GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Παραγωγικές οι συνομιλίες με την Άγκυρα για τα F35, είπε το Πεντάγωνο

Οι πρόσφατες  συνομιλίες αξιωματούχων του Πενταγώνου με εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, στην Άγκυρα, ήταν «παραγωγικές»,...

Οι πρόσφατες  συνομιλίες αξιωματούχων του Πενταγώνου με εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, στην Άγκυρα, ήταν «παραγωγικές», ανέφερε το Πεντάγωνο, ωστόσο παραμένει ασαφές εάν οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κάτι συγκεκριμένο.

«Η συνάντηση καταδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να ολοκληρώσει με σεβασμό την προηγούμενη ανάμειξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Ο ανώτατος διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, Άντριου Γουίντερνιτς, συνόδευσε στις συζητήσεις τη Μελίσα Μπένκερτ, Διευθύντρια στο γραφείο εξαγορών και υποστήριξης του Πενταγώνου.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, μίλησαν επίσης τηλεφωνικά με τους Τούρκους ομολόγους τους, στις 27 Οκτωβρίου.

Η Τουρκία απαιτεί αποζημιώσεις ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία κατέβαλε για μια αρχική παραγγελία έως και 100 Lockheed-Martin F-35. Ωστόσο, πριν παραδοθεί οποιοδήποτε από τα αεροπλάνα, η Ουάσινγκτον απέβαλε την Τουρκία από την ομάδα των εθνών που επιτρεπόταν να αποκτήσουν το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς αφού η Άγκυρα αγόρασε επίσης το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 το 2017.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι τα συστήματα ραντάρ των S-400 απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο την τεχνολογία αιχμής του F-35 αλλά αξιωματούχοι στην Άγκυρα επιμένουν ότι η κυβέρνησή τους είναι ελεύθερη να αγοράζει όπλα όπως κρίνει σκόπιμο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησε πρόσφατα να εννοηθεί μια επίλυσης της διαφωνίας, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε την πώληση και την αναβάθμιση πολλών δεκάδων F-16 για την Τουρκία για να αντισταθμίσει η απώλεια.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, έβαλε φρένο στο σχόλιο του Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε προτείνει καμία επιλογή χρηματοδότησης ως μέρος μιας πιθανής πώλησης F-16.

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον δήλωσαν ότι οι πρόσθετες αγορές σημαντικού ρωσικού στρατιωτικού υλικού από την Τουρκία θα προκαλέσουν και πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Μια τέτοια κίνηση θα έβλαπτε επίσης τους δεσμούς της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ.


philenews / ΚΥΠΕ