GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Γεωπολιτική “σφαγή” των μεγάλων: Βάζουν σύνορα μέχρι και στο διαδίκτυο

Προς μια διεθνή συμφωνία για την κυβερνοασφάλεια οδεύει η Δύση Σε μια πρωτοφανή κοινή πρωτοβουλία, τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, οι Ηνωμένες Πο...

Προς μια διεθνή συμφωνία για την κυβερνοασφάλεια οδεύει η Δύση

Σε μια πρωτοφανή κοινή πρωτοβουλία, τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ΕΕ, η Ατλαντική Συμμαχία και πέντε άλλες χώρες εξέδωσαν δημόσια ανακοίνωση εναντίον των χάκερς που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση για μια μαζική επίθεση στον κυβερνοχώρο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο εναντίον της Microsoft στο σύστημα email της εταιρείας (Microsoft Exchange Server), το οποίο επηρέασε δεκάδες χιλιάδες δημόσιους και ιδιωτικούς χρήστες.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν την Κίνα ως την τελική υπεύθυνη για την επίθεση στον κυβερνοχώρο και την προειδοποιούν με σαφήνεια για την ευθύνη που αναλαμβάνει με την αποδοχή ή τη χρηματοδότηση τέτοιων πρακτικών.

Εάν αυτή η εκτεταμένη και επιβλητική επίθεση ήταν μια από αυτές που διαπράχθηκαν στον κυβερνοχώρο, η συλλογική αντίδραση της Δύσης σε αυτήν θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν, εκτιμάει ο Nicolás Pascual de la Parte, Πρέσβης στην Ειδική Αποστολή για την Κυβερνητική Ασφάλεια και τις Υβριδικές Απειλές.

Αν μη τι άλλο, φαίνεται σαν ένα σημείο καμπής.

Είναι σαφές ότι ήρθε η ώρα να κινητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για να προσπαθήσει να περιορίσει το αυξανόμενο κύμα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και των εγκληματικών πρακτικών που αναπτύσσονται με ατιμωρησία στον κυβερνοχώρο, η χρήση των οποίων στερείται υποχρεωτικής ρύθμισης σε παγκόσμια κλίμακα.

Δεν είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθεί το τεράστιο οικονομικό κόστος που προκαλείται σε ιδιώτες, εταιρείες, δημόσιες διοικήσεις και κυβερνήσεις, όσον αφορά την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, την καταβολή μεγάλων ποσών δωροδοκιών σε χάκερ για τη διάσωση αποκλεισμένου εξοπλισμού υπολογιστών ή επενδύσεων σε εξελιγμένα συστήματα ψηφιακής ασφάλειας για τον μετριασμό ή την ανάκτηση από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.Αλλά ακόμη και πέρα ​​από το τεράστιο οικονομικό κόστος, οι καταχρηστικές ή άμεσα εγκληματικές πρακτικές που χρησιμοποιούν τον παγκόσμιο κυβερνοχώρο προκαλούν πολιτικές εντάσεις, γεωστρατηγικούς κινδύνους και σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ μεγάλων δυνάμεων.

Συνεπώς, αντιμετωπίζουμε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία στην οποία είναι επιτακτική και επείγουσα η διαπραγμάτευση και η διεθνής συμφωνία για ένα συμβατικό κανονιστικό πλαίσιο για την ορθή χρήση και καταστολή εγκληματικών πρακτικών, το οποίο να εγγυάται έναν ελεύθερο, ανοιχτό, ασφαλή και χωρίς διακρίσεις κυβερνοχώρο, λέει ο αναλυτής.

Ο ίδιος πιστεύει πως εάν οι προαναφερθείσες διορθωτικές πολιτικές συμφωνίες δεν μεσολαβηθούν σε διεθνές επίπεδο, οι τρέχουσες αποκλίνουσες στρατηγικές τάσεις μεταξύ των κύριων παγκόσμιων παραγόντων θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κατακερματισμό του κυβερνοχώρου σε σφαίρες επιρροής, βασικά γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα , με ασυμβίβαστα πρότυπα, πιστοποιήσεις ομολογίας και τεχνικές προδιαγραφές.

Ας αναγνωρίσουμε ότι οι πολυμερείς προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών από δύο συγκεκριμένες ομάδες εργασίας δεν μπορούν να αρκούν για να ανταποκριθούν στην πολιτική και γεωστρατηγική διάσταση της απειλής που αντιμετωπίζουμε, συμπληρώνει.


πηγη