GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σενάριο... Φώκλαντ για Ελλάδα-Τουρκία! “Τριτώνουν” οι προειδοποιήσεις για κρίση από ρωσικές πηγές

Σενάρια ελληνοτουρκικού πολέμου από την Μόσχα Μετά τους Γάλλους και τους Αμερικανούς σειρά των Ρώσων να μας προειδοποιήσουν για πιθανή κ...

Σενάρια ελληνοτουρκικού πολέμου από την Μόσχα

Μετά τους Γάλλους και τους Αμερικανούς σειρά των Ρώσων να μας προειδοποιήσουν για πιθανή κρίση στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ το επόμενο απροσδιόριστο διάστημα.  

Σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό Konstantin Kotlin: “Ελλάδα και  Τουρκία είναι πλέον πολύ πιο κοντά σε έναν πόλεμο παρά σε κάθε είδους συμφωνία, και υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για αυτό.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς μπορούν πράγματι να οδηγήσουν σε ένα παράδειγμα του σύγχρονου "casus belli" σύμφωνα με το μοντέλο των νησιών Φώκλαντ, που είχε ως αποτέλεσμα μια πραγματική στρατιωτική σύγκρουση με εκατοντάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Ακόμα κι αν στην περίπτωση των ελληνικών νησιών το ερώτημα αφορά την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ΑΟΖ ανήκει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας.

Όπως και το γεγονός ότι για τους Έλληνες μετά το 1974,το πρόβλημα των τουρκικών εδαφικών διεκδικήσεων είναι εξαιρετικά οξύ.

Τώρα η κατάσταση οδεύει να γίνει ακόμη χειρότερη, αφού δύο χώρες του ΝΑΤΟ (Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες) συμφώνησαν, ανεξάρτητα η μία από την άλλη (!), με μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ(την Ελλάδα), την υποστήριξη της αμυντικής της ικανότητας, η οποία ουσιαστικά στρέφεται εναντίον μιας χώρας που είναι επίσης μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (Τουρκίας).

Για να συμπληρωθεί η εικόνα, μένει μόνο να περιμένουμε μέχρι την έναρξη ενός πλήρους κλίμακας «πολέμου» μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα προσπαθεί απλώς με όλες της τις δυνάμεις να αποφύγει την επανάληψη της κατάστασης του 1974.

Η ηγεσία της χώρας, προσπαθεί να βρει μια λύση για μια αξιόπιστη επίλυση του ζητήματος των εδαφικών διεκδικήσεων της τουρκικής πλευράς.

Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι παρά τη κρίση της πανδημίας, που επιδεινώθηκε μετά το πρόβλημα χρέους, η Ελλάδα άρχισε να αγοράζει μαζικά όπλα, ενώ υπέγραψε δύο στρατηγικές αμυντικές συμφωνίες, με Γαλλία και ΗΠΑ.

Πράγματι, με τη συμμετοχή της Ελλάδας τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν όχι μία, αλλά δύο διπλές διμερείς δομές εντός του ΝΑΤΟ, εκατό τοις εκατό αποτελούμενες από μέλη του.

Κινήσεις στην σκακιέρα του Αιγαίου και της Α.Μεσογείου:

Πρώτον, Αμερικανοί και Γάλλοι υπολογίζουν σοβαρά τη δύναμη του τουρκικού στρατού και αξιολογούν τις κινήσεις τους ώστε να  μπορέσουν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Δεύτερον, οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται την έναρξη ενός είδους «εμφύλιου πολέμου» μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ (Τουρκία και Ελλάδα) και, βλέποντας τη δραστηριότητα της Γαλλίας, φοβούνται ταυτόχρονα, ότι το Παρίσι θα βγει μπροστά παίζοντας τα δικά του παιχνίδια στην Μεσόγειο, εξακοντίζοντας τις ΗΠΑ στην περιοχή για πρώτη φορά μετά το 1945.

Έχουμε ουσιαστικά ένα είδος τετραγώνου, που αποτελείται από χώρες του ΝΑΤΟ, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ελλάδα και Τουρκία.

Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες σε αυτό το γεωπολιτικό σχήμα έχει τα δικά του συμφέροντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν προτεραιότητα στη μονοπολική έννοια της ειρήνης, για την υπεράσπιση της οποίας είναι έτοιμες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια.

Κύριο μέλημα είναι η στρατιωτική κυριαρχία στην Ευρώπη μέσω των δομών του ΝΑΤΟ.

Η Γαλλία, με τη σειρά της, επιδιώκει να αποδείξει, πρώτα απ' όλα, στον εαυτό της και στον υπόλοιπο κόσμο την ικανότητά της να συμμετέχει ενεργά στη γεωπολιτική διαδικασία ως ανεξάρτητος παίκτης.

Η Τουρκία με την δική της σειρά, θέλει να ξεκινήσει την εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό.

Η Άγκυρα στην διαδικασία αυτή, προφανώς και δεν ενδιαφέρεται για “λεπτομέρειες όπως το ζήτημα εδαφικής ιδιοκτησίας των νησιών στα ανοικτά των ακτών των οποίων προβλέπεται η τουρκική εξόρυξη.

Αν δούμε την γενικότερη κατάσταση ευρύτερα, γίνεται προφανές ότι αυτή μπορεί κάλλιστα να είναι η αρχή των προετοιμασιών της Ουάσιγκτον, όχι μόνο για την κατάρρευση της βορειοατλαντικής συμμαχίας, αλλά και για την αποτροπή «εμφυλίου πολέμου» μεταξύ των μελών της’, ανέφερε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Εκτίμηση πολλών ειδικών είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα υπέγραψε δύο τεράστιας σημασίας αμυντικές συνθήκες με ρήτρα αμυντικής συνδρομής με ΗΠΑ και Γαλλία, προκαλώντας την οργή σε πολλούς φίλους και εχθρούς.

Από την άλλη πλευρά η Τουρκία ευρίσκεται σε φάση οικονομικής, κοινωνικής, και στρατιωτικής κατάρρευσης (στρατηγοί παραιτούνται, στρατιώτες δεν πολεμούν έχοντας χαμηλό ηθικό σε Συρία και ΝΑ Τουρκία, καθώς οι συλλήψεις ειδικά στρατιωτικών για την οργάνωση Γκιουλέν συνεχίζονται).

Νομίζουν μερικοί ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην γειτονική χώρα εσαεί;

Σαφώς και όχι για αυτό ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να “διαφύγει” μέσω κρίσης με την Ελλάδα.      

Ότι και να κάνουν όμως οι νεο-Οθωμανοί είναι σίγουρο ότι θα βρουν αδιαπέραστο “τείχος” των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε Αιγαίο, Έβρο και νησιά, όπως έδειξε και ο πρόσφατος "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2021".πηγη