GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Έφυγε από τη ζωή ο Ζαν Πολ Μπελμοντό

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο θρυλικός Γάλλος ηθοποιός Ζαν Πολ Μπελμοντό, μία από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία του γα...



Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο θρυλικός Γάλλος ηθοποιός Ζαν Πολ Μπελμοντό, μία από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου.

Γεννημένος το 1933, ο Μπελμοντό υπήρξε ένας από τους κατεξοχήν «γόηδες» του γαλλικού και ευρύτερου ευρωπαϊκού κινηματογράφου, με την καριέρα του στη μεγάλη οθόνη να απογειώνεται το 1960, όταν και αναδείχθηκε σε διεθνή αστέρα μέσω της θρυλικής ταινίας του Γάλλου σκηνοθέτη Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, «Με κομμένη την ανάσα» («À bout de souffle» ή «Breathless»).



Η ταινία αυτή υπήρξε το σημείο εκκίνησης για την πιο λαμπρή δεκαετία της κινηματογραφικής του πορείας, σπουδαιότερος σταθμός της οποίας υπήρξε η προαναφερθείσα συνεργασία του με τον Γκοντάρ σε ταινίες όπως το θεότρελο «Ο Τρελός Πιερό» («Pierrot le Fou») του 1965 και το «Η κυρία θέλει έρωτα» («Une femme est une femme» ή «A Woman Is a Woman») του 1961, συνεργασία που τον ανέδειξε στην ίσως πιο χαρακτηριστική ανδρική φιγούρα του λεγόμενου «νέου κύματος» («nouvelle vague») του γαλλικού σινεμά.

Μεγάλο κεφάλαιο της καριέρας του υπήρξαν και οι περισσότερο «περιπετειώδεις» ρόλοι του, οι οποίοι αρχικά συνυπήρξαν με τους περισσότερο «καλλιτεχνικούς» κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 και τελικώς, με τα χρόνια, κυριάρχησαν στο υποκριτικό ρεπερτόριο του. Οι ρόλοι αυτοί ξεκινούν από ατμοσφαιρικά φιλμ νουάρ των πρώιμων ’60s, όπως το κλασικό «Les Doulos» («The Finger Man») του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ (1963), και φτάνουν μέχρι περιπέτειες που «έσπασαν» τα ταμεία, όπως το θρυλικό «Ο τυχοδιώκτης του Ρίο» («That Man from Rio») του 1964 και το κλασικό «Borsalino» του 1970, στο οποίο συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον άλλο «γόη» του γαλλικού (και παγκόσμιου) κινηματογράφου, Αλέν Ντελόν.

.