GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Εκπρόσωπος Τ/ΥΠΕΞ: «Θα απαντήσουμε στην Κύπρο, αν προβεί σε γεώτρηση»

Ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι η Τουρκία θα απαντήσει αν η Κύπρος ξεκινήσει γεώτρηση το Νοέμβριο, έστειλε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ...

Ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι η Τουρκία θα απαντήσει αν η Κύπρος ξεκινήσει γεώτρηση το Νοέμβριο, έστειλε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, σε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο.

Διαβάστε ακόμη: Τσαβούσογλου:«Θα αποδείξουμε ότι τα νόμιμα δικαιώματά μας στην Αν.Μεσόγειο»

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό, θα αντιδράσουμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Το δηλώνω ξεκάθαρα από εδώ. Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε τέτοιες προκλήσεις», τόνισε και συνέχισε:«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου προβαίνουν σε ενέργειες για την αύξηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Οι προσπάθειες αποστολής πλοίων συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας.

Ως κυρίαρχο κράτος, η Τουρκία όταν έρθει η στιγμή μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά της. Τα δικαιώματά μας θα τα διεκδικούμε πάντα. Η Τουρκία μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματός της, όταν έρθει η στιγμή».

Όσον αφορά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ο Μπιλγκίτς είπε: «Το έγγραφο στρατηγικής διεύρυνσης της ΕΕ είναι μια έκθεση που έχει ήδη συνταχθεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εκφράσαμε την αντίδρασή μας στην έκθεση ευρέως χθες. Η Προεδρία της ΕΕ έχει ήδη καταγράψει τις απόψεις της Τουρκίας για όλα τα άρθρα της έκθεσης. Για εμάς η έκθεση δεν έχει καμία  ισχύ. Γιατί η έκθεση είναι γραμμένη με δύο μέτρα και δύο σταθμά και υπάρχουν ισχυρισμοί που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί». αυτός είπε.

Αίγυπτος

«Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις με την Αίγυπτο στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και σεβασμού τόσο σε διμερή όσο και σε περιφερειακά θέματα. Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη και η εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας μας με την Αίγυπτο είναι σημαντικές προς όφελος των λαών και των δύο χωρών. Συζητούνται όλα αυτά στις διαβουλεύσεις που γίνονται. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με την Αίγυπτο σε πολλούς τομείς.

10 πρέσβεις

Σχετικά με την δήλωση των πρεσβευτών 10 χωρών για τον Οσμάν Καβάλα δήλωσε: «Είναι απολύτως απαράδεκτο να τίθενται τελεσίγραφα στο τουρκικό κράτος», είπε. «Τα δικαστήρια και οι δικαστές δεν μπορούν να λάβουν εντολή ή να λάβουν οδηγίες για την άσκηση της δικαιοδοσίας τους από οποιαδήποτε αρχή, όργανο ή πρόσωπο. Αυτές οι χώρες γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στο δικαστικό σώμα. Προσπαθούν να το πολιτικοποιήσουν». αυτός είπε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ο Μπιλγκίτς είπε: «Ως Δημοκρατία της Τουρκίας, θέλουμε να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις με κάθε χώρα. Οι ΗΠΑ είναι φυσικά σύμμαχός μας. Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ. Έχουμε κοινά συμφέροντα και παρόμοιους στόχους, ειδικά στη Συρία, την Ουκρανία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και την Αφρική. Έχουμε ήδη κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους».

Σχέσεις ΗΠΑ

«Είναι δύσκολο να πούμε ότι οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι τέλειες. Ειδικά λόγω της στάσης τους σε θέματα όπως υποστήριξη του PKK, του YPG, του FETO και των μονομερών κυρώσεων. Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στις σχέσεις μας. Βασική προσδοκία μας είναι να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις σχέσεις μας και να λύσουμε τα προβλήματά μας. Αναμένουμε ένα παρόμοιο θετικό σήμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά για τα ζητήματα που τους εκφράζουμε συχνά. Ο πρόεδρος μας (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) το έχει ξεκαθαρίσει. Οι επαφές μας θα συνεχιστούν».

F-35

Σχετικά με το θέμα της προμήθειας F-16 ως αντάλλαγμα για τα τα F-35, ο Μπιλγκίτς είπε, «Ενέργειες για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου μας F-16 πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια, ανάλογα με τις ανάγκες. Η αποχώρησή μας από το πρόγραμμα F-35 είναι ένα βήμα που πλήττει όχι μόνο εμάς αλλά και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ.

Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας στο πρόγραμμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήσαμε επίσης μια πληρωμή περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του προγράμματος F-35. Για εμάς, οι επιλογές είναι απλές: Ή θα επιστρέψουμε στο πρόγραμμα, είτε θα πάρουμε τα αεροπλάνα που μας έχουν υποσχεθεί, είτε θα μας επιστρέψουν τα χρήματά μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκσυγχρονισμός του στόλου των F-16 είναι στην ημερήσια διάταξη ως επιλογή. Συζητάμε αυτό το ζήτημα φυσικά με τους Αμερικανούς. Θα ενεργήσουμε ανάλογα, φυσικά», τόνισε.

Τέλος για Συρία είπε ότι αν χρειαστεί να γίνει επιχείρηση, θα γίνει.


sigma