GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ημπορεί ο παραδοσιακός συντηρητισμός να νικήσει την αριστερά του Διαφωτισμού;

Σχεδόν ουδείς (πλην εξειδικευμένων μελετητών) γνωρίζει τον Φρήντριχ Γιούλιους Σταλ (Friedrich Julius Stahl, 1802-1861). Ήταν νομικός φιλ...





Σχεδόν ουδείς (πλην εξειδικευμένων μελετητών) γνωρίζει τον Φρήντριχ Γιούλιους Σταλ (Friedrich Julius Stahl, 1802-1861).

Ήταν νομικός φιλόσοφος εβραϊκής καταγωγής, που ησπάσθη τον Χριστιανισμόν (σε ηλικία δεκαεπτά ετών εβαπτίσθη στην Λουθηρανική Εκκλησία του Ερλάνγκεν το 1819) και έγινε υπερασπιστής του πρωσικού λουθηρανικού συντηρητισμού ενάντια στην επιβολήν των αξιών του Διαφωτισμού.

Η φιλοσοφία τού Σταλ απετέλει έναν ιδιότυπο συμβιβασμόν ανάμεσα σε εκείνους πού υπεστήριζαν την προσωπική απολυταρχία του μονάρχη και στα διστακτικά αιτήματα της γερμανικής μεσαίας τάξεως.

Ο Σταλ υπερήσπιζεν ένα συνταγματικόν σύστημα «εκπροσωπήσεως» (όχι όμως ολοκλήρου του λαού, αλλά μόνον των «τάξεων» [Stände]), τις νομικές εγγυήσεις των αστικών ελευθεριών, την αναπαλλοτρίωτο προσωπικήν ελευθερία, την ισότητα ενώπιον του νόμου και επίσης ένα έλλογο νομικό σύστημα.

Εξεδήλωσε πολλές και μεγάλες προσπάθειες ώστε να διαχωρίσει τον μοναρχικό συντηρητισμόν του από κάθε υπεράσπιση της αυθαιρέτου απολυταρχίας.

Η σπουδαιότης της φιλοσοφίας του Σταλ ευρίσκεται τελικώς στο ότι προσήρμοσε επιτυχώς τον αντιορθολογικόν αυταρχισμό στην κοινωνική εξέλιξη τής μεσαίας τάξεως.

Ο Σταλ συνηγορεί υπέρ ενός Κράτους Δικαίου - «Rechtsstaat», αλλά εξαρτά την εγγύηση των αστικών ελευθεριών, τις οποίες παρέχει αυτό το κράτος, από την απόλυτον κυριαρχία του μονάρχη.

Υπήρξε σφόδρα αντι-φιλελεύθερος, εν τούτοις όμως δεν....

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα: istos.net.gr.



.