GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΕΚΤΑΚΤΟ - Σφοδρές συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν

To Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε σήμερα ότι από τις 14:00 (τοπική ώρα) η κατάσταση στα ανατολικά σύνορα είναι τεταμένη. Όπως ...




To Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε σήμερα ότι από τις 14:00 (τοπική ώρα) η κατάσταση στα ανατολικά σύνορα είναι τεταμένη.

Όπως σημειώνεται, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιούν τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό, πυροβόλα όπλα διαφορετικών διαμετρημάτων.

Από την πλευρά του,  το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, ισχυρίζεται πως οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις προκλήσεις μεγάλης κλίμακας κατά του Αζερμπαϊτζάν στα κρατικά σύνορα.

«Για να επιδεινώσει την κατάσταση στα κρατικά σύνορα, οι στρατιωτικοί σχηματισμοί της αντίπαλης πλευράς, χρησιμοποιώντας όλμους διαφόρων διαμετρημάτων και πυροβολικό, άνοιξαν πυρ στις μονάδες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν που στάθμευαν στην περιοχή Λατσίν.

Οι μονάδες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για να καταστείλουν τις προκλήσεις της αρμενικής πλευράς», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας έκανε έκκληση στη Ρωσική Ομοσπονδία για βοήθεια σε σχέση με την εισβολή στο Αζερμπαϊτζάν.

Το Γερεβάν ζήτησε από Μόσχα να υπερασπίσει το κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας

Η κυβέρνηση της Αρμενίας απευθύνθηκε στην Μόσχα ζητώντας της να υπερασπίσει από τις επιθέσεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν το κυρίαρχο έδαφος της χώρας, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας Αρμέν Γκριγκοριάν.

«Επειδή η επίθεση έγινε στο κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας, βάσει της συμφωνίας του 1997, απευθυνόμαστε στην Ρωσική Ομοσπονδία την οποία καλούμε να υπερασπίσει την ακεραιότητα της Αρμενίας.

Αυτή την στιγμή ετοιμάζεται η έγγραφη έκκληση», δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Γκριγκοριάν, το Γερεβάν ελπίζει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα παράσχει επαρκή βοήθεια, εάν οι συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν αποτέλεσμα.

Αργότερα ο πρεσβευτής της Αρμενίας στην Μόσχα Βαρντάν Τογκανιάν δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι Ρωσία και Αρμενία διεξάγουν διαβουλεύσεις μέσω της στρατιωτικής και της διπλωματικής οδού σε σχέση με την όξυνση της κατάστασης στα σύνορα Αρμενίας -Αζεμρπαϊτζάν.

Το Σύμφωνο φιλίας , συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας υπογράφηκε στις 29 Αυγούστου του 1997.

Η διάρκεια ισχύος είναι 25 χρόνια και αυτομάτως ανανεώνεται στο τέλος κάθε δεκαετίας, εάν ένα εκ των μερών δεν δηλώσει την επιθυμία του να τερματίσει την ισχύ του συμφώνου. Το εν λόγω σύμφωνο είχαν υπογράψει οι πρώτοι πρόεδροι των δύο χωρών, ο Μπορίς Γιέλτσιν και ο Λεβόν Τερ -Πετροσιάν.

Τον Νοέμβριο η κατάσταση στο Καρμαπάχ και στις παραμεθόριες περιοχές της περιοχής Σιουνίκσκαγια της Αρμενίας οξύνθηκε απότομα .

Και οι δυο πλευρές συστηματικά ανακοινώνουν για ένοπλα επεισόδια στα οποία υπάρχουν ανθρώπινα θύματα. Στις 13 Νοέμβριου Γερεβάν και Μπακού εξαπέλυσαν μεταξύ τους κατηγορίες για πλήγματα στρατιωτικών θέσεων.

Ένταση επίσης δημιουργείται και στα εδαφικά τμήματα της διεθνούς οδικής αρτηρίας που συνδέει την Αρμενία με το Ιράν, τα οποία πέρασαν στην δικαιοδοσία του Αζερμπαϊτζάν μετά τις δηλώσεις της 9ης Νοέμβριου του 2020 που έκαναν οι ηγέτες της Αρμενίας, Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν και στα οποία είχαν τοποθετηθεί φυλάκια Ρώσων μεθοριακών φρουρών για να διασφαλισθεί η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και μεταφορικών μέσων.


Πηγή