GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Στην Ελλάδα τα λείψανα 7 Ελλήνων που έπεσαν μαχόμενοι στην εισβολή της Κύπρου

Με τιμές ηρώων κατέφθασαν σήμερα στη χώρα μας τα οστά επτά Ελλήνων πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και έκτοτε παρέμεναν αγνοούμε...

Με τιμές ηρώων κατέφθασαν σήμερα στη χώρα μας τα οστά επτά Ελλήνων πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και έκτοτε παρέμεναν αγνοούμενοι.

Επαναπατρίστηκαν έπειτα από 47 χρόνια τα λείψανα επτά Ελλήνων αξιωματικών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο.

Λίγο μετά τις 15:00, τα λείψανα των έξι αξιωματικών από την ΕΛΔΥΚ και του ενός καταδρομέα από το Μάλεμε έφτασαν με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τατοΐου.



Σύμφωνα με την ΕΡΤ, παρόντες ήταν μέλη της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας, όπως ο υφ. Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρέσβης της Κύπρου, καθώς και συγγενείς και φίλοι των πεσόντων και πλήθος απλού κόσμου.

Θα ακολουθήσουν τελετές και ομιλίες, προτού τα οστά των επτά Ελλήνων παραδοθούν στους συγγενείς τους που κατάγονται από διάφορες περιοχές της χώρας μας.


Σύμφωνα με το sigmalive.com, οι έξι άνδρες που υπηρετούσαν στην ΕΛΔΥΚ χάθηκαν στις μάχες του στρατοπέδου της Δύναμης και ο έβδομος επέβαινε στο Νοράτλας «Νίκη 4» που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 στη Λευκωσία.

Πρόκειται για τους Συνταγματάρχες Κωνσταντίνο Κόκκα και Νικόλαο Γιαννακόπουλο και τους έφεδρους ανθυπασπιστές Θωμά Κουκούλη, Χαράλαμπο Καραγκούνη, Δημήτριο Βελώνα, Δημήτριο Θανόπουλο και Χριστόδουλο Δοϊτσίδη που ήταν στο Νοράτλας.

Τελετή και στην Κύπρο

Η ελληνική πολιτική ηγεσία, καθώς και συγγενείς των ηρώων βρέθηκαν στην τελετή παράδοσης των οστών και το τρισάγιο που έγινε στην Κύπρο, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι οι επτά ήρωες επέλεξαν συνειδητά να αγωνιστούν μέχρις εσχάτως, προασπίζοντας τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Εξήρε τη θυσία τους, λέγοντας ότι δεν χάθηκαν και ότι για τέτοιους ήρωες αξίζει να σφραγίσουμε τη μνήμη μας για πάντα.

Ο Έλληνας υφυπουργός επέκρινε τη στάση της Τουρκίας, τονίζοντας ότι συνεχίζει να προκαλεί τη διεθνή νομιμότητα, να τηρεί αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό και να παραβιάζει «κάθε έννοια και αρχή του Διεθνούς Δικαίου στην ευρύτερη περιοχή».


Από τη μεριά του, ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σε ομιλία του εξήρε την αυτοθυσία των επτά ηρώων και είπε ότι ο κυπριακός ελληνισμός είναι ευγνώμων σε αυτούς και τις οικογένειές τους και υποκλίνεται μπροστά στο μεγαλείο του αγώνα τους.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι πολλές οικογένειες και αγαπημένα πρόσωπα των ηρώων ανέμεναν με καρτερικότητα και αξιοπρέπεια, αρκετοί από αυτούς μάλιστα έφυγαν από τη ζωή χωρίς να μάθουν για τους αγαπημένους τους.

«Αποτελεί χρέος μας η διατήρηση άσβεστης της μνήμης τους & βαριά κληρονομιά να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση» έγραψε στο Twitter o Κύπριος υπουργός Άμυνας.

Πηγή: sputniknews.gr