GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Παίρνουμε 3+1 γαλλικές φρεγάτες - Αύριο οι ανακοινώσεις

«Πράσινο φως»  και από τις ΗΠΑ - Καταλύτης για την επιλογή των γαλλικών φρεγατών η AUKUS Βασικός πυλώνας της συμφωνίας είναι η υπογραφή ...


«Πράσινο φως»  και από τις ΗΠΑ - Καταλύτης για την επιλογή των γαλλικών φρεγατών η AUKUS

Βασικός πυλώνας της συμφωνίας είναι η υπογραφή προσυμφώνου μεταξύ των δύο χωρών

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η συμφωνία της Ελλάδας με την Γαλλία για την αγορά τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belh@rra.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο στο Παρίσι από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις συζητήσεις συμμετέχουν επίσης από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι θα αναλάβουν και την ολοκλήρωση όλων των πλευρών της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πηγές από την ελληνική κυβέρνηση η απόκτηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις των τριών φρεγατών, οι οποίες θεωρούνται το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

Στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί επίσης με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα έχει ως εξής:

-Στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, στην έδρα του οργανισμού.

-Στις 20:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron θα εγκαινιάσουν από κοινού την έκθεση Paris – Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919 (Παρίσι – Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 – 1919), στο Λούβρο.

-Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα έχουν δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Οικονόμου για ελληνογαλλική συμφωνία: «Ας κάνουμε λίγη υπομονή»

Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών με τον Γιάννη Οικονόμου να απαντάει «ας κάνουμε λίγη υπομονή».


Belharra: Οι δυνατότητες των φρεγατών που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό

Η ναυπήγησή τους ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στη Βρετάνη με τη φιλοδοξία να αποτελέσουν τη ραχοκοκκαλιά του γαλλικού πολεμικού ναυτικού

Σε ένα ναυπηγείο με ιστορία 400 ετών στη Βρετάνη, η Γαλλία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 τη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας FDI (Defence and Intervension Frigate) με τη φιλοδοξία  φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του γαλλικού ναυτικού για τις επόμενες δεκαετίες.

Η τελετή «πρώτης κοπής» χάλυβα, η συμβολική εκδήλωση για την έναρξη της ναυπήγησης της νέας γαλλικής φρεγάτας που στην Ελλάδα έγινε γνωστή ως Belh@rra όμως οι Γάλλοι ονομάζουν FDI έγινε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στην πόλη Λοριάν, παρουσία της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.

Στην τελετή τότε, είχε παραστεί και ο τότε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης τον οποίο οι Γάλλοι αντιμετώπισαν σχεδόν σαν τιμώμενο πρόσωπο, αποκαλύπτοντας την βαθιά επιθυμία τους να πέσουν σύντομα οι τελικές υπογραφές για να αγοράσει η Ελλάδα δύο γαλλικές φρεγάτες κλάσης FDI.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από κοινού με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ανακοινώνουν αύριο συμφωνία για την απόκτηση από τη χώρα μας 3 φρεγατών με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση άλλης μίας.

Oι κύριες επιχειρησιακές δυνατότητες της φρεγάτας είναι:

 η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,

η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου,

η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων,

η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας

Κύρια Χαρακτηριστικά:

Μήκος: 121 μ

Πλάτος: 18 μ

Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι

Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους

Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο

Αυτονομία: 45 ημέρες

Πλήρωμα: 125 άτομα

Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων

Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV

Είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της Ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Thales, η MBDA, η Naval Group κ.ά..

Τα συστήματα τελευταίας γενιάς της φρεγάτας Belharra, της παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο άλμα στο επίπεδο ικανοτήτων έρχεται από την πρόσκτηση της ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο κορυφαίο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

πηγη