GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Γερμανία απαγορεύει στους εργοδότες να ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού από τους εργαζόμενους!

H κυβέρνηση της Γερμανίας τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ιδιωτικότητα! Οι εξελίξεις στην Γερμανία μπορούν να συμπαρα...


H κυβέρνηση της Γερμανίας τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ιδιωτικότητα!

Οι εξελίξεις στην Γερμανία μπορούν να συμπαρασύρουν τις περιοριστικές πολιτικές αλλά και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες…

Η γερμανική κυβέρνηση επρόκειτο να εγκρίνει μια νέα υγειονομική διάταξη για τον κορονοϊό στο χώρο εργασίας, αλλά απέρριψε την πρόταση να δοθεί στους εργοδότες νομικό έδαφος ώστε να απαιτούν από τους εργαζομένους τους ενημέρωση για το εάν έχουν εμβολιαστεί. Ακόμα και όταν άλλες χώρες επιβάλλουν εμβολιασμούς για ορισμένα επαγγέλματα, η Γερμανία απέφυγε να επιβάλλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Οι Γερμανοί τηρούν τους νόμους περί απορρήτου και οι εργοδότες είναι περιορισμένοι στις πληροφορίες που επιτρέπεται να ζητήσουν. Μέχρι στιγμής, ερωτήσεις σχετικά με τις προσωπικές πληροφορίες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης του εμβολιασμού, δεν επιτρέπονται σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία. Αλλά με πολλούς υπαλλήλους να επιστρέφουν στους χώρους εργασίας τους μετά από μήνες δουλειάς από το σπίτι, η συνάφεια του καθεστώτος εμβολιασμού τους οδήγησε ορισμένους νομοθέτες να πιέσουν για μια προσωρινή αλλαγή του νόμου.

Ωστόσο, το σημερινό διάταγμα δεν περιλαμβάνει ένα τέτοιο μέτρο, αλλά υποχρεώνει τους εργοδότες να ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τους κινδύνους μόλυνσης από τον COVID-19 και τις επιλογές εμβολιασμού. Οι εργοδότες πρέπει επίσης να δίνουν στους υπαλλήλους άδεια μετ’ αποδοχών εάν έχουν ραντεβού για να εμβολιαστούν.

Οι εργοδότες πιέζουν

Ο Γερμανός υπουργός Εργασίας Hubertus Heil δήλωσε στο ARD πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι το διάταγμα – το οποίο θα ισχύει έως τις 24 Νοεμβρίου – θα επισημαίνει ότι οι εργοδότες «συμμετέχουν στην εκπαίδευση για τον εμβολιασμό ως μέρος της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας και θα καθιστούν δυνατούς τους εμβολιασμούς κατά τις ώρες εργασίας. Ο στόχος είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι ».

Δήλωσε επίσης στην τοπική εφημερίδα Rheinische Post ότι οι εργοδότες έχουν «καθήκον να προσφέρουν δωρεάν τεστ για τον COVID-19, δύο φορές την εβδομάδα».

Η Συνομοσπονδία Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών (BDA) άσκησε κριτική στην κυβέρνηση επειδή δεν της έδωσε το δικαίωμα να ενημερώνεται για το καθεστώς εμβολιασμού των εργαζομένων τους.

«Οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις χρειάζονται τώρα μια σαφή εξουσιοδότηση που θα τους επιτρέπει νομικά να μπορούν να ζητούν την κατάσταση εμβολιασμού των εργαζομένων τους, προκειμένου να διασφαλίσουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας όλου του απασχολούμενου προσωπικού τους», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της BDA, Ράινερ Ντάλγκερ, προσπαθώντας να πιέσει την κυβέρνηση ώστε να βρεθεί η νομική φόρμουλα που θα τους νομιμοποιεί να ζητούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο υπουργός Υγείας Jens Spahn εξέφρασε την πρόθεσή του να θεσμοθετηθεί κάτι αντίστοιχο, τους επόμενους μήνες. Αυτό πάντως δεν έγινε σήμερα.

Η κυβέρνηση αναζητά άλλες λύσεις

«Πρέπει να ενεργήσουμε συνταγματικά», είπε ο υπουργός εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ στο ARD.  «Οι χώροι εργασίας με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, όπως τα δικαστήρια, θα μπορούσαν να θεσπίσουν κανονισμούς παρόμοιους με τα εστιατόρια, σύμφωνα με τους οποίους όσοι εισέρχονται πρέπει να δείχνουν ότι είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν βρεθεί πρόσφατα αρνητικοί είτε έχουν αναρρώσει από την λοίμωξη» συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας όμως ότι η παρούσα νομοθεσία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Ρίχνοντας το μπαλάκι στον υπουργό υγείας, ώστε να φέρει μία αντίστοιχη διάταξη προς ψήφιση, η οποία όμως θα πρέπει να είναι «νομικά τεκμηριωμένη».

Η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ πρόσθεσε ότι το δικαίωμα του εργοδότη να ρωτά για την κατάσταση εμβολιασμού ενός εργαζομένου μπορεί να ισχύει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

«Οι πληροφορίες υγείας των εργαζομένων είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και το ζήτημα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού είναι μέρος αυτών» δήλωσε η υπουργός, βάζοντας φραγμό στις απαιτήσεις των εργοδοτών.


ΠΗΓΗ