GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πρωτοχρονιά στα σπίτια μας - Από την Πέμπτη στις 06:00 θα ισχύσουν τα νέα μέτρα - Κλείνουν την εστίαση από τις 10 το βράδυ

Εξοντώνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος «Καμπανάκι» χτύπησε σε κυβέρνηση και ειδικούς ο πενταψήφιος αριθμός κρουσμάτων που σήμε...

Εξοντώνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

«Καμπανάκι» χτύπησε σε κυβέρνηση και ειδικούς ο πενταψήφιος αριθμός κρουσμάτων που σήμερα ξεπέρασε τις 20.000 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «χαλάει» τις διακοπές του στην Ήπειρο και να μεταβαίνει το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου για έκτακτη σύσκεψη.

Η κυβέρνηση είδε μέσα σε μία μέρα (εχθές μόλις ανακοίνωσε την ισχύ των μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου) ότι η άλλαξε η δυναμική της Όμικρον και έτσι φέρνει τα μέτρα νωρίτερα.

Όλα δείχνουν πως τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν από το πρωί της Πέμπτης (06:00).

Ήδη και σύμφωνα με τις διαρροές για την ημέρα της αλλαγής του χρόνου η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 10 το βράδυ παραμονή Πρωτοχρονιάς, που σημαίνει ρεβεγιόν τέλος... και η εστίαση στα τάρταρα που ήλπιζε να βγάλει κάτι από τα «σπασμένα» και άνεργοι να δουν μεροκάματο.

Μάλιστα είναι τέτοια η κατάσταση (θα οξυνθεί) που πολλοί μιλούν για «εξόντωση» καθώς με την ελπίδα του ρεβεγιόν τα καταστήματα είχαν προβεί σε προσλήψεις και προμήθειες που απλά θα πάνε στα αζήτητα.



«Όλα τα μαγαζιά πάλι στην ίδια μοίρα … Δεν μπορεί να γίνει ένας διαχωρισμός; Άλλο το κέντρο διασκέδασης, άλλο η καφετέρια. Μισοκλείνουν μερικά μαγαζιά, άλλα κλείνουν εντελώς, με αποτέλεσμα να φοβάται ο κόσμος» τονίζει ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Βασίλης Μαγκασιάνος.

«Μια εβδομάδα τώρα που έχει βγει έστω η υποψία ότι θα υπάρξουν αυτά τα μέτρα ήδη ο κόσμος κάνει πίσω… Έχει παγώσει πάρα πολύ, εμείς ήδη έχουμε κάποιες ακυρώσεις και εύχομαι να μη μεγεθυνθεί αυτό το φαινόμενο» , δηλώνει από την πλευρά του ο Γιώργος Λειβαδίτης, ιδιοκτήτης μπαρ–εστιατορίου.

«Στα τελευταία μέτρα που πήρανε πέσαμε 70% κάτω, σκεφτείτε λοιπόν να πάρουν κι άλλα μέτρα επιπλέον. Εμείς τελειώσαμε» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τσάκος, επικεφαλής του προεδρείου της τουριστικής επαγγελματικής ένωσης εστίασης και συναφών επαγγελμάτων.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από την Πέμπτη στις 06:00 είναι τα εξής:

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα τόσο στα σουπερμάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

- Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση.

- Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

- Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.

- Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν μπορεί να αποκλεισθεί και η ανατροπή με ανακοίνωση νέων μέτρων, ενώ στο τραπέζι θα μπει και η λειτουργία των σχολείων, αν και μέχρι στιγμής η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου με αυστηρό testing.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Οικονόμου νωρίτερα προϊδέασε πως έχουμε αυξημένα κρούσματα και η αύξηση της διασποράς της Omicron σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμοστούν μέτρα νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου.

«Πρέπει να παρέμβουμε στους χώρους όπου παρατηρείται υπερμετάδοση, στην εστίαση, τη διασκέδαση, τα γήπεδα, για να αναχαιτίσουμε τη διασπορά του ιού στον τρόπο και το μέτρο που μπορούμε» συνέχισε, ενώ υπογράμμισε πως με την στρατηγική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα, καταφέραμε όλοι μαζί να σώσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εορταστικού τζίρου και να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με έναν τρόπο πολύ καλύτερο σε σχέση με πέρσι.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα για τα γήπεδα είναι υπερβολικά δεδομένου ότι ο κόσμος μπορεί να μεταφερθεί σε καφετέριες, απάντησε πως ούτε η καφετέρια θα εξακολουθεί να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.

Τώρα το μόνο που θα έχουν να κάνουν οι πολίτες θα είναι να κάτσουν να δούνε τον... Σάκη Ρουβά να τραγουδάει και τον Κ.Μπακογιάννη να κάνει «αλλαγή του χρόνου».


πηγη