GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Εκλογές Γερμανία: Στις 19:00 τα πρώτα exit poll

Περίπου 60, 4 εκατομμύρια Γερμανοί ψηφίζουν σήμερα για το μέλλον της χώρας τους, αποφασίζοντας ποιος θα αναλάβει τα ηνία στη μετά-Μέρκελ...



Περίπου 60, 4 εκατομμύρια Γερμανοί ψηφίζουν σήμερα για το μέλλον της χώρας τους, αποφασίζοντας ποιος θα αναλάβει τα ηνία στη μετά-Μέρκελ εποχή.

Τα πρώτα exit poll θα ανακοινωθούν στις 19:00 ώρα Ελλάδος, ωστόσο το όνομα του νέου καγκελαρίου πιθανόν να μην γίνει γνωστό το βράδυ, εξαιτίας του περίπλοκου εκλογικού συστήματος της χώρας.

Και αυτό γιατί πολλοί πολίτες - ανάμεσά τους και η καγκελάριος Μέρκελ - επέλεξαν φέτος την επιστολική ψήφο, με τις ψήφους αυτές να μην υπολογίζονται στην αρχική εκτίμηση.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

Τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο δείχνουν μεγάλη συμμετοχή των Γερμανών στις σημερινές βουλευτικές εκλογές. 

Σύμφωνα με τον ενδιάμεσο υπολογισμό, στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των δικαιούχων.

Επικρατέστεροι διάδοχοι τις Άνγκελα Μέρκελ στο αξίωμα της καγκελαρίου είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς και ο Χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ.

Ερώτημα δημιουργήθηκε για το αν θα μετρήσει η ψήφος του υποψήφιου καγκελάριου Άρμιν Λάσετ, ο οποίος κατά την άσκηση νωρίτερα σήμερα του εκλογικού του δικαιώματος στο 'Ααχεν, δίπλωσε το ψηφοδέλτιο κατά τρόπο ώστε να φαίνεται τι είχε ψηφίσει, κάτι που απαγορεύεται.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε εν τέλει ότι η ψήφος του θα μετρηθεί κανονικά ως έγκυρη, παρά το γεγονός ότι συνιστά «παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας».

Προηγήθηκε ένας προεκλογικός αγώνας πολύ αμφίρροπος, με τα δύο μεγάλα κόμματα να βρίσκονται πολύ κοντά στις δημοσκοπήσεις μέχρι και την τελευταία εβδομάδα.

Μέχρι πρόσφατα προηγούνταν ελαφρώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με ποσοστό 25% και ακολουθούσαν οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές CDU/CSU μεταξύ του 21% και του 23%, με την ποσοστιαία διαφορά των δύο πολιτικών δυνάμεων, όμως, να κινείται εντός του «στατιστικού λάθους».

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Πράσινοι έχουν υποψήφιο για την καγκελαρία στις φετινές εκλογές, όμως η Αναλένα Μπέρμποκ είδε τη δημοτικότητά της να μειώνεται και το κόμμα αναμένεται να βρεθεί στην τρίτη θέση, με ποσοστό περίπου 17%.

Πρόκειται για ιστορικό ποσοστό για τους Πράσινους, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν ξεπεράσει το όριο του 10% παρά μόνο το 2009.

Όμως ενδέχεται να υπάρξει απογοήτευση στο κόμμα, καθώς τον Απρίλιο εμφανιζόταν πρώτο στις προθέσεις ψήφου.

Το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, ωστόσο καθιστούσε αδύνατο για τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων να προβλέψουν πιο κόμμα θα αναδειχθεί την Κυριακή τελικά πρώτο.

Μαραθώνιος διερευνητικών επαφών

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll, θα ακολουθήσει ένας μαραθώνιος διερευνητικών επαφών από τις οποίες θα αναδειχθεί το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Μετά το κλείσιμο των καλπών, οι ηγέτες των κομμάτων που θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο θα δώσουν συνέντευξη στην τηλεόραση για τον «Γύρο των Ελεφάντων» (Elefantenrunde), στην οποία θα προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν τα εκλογικά αποτελέσματα και θα δοθούν οι πρώτες ενδείξεις για τις κυβερνητικές συμμαχίες που έρχονται.

Συνήθως, ο υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος με τις περισσότερες έδρες ξεκινά συνομιλίες με τους ηγέτες των κομμάτων με τα οποία θέλει να συνεργαστεί.

Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτικό ο καγκελάριος να προέρχεται από το μεγαλύτερο κόμμα.

Καθώς φαίνεται, θα χρειαστούν μακρές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές μάλλον θα χρειάζεται να περιλαμβάνει τρία κόμματα, κάτι που δεν έχει συμβεί στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950.

Η 67χρονη Μέρκελ ίσως χρειαστεί να παραμείνει επικεφαλής της Γερμανίας ως το τέλος του έτους.

Αλλαγή πολιτικής και πιθανά σενάρια

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές το 2017 και το 2013, υπάρχουν «πολύ περισσότερες πιθανότητες σημαντικής αλλαγής στη γερμανική πολιτική και ατζέντα μετά τις εκλογές», σύμφωνα με τον Pepijn Bergsen, ερευνητή που παρακολουθεί τη χώρα για το διεθνές think tank Chatham House.

Τα πιο πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θέλουν όποιο κερδίσει την πρώτη θέση μεταξύ του SPD και του CDU να σχηματίζει κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Οι Πράσινοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό, κατά προτίμηση με το SPD.

Η Αριστερά (Die Linke) φαίνεται επίσης έτοιμη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά μάλλον πρέπει πρώτα να αλλάξει θέση όσον αφορά το ΝΑΤΟ.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εισήλθε για πρώτη φορά στη Μπούντεσταγκ πριν τέσσερα χρόνια, αναμένεται να εδραιωθεί στο πολιτικό τοπίο, συγκεντρώνοντας περίπου το 10%, πάντως κανένα κόμμα δεν προτίθεται να το συμπεριλάβει στον κυβερνητικό συνασπισμό.


πηγη