GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η κλιματική κρίση φταίει για τις φωτιές σύμφωνα με τον Μητσοτάκη! -"Θα βάλουμε ανεμογεννήτριες στη θάλασσα"-''Δεν κάηκαν και πολλά σπίτια''

Ξεκίνησε ευχαριστώντας τα ΜΜΕ! -"Παντελώς ανυπόστατα τα σενάρια για ανεμογεννήτριες και επενδύσεις στα καμμένα, αλλά ήλιος και άνεμ...


Ξεκίνησε ευχαριστώντας τα ΜΜΕ! -"Παντελώς ανυπόστατα τα σενάρια για ανεμογεννήτριες και επενδύσεις στα καμμένα, αλλά ήλιος και άνεμος είναι σύμμαχοι"-"Σχεδιάζουμε ειδική ομάδα δασικών επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) με 500 άτομα"

Οι αντιεμβολιαστές μίλησαν για τις ανεμογεννήτριες. Συναντήθηκαν "υπόγεια ρεύματα", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγο αποφδεικνύοντας πως βλέπει παντού εχθρούς! 

“Είμαστε εδώ να μιλήσουμε για όλα, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, τι λάθη κάναμε, αλλά κυρίως τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πια πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της οικονομίας μέχρι την ενεργειακή πολιτική. Αποδεικνύεται ότι λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση”, είπε ο Πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Και συνέχισε: “Πρωταρχικός στόχος μας είναι και θα είναι στις φυσικές καταστροφές η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των ζώων. Στη συνέχεια οι περιουσίες και στη συνέχεια το περιβάλλον. Απέδωσε η στρατηγική μας να προστατεύσουμε τους οικισμούς, που μπορεί να άδειασαν, αλλά σώθηκαν.   

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του έρχεται το πράσινο ομόλογο και νέος κλιματικός νόμος. "Η κλιματική κρίση επιβάλλει μια δραστικά εκ νέου αντιμετώπιση. Ο νέος κλιματικός νόμος, ο πρώτος στην Ελλάδα, θα ψηφιστεί τους επόμενους μήνες. Είμαστε έτοιμοι για τολμηρές λύσεις".  

Αυτή η κυβέρνηση και θέλει, και ξέρει, και μπορεί, και θα ξαναχτίσει κοντά στους πολίτες ό,τι χάθηκε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται τις επόμενες ημέρες. Η Εύβοια θα κάνει μία νέα αρχή”. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως ζήτησε συγγνώμη από τους Έλληνες πολίτες και αυτό το έκανε γιατί το αισθάνθηκε ως προσωπική ανάγκη γιατί «οφείλεις όταν κάτι σε συγκλονίζει να βλέπεις τι πήγε λάθος». 

Συνέχισε δε λέγοντας πως οι ευθύνες θα αποδοθούν σίγουρα αλλά όχι στην ώρα της μάχης. Οι ευθύνες είναι ατομικές, συλλογικές και δεν αφορούν κατ ανάγκην μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε δομές και διαδικασίες και να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής, μετά από σκέψη και με καθαρό μυαλό. «Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως «κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό».

Αναλυτικά

Με κακοσκηνοθετημένη παράσταση έμοιαζε η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού για την επόμενη μέρα των πυρκαγιών. “Αυτές οι πυρκαγιές ονομάζονται Mega-fires, δεν είναι όπως το παρελθόν, είναι πιο συνηθισμένες. Πρέπει να προγραμματίσουμε την πολιτικη΄προστασία και για αυτό το ενδεχόμενο” είπε ο κ. Μητσοτάκης

Την πλέον αλγεινή εντύπωση δημιούργησε το γεγονός πως ξεκίνησε ευχαριστώντας τα ΜΜΕ! Όχι τους πυροσβέστες, όχι τους εθελεντές ή τις ξένες αποστολές, αλλά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης!

Κατόπιν ενοχοποίησε καύσωνα και ξηρασία, αλλά εκτίμησε πως “πετύχαμε να προστατέψουμε χιλιάδες ανθρώπους χάσαμε όμως περιουσίες και δάση”

Μίλησε για την μεγαλύτερη καταστροφή των δεκαετιών και πλατίασε πάρα πολύ μιλώντας για ώρα για την κλιματική κρίση η οποία όπως είπε μεταξύ άλλων “είναι εδώ και μας δείχνει πως όλα πρέπει να αλλάξουν”

Είπε ακόμη πως απαιτούνται “τολμηρές λύσεις για τις οποίες προσωπικά είμαι έτοιμος” Υπενθυμίζεται πως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέλυσε γιατί η “καραμέλα” της κλιματικής αλλαγής δεν είναι υπέυθυνη αλλά είναι οι κυβερνήσεις.

