GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Στεφανής: Η Πατρίδα καλείται να αντιμετωπίσει ένα σύνολο σύνθετων και πολυδιάστατων προκλήσεων, κινδύνων και απειλών

Επίσκεψη του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής παρέστη σήμερα, Σάββατο ...


Επίσκεψη του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής παρέστη σήμερα, Σάββατο 21 Αυγούστου 2021, στις εκδηλώσεις μνήμης των Πεσόντων Αεροπόρων και στα αποκαλυπτήρια προτομών των Ιπτάμενων Αεροπόρων Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά και Ανθυποσμηναγού Κωνσταντίνου Κοντογιώργου, που διοργάνωσε ο Δήμος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας.

Πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια των προτομών, παρέστη στο τρισάγιο που τελέστηκε στη μνήμη των πεσόντων από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των πέντε ηρώων.

Στις εκδηλώσεις παρόντες ήταν συγγενείς των ηρωικών πιλότων, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας (ΝΔ) κ. Μάριος Σαλμάς και Κωνσταντίνος Καραγκούνης, η χωρική Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Σαλμά, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμαρχος Βόρειων Τζουμέρκων κ. Ιωάννης Σεντελές, εκπρόσωπος του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Εκπρόσωποι των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ, Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και οι Εκπρόσωποι της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς Αιτωλοακαρνανίας και του Πανελληνίου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα παρακάτω:

«Με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης παρίσταμαι στη σημερινή εκδήλωση μνήμης, αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα ηρωικά στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας που θυσίασαν τη ζωή τους εκτελώντας με συνέπεια την αποστολή τους,βυθίζοντας με τον θάνατό τους στο πένθος τις οικογένειές τους, τις Ένοπλες Δυνάμεις και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Η θυσία των Αεροπόρων που σήμερα τιμούμε συμπληρώνει έναν εκτενή κατάλογο πεσόντων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που ακολούθησαν διαχρονικά τον δρόμο της τιμής και του καθήκοντος, τόσο σε πολεμικές όσο και ειρηνικές περιόδους, καταδεικνύοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο, τί σημαίνει να υπηρετείς την Πατρίδα μέχρι της «τελευταίας ρανίδος του αίματός σου».

Ένα καθήκον που οι Έλληνες ιπτάμενοι ενστερνίζονται από την πρώτη στιγμή της ένταξής τους στην αεροπορική οικογένεια και ακολουθούν πιστά σε όλη τη σταδιοδρομία τους, γνωρίζοντας ότι η υπέρβαση του φόβου, η σκληρή προσπάθεια και ο καθημερινός κίνδυνος, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις εκπλήρωσης μιας αποστολής, που έγκειται στην υπεράσπιση των κυρίαρχων ιδεωδών του Ελληνισμού, αυτών της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας.

Κατά συνέπεια, η σημερινή εκδήλωση μνήμης δεν πρέπει να συνιστά μια τυπική πράξη απόδοσης τιμών στους νεκρούς αεροπόρους μας, αλλά ένα σημαντικό γεγονός, με ιδιαίτερη ηθική βαρύτητα και βαρύνουσα σημασία.

Γιατί, όπως στην Αρχαία Ελλάδα, ένας Επιτάφιος Λόγος αποτελούσε πράξη νουθεσίας και συλλογικής αναφοράς στις κυρίαρχες έννοιες της Πατρίδας, της τιμής και της αυταπάρνησης, έτσι και η σημερινή τελετή αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για όλους εμάς, ότι η πορεία του Έθνους προς το μέλλον είναι ευθέως συναρτώμενητου αισθήματος του καθήκοντος.

Σε αυτούς, λοιπόν, τους σπουδαίους Έλληνες Αεροπόρους είναι αφιερωμένη η σημερινή ημέρα, μια ημέρα τιμής και αναγνώρισης για την Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα, που, αφοσιωμένες στο καθήκον τους, παραμένουν πάντα εγγυήτριες της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας.

Υποκλινόμαστε με σεβασμό στις ηρωικές μορφές των πεσόντων και συμπαραστεκόμαστε ειλικρινώς στις οικογένειές τους, με τη διαβεβαίωση ότι η απώλεια, ο πόνος, το δάκρυ και η θυσία των αγαπημένων τους, προσδιορίζει το δικό μας ηθικό καθήκον να διατηρήσουμε τη μνήμη τους άσβεστη και να την προβάλλουμε ως παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Έλληνες.

Κυρίες και κύριοι,

Διάγουμε αναμφίβολα μια ιδιαίτερη περίοδο, όπου η Πατρίδα καλείται να αντιμετωπίσει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα ένα σύνολο σύνθετων και πολυδιάστατων προκλήσεων, κινδύνων και απειλών, με τρόπο που να διασφαλίζει απόλυτα τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας μπορούν να εξασφαλισθούν μόνο με την επίδειξη της απαρέγκλιτης βούλησης και τη διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητά μας σε όλα τα επίπεδα, θέτοντας την αποτροπή ως το κέντρο βάρους όλου του αμυντικού σχεδιασμού μας.

Ως χώρα, εφαρμόζουμε πάντα μια πολιτική που στηρίζεται στις αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, πολιτική που κάνει την Ελλάδα να στέκεται ακλόνητη μπροστά σε κάθε επιβουλή, συνθέτοντας μέσω των ισχυρών και σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεών της, έναν ενιαίο και αδιαπέραστο ιστό σε γη, θάλασσα και αέρα, αποτρέποντας κάθε πρόκληση ή απειλή σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Υποσμηναγέ Νικόλαε Σιαλμά,

Ανθυποσμηναγέ Κωνσταντίνε Κοντογιώργο,

Αρχισμηνία Ευάγγελε Σταθόπουλε,

Σμηνία Βασίλειε Κουρκούτα,

Σμηνία Ευστάθιε Τσίγκα,

Σας τιμούμε και νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όλα όσα προσφέρατε στην Πατρίδα μας. Ο σεβασμός και η αγάπη μας θα σας συντροφεύουν πάντα.

Ας είστε πάντα Αθάνατοι».


πηγη