GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ερντογάν: Τέλος η δυτική ηγεμονία - Αρχή μιας νέας παγκόσμιας τάξης

Για το τέλος της δυτικής ηγεμονίας έκανε λόγο πριν από λίγες μέρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυριζόμενος πως πλέον αναδ...


Για το τέλος της δυτικής ηγεμονίας έκανε λόγο πριν από λίγες μέρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυριζόμενος πως πλέον αναδύεται μια νέα παγκόσμια τάξη.

«Φτάσαμε στο τέλος της επικρατούσας αντίληψης της δυτικής ανωτερότητας και της αντιμετώπισης των παγκόσμιων προβλημάτων, και όλοι είναι πεπεισμένοι για αυτό, ακόμη και η ίδια η Δύση», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό περιοδικό Kriter Dergi που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.

Ο Ερντογάν - ο οποίος είχε ασταθείς σχέσεις με δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και των ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια - είπε ότι έχει γίνει σαφές ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγξει ολόκληρο τον κόσμο από μόνη της, αφού έγινε η μόνη υπερδύναμη στον κόσμο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Είπε ότι χώρες όπως η Τουρκία έχουν πολλαπλασιάσει την ισχύ τους για να γίνουν βασικοί παίκτες στη διεθνή σκηνή.


«Όχι μόνο η Τουρκία, αλλά πολλές χώρες μεσαίας ισχύος έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν στην κορυφή.

Δεν ζούμε πλέον σε έναν κόσμο όπου οι υπερδυνάμεις έχουν τον πρώτο λόγο", είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος καυχιόταν ότι η χώρα του είχε φτάσει σε ένα επίπεδο δύναμης όπου μπορεί να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις και να κατασκευάζει τον δικό της στρατιωτικό εξοπλισμό.

Είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εθνών που ζητούν αλλαγές στην παγκόσμια τάξη, εξηγώντας ότι επισημαίνει τα προβλήματα που εμποδίζουν κάθε πρόοδο για την επίλυση διεθνών συγκρούσεων.

Παραδείγματα που έδωσε ήταν η προσφυγική κρίση στη Συρία, η κρίση των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, η κατάσταση του παλαιστινιακού λαού, η «ισλαμοφοβία» στη Δύση και οι πολυάριθμες ανθρωπιστικές κρίσεις στην Αφρική, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ δεν κατάφερε να λύσει καμία από αυτές.

Η Άγκυρα έχει στρατιωτικά εμπλακεί σε μια σειρά συγκρούσεων στην περιοχή την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και της Λιβύης.

Έχει επίσης στοχοποιήσει συχνά κούρδους μαχητές, ενώ κατέχει παράνομα από το 1974 την μισή Κύπρο.


πηγη