GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

"Βόμβα" Πούτιν μετά τα...σπασίμπα: Να είναι εγκρατής η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ γιατί η στάση του είναι συγκρουσιακή

"Η Ελλάδα τηρεί και θα τηρεί ισορροπημένη στάση στην κρίση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ενώ θα δημιουργηθεί μια “δομή” για την στάση της Ελλάδος από τη...

"Η Ελλάδα τηρεί και θα τηρεί ισορροπημένη στάση στην κρίση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ενώ θα δημιουργηθεί μια “δομή” για την στάση της Ελλάδος από την Α.Μεσόγειο έως την Ουκρανία" είπε ο Ρώσος πρόεδρος

Αφού είπαν ο ένας στον άλλον τα "σπασίμπα" και αναφέρθηκαν στις παραδοσιακές ελληνορωσικές σχέσεις, ο Ρώσος πρόεδρος πέταξε την "βόμβα": Να είναι εγκρατής η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ γιατί η στάση του είναι συγκρουσιακή.

Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης έμοιαζε έκπληκτος μιλώντας συνέχεια για διαφορές που καλό είνια να συζητούνται και για ειλικρίνια 

Κατά τα λοιπά: 

Σε δηλώσεις του ο Β.Πούτιν τόνισε ότι “η Ρωσία ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την ελληνική ανεξαρτησία το 1828. Είχαμε καλή συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό".Ενδεικτικά είπε: 

-Με αφορμή την παρουσία του Κ.Μητσοτάκη υπογράψαμε συμφωνία ασφάλειας στην θάλασσα και άλλες.

-Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ύψους 650 εκατ δολάρια και είναι έτοιμες για επένδυση ακόμα μεγαλύτερου ποσού, αναμένοντας την ελληνική πλευρά στο θέμα.

-Η Ρωσία δίνει μεγάλη σημασία στην ενεργειακή συμφωνία με Ελλάδα, καλύπτοντας 60 % των ενεργειακών αναγκών της χώρας, και θέλουμε να την αναβαθμίσουμε ακόμα πιο πολύ.

-Βοηθήσαμε την Ελλάδα το καλοκαίρι με τις φωτιές με ειδική δύναμη και αεροσκάφη.

-Συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό και είμαστε ευγνώμονες για την αναγνώριση από την Αθήνα του εμβολίου Sputnik για τους Ρώσους Τουρίστες.

-Για διεθνή ατζέντα μιλήσαμε για τα προβλήματα σε Βαλκάνια, ΕΕ ενώ για την Κύπρο στηρίζουμε την ένωση του νησιού,

και εύχομαι χρόνια πολλά λόγω εορτών.

Ο Κ.Μητσοτάκης αφού ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο, τόνισε ότι “δεν μπόρεσε να παραστεί πέρυσι στις εκδηλώσεις για την λήξη του Β. Παγκοσμίου πολέμου και πρόσθεσε: 

-Το έτος Ελλάδος-Ρωσίας θα το επεκτείνουμε και το 2022. Υπογράψαμε 4 συμφωνίες και κοινό πρόγραμμα δράσεων για τα επόμενα Τρία χρόνια.

-Υπάρχουν τομείς συνεργασίας με την Ρωσία, ενώ ευχαριστούμε για την βοήθεια των φωτιών του καλοκαιριού του 2021, και θα έχουμε ενοικιάσεις ρωσικών αεροσκαφών και τα επόμενα χρόνια.

-Η Ρωσία είναι αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος για την χορήγηση φυσικού αερίου της Ελλάδος. Συζητήσαμε προοπτικές συνεργασίας, όπως ο τουρισμός κά.

-Θα πάρουμε τα αρχεία των Εβραίων που είχαν οι ναζί.

-Επισήμανα επίσης ότι η Τουρκία προβαίνει σε επιθετικές δράσεις κατά της Ελλάδος, παραβαίνοντας το διεθνές δίκαιο.

-Για το Κυπριακό, η Ρωσία επιβεβαίωσε τη θέση αναζήτησης δίκαιης λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με στόχο διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία εθνική προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία.

-Αν προχωρήσει η Τουρκία στα Βαρώσια με εποικισμό θα κλείσουν όλα τα περιθώρια συνεννόησης.

-Απαιτούνται δίαυλοι επικοινωνίας ΕΕ-Ρωσίας, αφού η ρωσική πλευρά είναι μέρος της αρχιτεκτονικής της ηπείρου.

-Αν γίνει πόλεμος στην Ουκρανία θα χάσουν όλοι, ενώ η Ελλάδα έχει ενδιαφέρον για το Ντονμπάς, διότι έχει ισχυρή ελληνική κοινότητα.

-Ελπίζω να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας που στηρίζονται σε περίοδο πολλών αιώνων”.

Μετά από ερώτηση Έλληνα και Ρώσου δημοσιογράφου στον Πούτιν ειπώθηκαν τα εξής: 

-Για Α.Μεσόγειο θέλουμε διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ μιλήσαμε και για την Λιβύη και είμαστε σε επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους και την Τουρκία.

-Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και δεν έχουμε καμία εναντίωση σχετικά με την ελληνική πλευρά.

-Η Ελλάδα ήταν υπερ ισσοροπημένης λογικής στάσης στην συνεργασία με Ρωσία-ΕΕ.

-Για το ΝΑΤΟ, έχει μια συγκρουσιακή πολιτική, και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι εγκρατής

-Στην επικοινωνία με τον Μπάιντεν, μιλήσαμε για Α.Ουκρανία και για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολικά, είναι κόκκινη γραμμή.

-Η Ελλάδα τηρεί και θα τηρεί ισορροπημένη στάση στην κρίση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ενώ θα δημιουργηθεί μια “δομή” για την στάση της Ελλάδος από την Α.Μεσόγειο έως την Ουκρανία

-Η Ρωσία δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλεια της, και για αυτό μιλάμε με τις ΗΠΑ. Θέλουμε να εισακουστούν οι ανησυχίες μας, ενώ το ΝΑΤΟ πλησιάζει την Ρωσία, και αναμένουμε αμερικανικούς πυραύλους στην Ουκρανία, και σε αυτό δεν κάνουμε πίσω. 

Ερώτηση Έλληνα και Ρώσου δημοσιογράφου σε Μητσοτάκη

-Οι διαφορές Ελλάδος-Τουρκίας θα συζητηθούν με τους Τούρκους μόνο στην βάση του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα θα προασπίσει τα δικαιώματα της.

-Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, και ευχαριστώ τον κ. Πούτιν που με ενημέρωσε για την συνομιλία με τον Μπάιντεν.

-Αν διολισθήσει η κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας θα πάμε πολλά χρόνια πίσω.


πηγη