GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μη εκτελεστική Σύμβουλος στην Shell η Λουτ – Yπάρχει σύγκρουση συμφέροντος;

γράφει η Φανούλα Αργυρού   Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αμερικανίδα κα Τζέιν Χόλ Λούτ (Jane Holl ...

 

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αμερικανίδα κα Τζέιν Χόλ Λούτ (Jane Holl Lute),  μεταξύ άλλων θέσεων που διατηρεί σε εταιρείες, στις 19 Μαΐου 2021 ανέλαβε καθήκοντα ως «Ανεξάρτητη  Μη-εκτελεστική Σύμβουλος» (Independent Non-executive Director) της πετρελαϊκής εταιρίας Royal Dutch Shell plc.

H οποία (δηλαδή η εταιρεία) έχει στενές διαχρονικά συνεργασίες με την Τουρκία και την τουρκική πετρελαϊκή TPAO ενώ παράλληλα είναι και στην κοινοπραξία του οικοπέδου 12 για το κοίτασμα Αφροδίτη  στην Κυπριακή ΑΟΖ (μεζί με Chevron και Delek)

Διαβάστε την ανακοίνωση της Shell ΕΔΩ 


Η κα Λούτ μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως Μη-Εκτελεστική Σύμβουλος της Royal Dutch Shell plc, συγκεκριμένα στις 22 Ιουνίου 2021,  επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο ως «Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ», και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τη λύση του Κυπριακού.  

Η Royal Dutch Shell plc είναι βρετανο-ολλανδική πολυεθνική εταιρεία γνωστή ως Shell με κεντρικά γραφεία στη Χάγη, εγγεγραμμένη ως public limited company στον Έφορο Εταιρειών (Companies House) στο Ηνωμένο Βασίλειo και με καταχωρημένο γραφείο στο Λονδίνο. 

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Γραφείου Επενδύσεων της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, η Royal Dutch Shell plc όμως, έχει στενά και μεγάλα συμφέροντα με την κατοχική Τουρκία.

«Η Shell λειτουργεί στη Τουρκία από το 1923, εργάζεται συνεχώς για να οδηγήσει την τουρκική βιομηχανία ενέργειας με τις καινοτομίες και ανώτερα πρότυπά της καθώς συνεισφέρει στην τουρκική οικονομία… Το 2006, ίδρυσε την Shell & Turcas Petrol… Η Shell συνεισφέρει στην τουρκική οικονομία, αλλά επίσης στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη (στην Τουρκία)…» (Από την ιστοσελίδα της Τουρκικής Προεδρίας).
Διαβάστε επίσης: Πρόθεση Shell για διορισμό Λουτ στο διοικητικό της συμβούλιο-Αντιδρούν οι Τ/κ
Στις 5 Σεπτεμβρίου 2012, η επίσημη ιστοσελίδα του Γραφείου Επενδύσεων της τουρκικής Προεδρίας αποκάλυψε τα ακόλουθα στην δήλωσή της με τίτλο «Η Shell ξεκινά εξερευνήσεις φυσικού αερίου στο Αστέρι της Τουρκίας» («Shell starts shale gas exploration in Turkey Star»: 
Προσπαθώντας να ελαττώσει την εξάρτησή της από εισαγόμενη ενέργεια, η Τουρκία ερευνά για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της… Η Royal Dutch Shell, σε συνεργασία με την τουρκική κρατική εταιρεία TPAO ξεκίνησε εξερευνήσεις για φυσικό αέριο στην νοτιο-ανατολική επαρχία της Ανατολίας. 
Σύμφωνα με μια συμφωνία που υπέγραψαν το Νοέμβριο του 2011, οι δύο εταιρείας θα εξερευνούν από κοινού για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Μεσόγειο Θάλασσα και νοτιοανατολικά της Τουρκίας. «Η Shell είναι ευχαριστημένη να εργάζεται με την TRAO  για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικό αερίου  στην Τουρκία, μια χώρα (Τουρκία) στην οποία είμαστε ενεργοί για 89 χρόνια», δήλωσε  ο CEO της  Shell Peter Voser μετά από συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, Taner Yildiz. Ο Voser έγινε επίσης δεκτός από τον Πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν, τον οποίο επαίνεσε ως ένα δυναμικό και ηγέτη…»
Η οικειότητα των δεσμών μεταξύ της Royal Dutch Shell plc και της τουρκικής κυβέρνησης ενισχύθηκε με τη δήλωση της τουρκικής προεδρίας στις 10.7.2017. Την ημέρα εκείνη  « ο Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν δέχθηκε τον Εκτελεστικό Σύμβουλο της Royal Dutch Shell, Ben van Beurden στο Προεδρικό στο Yildiz Palace στην Κωνσταντινούπολη.  Για τη συνάντηση και φωτογραφίες εδώ:

Στην σελίδα 58, της ετήσιας έκθεσής της για το 2020 η Royal Dutch Shell plc παραδέχεται ότι έχει «συμφέροντα» στην Τουρκία.  Στην σελίδα 50, η εταιρεία αποκαλύπτει ότι «έχουμε 35% συμφέρον στο Κυπριακό Τεμάχιο 12, όπου είναι η ανακάλυψη του Αφροδίτη, το οποίο βρίσκεται υπό αξιολόγηση». 
Τα αβίαστα ερωτήματα 
Ο διορισμός της κας Τζέιν Χολ Λούτ στη βρετανο-ολλανδική πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία με τεράστια συμφέροντα και συνεργασίες με την κατοχική Τουρκία δεν προκαλεί σύγκρουση συμφερόντων  ή δεν φαίνεται ως να έχει σύγκρουση συμφέροντος με τα καθήκοντά της ως Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό;  Δεν προβληματίζει για την αμεροληψία της; Και γιατί ο διορισμός της στην Shell δεν προστέθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ για το βιογραφικό της που αναρτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2016 SG/A/1634*-BIO/4812*
Αν η κα Λούτ ήταν αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα της επιτρεπόταν να διατηρεί τέτοια θέση σε μια εταιρεία ενώ υπηρετούσε ως υπουργός του Στέμματος. Σύμφωνα με την παράγραφο 1.3 του Υπουργικού Κώδικα, ως αυτός ανανεώθηκε τον Αύγουστο του 2019 :  «Οι Υπουργοί πρέπει να κάνουν σίγουρο ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος, ή να φαίνεται ότι  υπάρχει, μεταξύ των δημόσιων καθηκόντων τους και των ιδιωτικών τους συμφερόντων».  
Ερευνώντας την ιστοσελίδα του ΟΗΕ βρήκαμε ότι και στους Κανονισμούς Προσωπικού του ΟΗΕ υπάρχουν αναφορές για σύγκρουση συμφέροντος οι οποίες καλύπτονται στον Κανονισμό  Regulation 1.2(m), (q) and (r).
Καθώς επίσης και κάποια αναφορά στις οδηγίες για το UN Ethics Office.

ΠΗΓΗ:https://www.sigmalive.com/news/kypriako/806882/mi-ektelestiki-symvoulos-stin-shell-i-lout-yparxei-sygkrousi-symferontos