Κατά την γνώμη του “απέδωσε το 112 και η τακτική των οργανωμένων εκκενώσεων”. Είπε πως οι μηχανισμοί σαν το 112 δεν υπάρχουν σε άλλες προηγμένες χώρες όπως η Γερμανία, και δήλωσε πως πλέον “έχουμε κουλτούρα εκκενώσεων και αυτό είναι συλλογικη΄κατάκτηση”.

“Εγώ θα φύγω και αυτή η κυβέρνηση, η κουλτούρα θα μείνει” πρόσθεσε και χαρακτήρισε “χυδαία τη σπέκουλα στα μέσα κοινωικής δικτύωσης για το ζήτημα των εκκενώσεων”

Σε άλλο σημείο είπε: “βλέπουμε τι χάθηκε και όχι τι σώθηκε , προστατέψαμε σπίτια και οικισμούς”

“Οι οικισμοί άδειασαν αλλά σώθηκαν . Πολλά κατεστραμμένα σπίτια αλλα΄κανείς οικισμός δεν καταστράφηκε ολοσχερώς” ανέφερε.

Ζήτησε να προταχθεί το περιβάλον ως στόχος προτεραιότητας: “τα δάση θα ξαναγεννηθούν οι περιουσίες θα αποκατασταθούν, η καλύτερη εγγύηση στον πόνο και την οργή των συμπολιτών μας είναι και σε άλλες πριπτώσεις πως για αυτο δεσμευτήκαμε και το κάναμε . Οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται σε λίγες μερες” (αν και χρωστάει ακόμη στους σεισμόπληκτους της Ελλασσόνας)

“Η αρνητική εμπειρία πρέπει να μετατραπεί σε θετική δύναμη άλλαγής πολιτικής θεώρησης ο άνθρωπος με τα όριά του να γίνει επίκετρο και μέτρο των αποφάσεων (...) η κοινωνία των πολιτών να γίνει συμμέτοχος στις δράσεις που απαιτούν οι νέες συνθήκες” ανέφερε ακόμη.

Για τη νκριτική που δέχτηκε είπε πως είναι ευπρόσδεκτη και απαραιτητη η συμβολή της αντιπολίτευσης , αλλά κάθε νηφάλια θέση της διαδέχεται μια δήλωση κάποιου στελέχους της σε άλλο κλίμα.

Εντύπωση προκάλεσε το “άνοιγμα” για “πολιτική ευρύτερων συνεννοήσεων μετ ην αντιπολίτευση”

Για εμπρησμούς:

“Αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο θα το βρει η Δικαιοσύνη, είναι βέβαιο πως κάποιες από τις πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού. Αλλά δεν μπορώ να πω ακόμη για οργανωμένο σχέδιο. Αλλά οι θερμοκρασίες έκαννα το σχέδιο εμπρηστών πιο εύκολο....” τόνισε.

Για τις ευθύνες:

“οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν, οι ευθύνες είναι πολλων ειδών, πολιτικές ,υπηρεσιακές, ατομικές δεν αφορύν μονάχα σε πρόσωπα αλλά και σε δομές και διαδικασίες και πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής αλλά με καθαρό μυαλό, αυτή η κυβερνηση δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της “

Για Βόρεια Έυβοια:

“Ενδεδειγμένο το πακέτο στήριξης για την Βορεια Έυβοια. Να εκταμιευτούν τα χρήματα πολύ γρήγορα. Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, έχουμε την διάθεση έχουμε και την γνώση να το πετύχουμε.

Καταλαβαινω απολυτα την οργή και την απογοήτευση και την απελπισία και θέλω να τους πω πως δεν θα είναι αβοήθητοι” και πρόσθεσε μετά από λίγο: “Το βασικό ζητούμενο δεν είναι τα επιδόματα, αλλά να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους.

