπίσουμε οπλισμένους και εκπαιδευμένους ληστές - ντόπιους και ξένους. Ακριβώς με ληστές και τρομοκράτες, γι' αυτό πρέπει να καταστραφούν, και αυτό θα γίνει στο εγγύς μέλλον. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου είναι ηθικά και τεχνικά έτοιμες να φέρουν εις πέρας αυτό το έργο. Όποιος δεν παραδοθεί θα καταστραφεί", δήλωσε ο Καζάκος πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι "το Αλμάτι δέχθηκε επίθεση από 20 χιλιάδες ληστές. Καλά συντονισμένος συντονισμός των ενεργειών, ετοιμότητα μάχης και κτηνώδης σκληρότητα. Φαίνεται ότι στην προετοιμασία και την ηγεσία τους συμμετείχε ένα μόνο διοικητήριο".

Ο Τοκάγιεφ εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς τους επικεφαλής των χωρών της CSTO για την υποστήριξή τους. Δήλωσε ότι το ειρηνευτικό απόσπασμα εισήχθη για σύντομο χρονικό διάστημα.

Πάντως, δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός της εξέγερσης που είναι σε εξέλιξη στο Καζακστάν.

Σε διάφορες πόλεις, όπως στο Αλμάτι, πραγματοποιούνται μάχες και λεηλασίες, ενώ την ίδια ώρα αναπτύσσονται σε διάφορα σημεία ξένοι στρατιώτες, από μια συμμαχία στην οποία συμμετέχει το Καζακστάν και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και στην οποία ηγείται η Ρωσία.

Οι νεκροί αστυνομικοί είναι 18, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι δύο από αυτούς αποκεφαλίστηκαν από το πλήθος.

Ο κύριος όγκος των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων της CSTO είναι έτοιμος να αναχωρήσει για το Καζακστάν

Ο κύριος όγκος των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) είναι έτοιμος να απογειωθεί προς το Καζακστάν από διάφορα αεροδρόμια σε όλη τη Ρωσία, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

"Η στρατιωτική μεταφορική αεροπορία συνεχίζει την ανάπτυξη του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού αποσπάσματος των ειρηνευτικών δυνάμεων της CSTO στο Καζακστάν από αεροδρόμια στις περιοχές της Μόσχας, του Ιβάνοφ και του Ουλιάνοφσκ", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

"Τα αποσπασμένα αερομεταφερόμενα στρατεύματα της Ρωσίας από το ειρηνευτικό απόσπασμα της CSTO βρίσκονται επί του παρόντος σε επιφυλακή και περιμένουν να επιβιβαστούν στα αεροδρόμια Τσκάλοφσκ, Ιβάνοβο-Σέβερνι και Ουλιάνοφσκ-Βοστότσνι", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το BBC, βάσει των τελευταίων αναφορών, περίπου 2.500 στρατιώτες μετέβησαν στα εδάφη του Καζακστάν. Η CSTO υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες είναι «ειρηνευτική δύναμη» και πως θα προστατεύσουν υποδομές του κράτους και του στρατού. Το ρωσικό πρακτορείο RIA news μετέδωσε πως οι δυνάμεις θα παραμείνουν στο Καζακστάν για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας στάλθηκαν στο Καζακστάν κατόπιν αιτήματος των αρχών της δημοκρατίας και η απόφαση αυτή ελήφθη συλλογικά.

Πληροφορίες για πολλές δεκάδες νεκρών διαδηλωτών

Για την πλευρά των διαδηλωτών δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, παρά μόνον εκτιμήσεις. Σύμφωνα με αυτές, οι νεκροί είναι πολλές δεκάδες και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000, με τους 400 να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και τους 62 να δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή στην εντατική.

Οπως μεταδίδουν αρκετά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν εκδίωξαν τους διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας που πλήττεται από ταραχές.

Πλέον κανένας διαδηλωτής δεν βρισκόταν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην Πλατεία Δημοκρατίας, έναν από τους κύριους τόπους διαμαρτυρίας, μετέδωσαν τα πρακτορεία Tass και Ria Novosti, αναφέροντας επίσης ότι οι αρχές είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του δημαρχείου και της προεδρικής κατοικίας στο Αλμάτι, που πυρπολήθηκαν την προηγουμένη από ταραξίες.


πηγη