GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Διπλωματική κρίση με τον Λίβανο - Tέσσερις χώρες ανακαλούν τους πρεσβευτές τους από τη Βηρυτό

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακάλεσαν σήμερα τους διπλωμάτες τους από τη Βηρυτό, η τέταρτη χώρα του Κόλπου που λαμβάνει μέτρα εναντίον τ...



Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακάλεσαν σήμερα τους διπλωμάτες τους από τη Βηρυτό, η τέταρτη χώρα του Κόλπου που λαμβάνει μέτρα εναντίον του Λιβάνου, με αφορμή τις δηλώσεις ενός Λιβανέζου υπουργού ο οποίος επέκρινε την παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο στην Υεμένη.

Αυτή η σοβαρή κρίση σημειώνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νατζίμ Μικάτι υπολόγιζε σε μια πιθανή οικονομική βοήθεια από τις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου για να ανακάμψει η υπό κατάρρευση οικονομία του Λιβάνου.

Ο Μικάτι πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Πληροφοριών Ζορζ Κορντάχι, ο οποίος προέρχεται από ένα χριστιανικό κόμμα, σύμμαχο της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Κάλεσε μάλιστα τον υπουργό να παραιτηθεί.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η κρίση αυτή αντικατοπτρίζει τη σύγκρουση μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν για το ποιος θα ασκεί επιρροή στην περιοχή, με τον Λίβανο να πληρώνει το τίμημα.

Μετά τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τους διπλωμάτες τους σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς το Ριάντ. Τα ΗΑΕ απαγόρευσαν επίσης στους πολίτες τους να επισκέπτονται στον Λίβανο.

Νωρίτερα σήμερα το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή του από τη Βηρυτό και ότι ο Λιβανέζος επιτετραμμένος θα πρέπει να φύγει από τη χώρα μέσα σε 48 ώρες.

Εξήγησε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή η λιβανέζικη κυβέρνηση «απέτυχε» να δώσει μια απάντηση «στις απαράδεκτες και κατακριτές δηλώσεις σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων (έξι) χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου».

πηγη