Αν κρίνουμε πως η οικονομική ζώη στην Εύβοια έχει πληγεί τόσο που να χρειάζεται και νέα μέτρα δεν θα διστάσουμε”

Για σχεδιασμό

“Θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας στο Μέγαρο Μαξίμου , ο κ. Τριαντόπουλος θα αναλάβει τα προγράμματα αρωγής” είπε για τον Γενικός Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο

Για τα εναέρια μέσα και τις πτήσεις

“Αποτελεσματικά τα εναέρια μέσα. Αποφασίσαμε για αγορά 36 μικρών ελικοφόρων και για καινούρια καναντέρ αλλά και περί ιδιόκτητων ιδιωτικών ελικοπτέρων, τα εναέρια μέσα δεν είναι πανάκεια αλλά είναι απαραίτητα”

Για πρόληψη

“Δώσαμε 51 εκατομμύρια φέτος για πρόληψη αλλά να πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτοί οι πόροι που δίνουμε θα χρησιμοποιηθούν σωστά και θα απορροφηθούν σωστά (...) Καθαρίστηκαν 19 οικισμοί που προσομοίαζαν πολύ με το Μάτι , η Ιπποκράτειος Πολιτεία ήταν από αυτούς. Και παρά ότι στις παρυφές κάηκε γενικά σώθηκε γιατί κάποιος σκέφτηκε να κάνει αυτές τις παρεμβάσεις”

Δήλωσε πολυ στενοχωρημένος για τα Βασιλικά Κτήματα , είπε πως υλοτόμοι καθάριζαν δύο μήνες πριν “αλλά είχαμε το πρόβλημα της Μήδειας, τα Βασιλικά κτήματα είχαν δυο αντιπυρικές ζώνες αλλά η φωτιά πέρασε από πάνω τους”

Είπε πως η ξένη βοήθεια ήρθε με προσωπική του παρέμβαση και τόνισε πως “το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με την μάνικα, συντονίζει και επιβλέπει”

Κάλυψη υπουργών 

Κάλυψε ΧρυσοχοΪδη-Χαρδαλιά λέγοντας πως "προτιμώ έναν υπουργό παρών στο πεδίο παρά κάποιον που είναι εξαφανισμένος" 

Μπαίνει ο ιδιωτικός τομέας

"Βασικά αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν...χθες! Έχουμε ήδη δρομολογήσει σειρά τέτοιων έργων όπως της Ιστιαίας, έχω δώσει εντολές να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Να μπούμε μέσα στα δάση και να κάνουμε παρεμβάσεις άμεσα πριν τον χειμώνα. Αποδίδω μεγάλη σημασία στα κίνητρα που δίνουμε στον ιδωτικό τομέα όπως με τον θεσμό του ανάδοχου αναδάσωσης. Σχεδιάζουμε ειδική ομάδα δασικών επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), με παλιούς πυροσβέστες και νέες προσλήψεις, μια ομάδα 500 ατόμων που θα μπαίνουν μέσα στο δάσος και θα αντιμετωπίζουν την φωτιά στην αρχή. Ορίζοντας το 2022"

Επίσης όταν ρωτήθηκε για ανασχηματισμό είπε: "Μου κάνετε μια ερώτηση πυο ξέρετε πως δεν θα απαντήσω" 

Ανεμογεννήτριες στην θάλασσα! 

Μιλώντας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έκανε λόγο για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θάλασσα. "Χρειάζεται προσοχή. Πρέπει να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους" σχολίασε. 

Για εμβολιασμό: 

"Από τις 20 Αυγούστου θα πρέπει να κάνουμε νέα προσπάθεια για να πείσουμε για την ανάγκη του εμβολίου. Δεν ξέρω πια τι άλλο να κάνουμε για να πειστούν οι καχύποπτοι. Η μετάλλαξη Δέλτα δεν παίζει. Θα χρησιμοποιήσουμε μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας για να ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Έχουμε δώσει πρώτα δείγματα για το ποιος μπορεί να μπαίνει σε κλειστούς χώρους”

Για fake news

“Δεν είναι δυνατόν να παρακαλάμε τους Ρουμάνους να μας βοηθήσουν και να βγάζουν πως είπαν ότι μπορούσε να σβήσει γρηγορότερα η φωτιά. Λίγη σοβαρότητα από όσους δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να κάθονται πάνω από ένα πληκτρολόγιο”

Για πρόωρες εκλογές 

Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στρατηγική επιλογή ούτε τακτική επιλογή. Είναι μη επιλογή, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

«Οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, τα στοιχεία από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και εάν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που θέσαμε.

Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουμε την Οικονομία» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με τον κορονοϊό στο μέλλον, ενώ προέτρεψε τον κόσμο για άλλη μια φορά, να εμβολιαστεί.

«Το ότι διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις είναι μια πραγματικότητα αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι να μην προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Αυτά τα δυο χρόνια προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζοντας κρίσεις πιστεύω με αποτελεσματικότητα.

Θα ήταν ένδειξη αδυναμίας και όχι ένδειξη ισχύος και αυτοπεποίθησης η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

πηγη