GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πύρινος ''εφιάλτης'' στην Εύβοια - Τουλάχιστον 150 καμένα σπίτια

Nέα αναζωπύρωση σημειώθηκε το πρωί στον οικισμό Κουρκουλοί - Δεν εγκαταλείπουν οι μοναχοί Τρομακτικές διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στη ...


Nέα αναζωπύρωση σημειώθηκε το πρωί στον οικισμό Κουρκουλοί - Δεν εγκαταλείπουν οι μοναχοί

Τρομακτικές διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στη Λίμνη Εύβοιας, καθώς διάσπαρτες εστίες και συνεχείς αναζωπυρώσεις δυσκολεύουν το έργο της πυρόσβεσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι κάτοικοι του Σκεπαστού έλαβαν μήνυμα από το 112 λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι για να εκκενώσουν και αυτοί τις οικίες τους, καθώς και εκεί υπήρξε αναζωπύρωση.

Το ένα μέτωπο της φωτιάς καίει πυκνό πευκοδάσος στους Κουρκουλούς και το Σκεπαστό, ενώ το δεύτερο κινείται προς τις Ροβιές και το Καλαμούδι. 

Τουλάχιστον 150 καμένα σπίτια 

Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του δήμου Μαντουδίου Αργύρης Λιάσκος τόνισε πως έχουν καεί τουλάχιστον 150 σπίτια. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» και ότι «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη».

Στο μέτωπο επιχειρούν αυτή την ώρα 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα

Τις ρίψεις έχουν ξεκινήσει από τις 10 και τα εναέρια μέσα (τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο) – με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς η ορατότητα ήταν πολύ χαμηλή το πρωί και έτσι δεν μπορούσαν να «σηκωθούν».

Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες στον οικισμό Σηπιάδα, δυτικά της Λίμνης στην Εύβοια αφού στην πορεία τους μέχρι εκεί, έκαψαν ότι βρήκαν μπροστά τους, είτε πρόκειται για σπίτια, είτε πρόκειται για τουριστικές εγκαταστάσεις, είτε πρόκειται για δάσος.

«Πάνω από 15.000 στρέμματα έγιναν στάχτη»

«Η φωτιά είναι μεγάλη, είναι δύσκολη. Δουλεύαμε όλη νύχτα, η πυροσβεστική και τα χωματουργικά μηχανήματα για να συγκρατήσουμε τις φλόγες. Τα πτητικά μέσα ήρθαν, αλλά μέχρι πριν λίγη ώρα δεν είχαν δυνατότητα να επιχειρήσουν λόγω του καπνού. Ευτυχώς το πρόβλημα λύθηκε και τώρα επιχειρούν», εξήγησε ο κ. Σπανός, μιλώντας στο mega.

«Είναι μια μεγάλη γραμμική πυρκαγιά με τρία κρίσιμα μέτωπα. Το ανατολικό στην περιοχή Σκεπαστή, το βόρειο μεταξύ Κουρκουλών και Μονής Οσίου Δαυίδ και το ανατολικό κοντά στις Ροβιές. Οι Ροβιές δεν έχουν εκκενωθεί, δεν έχει συντρέξει λόγος. Άλλοι μικρότεροι οικισμοί εκκενώθηκαν από εχτές. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη στην περιοχή», συνέχισε ο ίδιος. 

Οι μοναχοί που είναι στο μοναστήρι παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας αλλά και των επιτελών της Περιφέρειας, του Δήμου και της Πυροσβεστικής, δεν το εγκαταλείπουν και «θα μείνουν εκεί να το υπερασπιστούν» όπως δηλώνουν, ενώ μαζί τους βρίσκονται και κάτοικοι της περιοχής που πηγαίνουν για συμπαράσταση.

Στην περιοχή επιχειρούν το ρωσικό αεροσκάφος Β-200 όπως επίσης ένα ελικόπτερο και 3 αεροσκάφη τύπου PZL ενώ αναμένονται ενισχύσεις και από αεροσκάφη τύπου Κάναντερ.

«Σίγουρα μιλάμε για πάνω από 15.000 στρέμματα δάσους. Έχουμε και καταστροφές περιουσιών. Άνθρωποι δεν κινδύνευσαν καθώς κάναμε προληπτική απομάκρυνση κατοίκων. Πολλοί είχαν φίλους και συγγενείς στη Λίμνη και τις Ροβιές. Σε όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να μείνουν σε κοντινά τους πρόσωπα παρείχαμε φιλοξενία σε ξενοδοχεία της περιοχής», κατέληξε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

πηγη