GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σκόπια: Σήμερα στην Βουλή της χώρας η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ

Εφόσον η πλειοψηφία των βουλευτών καταψηφίσει τα μεσάνυχτα την κυβερνητική συμμαχία υπό τον Ζάεφ, παραιτείται άμεσα και ανοίγει ο δρόμο...


Εφόσον η πλειοψηφία των βουλευτών καταψηφίσει τα μεσάνυχτα την κυβερνητική συμμαχία υπό τον Ζάεφ, παραιτείται άμεσα και ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό νέας κυβέρνησης η για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Στις 11:00 το πρωί ξεκινάει στη βουλή των Σκοπίων, η κρίσιμη συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ η αντιπολίτευση, υπό το εθνικιστικό VMRO-DPMNE. 

Σύμφωνα με τον κανονισμό η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης, αν και το μικρό αλβανικό κόμμα «Βesa» που συμμετείχε έως πρότινος στον κυβερνητικό συνασπισμό μεταπήδησε, με τους τρεις βουλευτές του, στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

Στελέχη των δύο μεγάλων κυβερνητικών κομμάτων (SDSM, DUI) αισιοδοξούν πως θα διατηρηθεί η πλειοψηφία στη βουλή, ενώ εάν δεν συμβεί αυτό θεωρούν πως η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα προκύψει εκ νέου από το SDSM.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, που ανακάλεσε την παραίτησή του, συναντήθηκε με τους επικεφαλής των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του, εκτός από το «Besa» που αποχώρησε πρόσφατα, εκφράζοντας αισιοδοξία για την έκβαση της σημερινής «μάχης».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUΙ Αλί Αχμέτι.

Σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, οι κυβερνητικοί εταίροι συζήτησαν το ενδεχόμενο να μην παραστούν στη συνεδρίαση οι βουλευτές της κυβέρνησης, προκειμένου να διαπιστωθεί από την αρχή της διαδικασίας πως η αντιπολίτευση δεν διαθέτει απαρτία 61 βουλευτών που θα της επιτρέψει να εγκρίνει την ημερήσια διάταξη.

Ωστόσο καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει εάν τελικά οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση.

Από την πλευρά του το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE επιμένει πως διαθέτει πλειοψηφία 61 βουλευτών, από τους 120 συνολικά του σώματος, που θα καταψηφίσουν τη σημερινή κυβέρνηση δρομολογώντας εξελίξεις. Βουλευτές του VMRO-DPMNE εμφανίστηκαν βέβαιοι πως η κυβέρνηση Ζάεφ όχι μόνο θα καταψηφιστεί, αλλά θ’ ανοίξει και ο δρόμος για τον πρόεδρο του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι για σχηματισμό νέας σταθερής κυβέρνησης στη χώρα.

Εφόσον η πλειοψηφία των βουλευτών καταψηφίσει τα μεσάνυχτα την κυβερνητική συμμαχία υπό τον Ζάεφ, παραιτείται άμεσα και ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό νέας κυβέρνησης η για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. 

Στο πρώτο σενάριο, ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία των διερευνητικών εντολών του Προέδρου της Δημοκρατίας αρχικά προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) που έχει τους περισσότερους βουλευτές.

Εφόσον μέσα σε 20 μέρες δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση η εντολή παραδίδεται στο δεύτερο σε δύναμη κόμμα VMRO-DPMNE.

Εάν και αυτό αποτύχει να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία, τότε οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι αναπόφευκτες, οπότε και η απερχόμενη βουλή θα πρέπει να καταλήξει στην ημερομηνία διεξαγωγής τους.


πηγη