GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μητσοτάκης: "Δεν έχω κόψει την επαφή με τον Ερντογάν"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Mega δήλωσε ότι η επίλυση του θέματος της οριοθέτησης των θαλασσιών ζωνών μπορεί να γίνει ...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Mega δήλωσε ότι η επίλυση του θέματος της οριοθέτησης των θαλασσιών ζωνών μπορεί να γίνει με τον διάλογο

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε προ2ς κάθε κατεύθυνση πως «αν καταφέρουμε να τα βρούμε με την Τουρκία, δεν θα το οφείλουμε σε κανένα τρίτο αλλά στον ειλικρινή διάλογο σε ανώτατο επίπεδο – και γι’ αυτό δεν έχω κόψει την επαφή με τον κ. Ερντογάν – για να επιλύσουμε το μείζον θέμα θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα προβάλλει αποτρεπτική ισχύ και δεν είναι επιθετική χώρα ενώ σημείωσε πως με τις αγορές οπλικών συστημάτων και τις συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ η χώρα έχει αναβαθμίσει την ισχύ αυτή.

Είπε πως η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία ορίζει ότι θα υπάρξει στρατιωτική συνδρομή εάν η Τουρκία επιτεθεί, κάτι που επεδίωκε η χώρα εδώ και 40 χρόνια.

Εξήγησε πως θα μπορούσε η συμφωνία να αποτελεί πρόπλασμα στρατηγικής ευρωπαικής αυτονομίας όπου ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να συνεργάζονται εάν ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ δεν θέλουν να παρέμβουν.

Ανέφερε πως η η συμφωνία με τη Γαλλία δεν εμπόδισε να επεκταθεί η συμφωνία με τις ΗΠΑ με νέες αμερικανικές επενδύσεις.

Διαμήνυσε πως η Ελλάδα κάνει ότι της αναλογεί, θύμισε τις συμφωνίες για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αποδεικνύοντας τον σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο.

Σε ερώτηση για την καγκελάριο Μέρκελ είπε πως δεν συμφωνούσαν πάντα στα ελληνοτουρκικά και ότι την είχε πιέσει να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία. « Αν ήθελε να παίξει ρόλο ουδέτερου μεσολαβητή , δεν μπορώ να δεχθώ ότι κάποια ευρωπαϊκή χώρα θα είναι ουδέτερη».

Σκόπια

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στα Σκόπια και το ενδεχόμενο να μην τηρηθεί η συμφωνία ο πρωθυπουργός είπε πως «οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις».

Ο χρόνος που θα φέρει η κυβέρνηση προς κύρωση το μνημόνιο είναι δική της απόφαση είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως παρακολουθεί η κυβέρνηση και την εφαρμογή της.


πηγη