GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Κ.Μητσοτάκης: Σε αναστολή εργασίας όσοι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία - γηροκομεία δεν δεχτούν να εμβολιαστούν!

Καθιστοί όλο το καλοκαίρι στα κέντρα ψυχαγωγίας – Αν σηκωθείτε κολλήσατε τον κορωνοϊό Από την 1η Σεπτεμβρίου υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ...


Καθιστοί όλο το καλοκαίρι στα κέντρα ψυχαγωγίας – Αν σηκωθείτε κολλήσατε τον κορωνοϊό

Από την 1η Σεπτεμβρίου υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για όλους τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Υποχρεωτικός καθίσταται άμεσα ο εμβολιασμός για τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), ειδάλλως θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας, ενώ, από την 1η Σεπτεμβρίου, υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός και για όλους τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επισήμανε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σύμφωνα μάλιστα με το σχετικό ρεπορτάζ, αύριο Τρίτη 12/7, σε συνέντευξη Τύπου των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη αναμένεται να ανακοινωθούν κυρώσεις και για τους «αρνητές» υγειονομικούς.

Ειδική πρόνοια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, λαμβάνεται και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς, στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τόσο τη δυνατότητα, όσο και τα κίνητρα να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους.

Όσον αφορά, τέλος, στην εστίαση, από την Παρασκευή 16/7 και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι εσωτερικοί χώροι -κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα- θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους, με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι θα πρέπει να είναι όλοι τους καθήμενοι, για αποφυγή ενδεχόμενης διασποράς του φονικού ιού. Από την ίδια ημέρα θα τεθεί σε λειτουργία και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί.

Εν ολίγοις, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς, είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται σε καμία περίπτωση η μετάδοση του ιού, με τους ελέγχους (και τα ενδεχόμενα πρόστιμα) να είναι εξαιρετικά αυστηροί.Αναλυτικά το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

«Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει αποδειχθεί από τα δισεκατομμύρια των δόσεων παγκοσμίως. Δύο σκιές επιβραδύνουν την έξοδο μας από την πανδημία: η μετάλλαξη Δ και λίγοι που αρνούνται να εμβολιαστούν. Η λύση είναι μία: Αυτό το τέλος να έλθει χωρίς άλλο πόνο. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα προσφέρει ελευθερίες σε πολλούς και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες. Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το “κατά κεφαλήν χρέος” της χώρας.

Κατά συνέπεια θέλω να είμαι σαφής: έχοντας, όσοι δεν εμβολιάζονται, αυτό το δικαίωμα, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις. Ας ακούσουν τους νέους, που αξιοποιούν το Freedom Pass. Από μεθαύριο, μάλιστα, αρχίζουν να εμβολιάζονται και οι ηλικίες 15 με 17. Ας ακούσουν την Εκκλησία, που απομονώνει τις λιγοστές φωνές εναντίον του πλησίον. Ας ακούσουν τους επαγγελματικούς φορείς, που ζητούν να επανέλθουν οι δουλειές σε κανονικούς ρυθμούς. Αλλά ας ακούσουν και τα εκατομμύρια γυναίκες και άντρες που θέλουν να ζήσουν με υγεία και ελευθερία».

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά ρυθμίσεων που απαντούν στη συγκυρία:

«Πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.

Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.

Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.

Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των αποψινών του ανακοινώσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού».

Πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία.

Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές. Τώρα χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι με μία νέα εξόρμηση εμβολιασμών, κυρίως μεταξύ των άνω των 60 και των νέων μας, το καλοκαίρι μας θα γίνει ακόμη καλύτερο. Και η ώρα είναι τώρα. Γιατί το εμβόλιο θέλει λίγο χρόνο για να γίνει η ασπίδα μας. Έχουμε, συνεπώς, το απόλυτο όπλο για να σταματήσουμε τον κορονοϊό εδώ, στο τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου. Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το “κατά κεφαλήν χρέος” της χώρας.

Οι ελευθερίες θα αποκαθίστανται σταδιακά με διαβατήριο το εμβόλιο και σταθερούς τους βασικούς κανόνες: μάσκα όταν είμαστε με άλλους, ακόμη κι έξω, ατομική υγιεινή και πολλά tests. Ενώ η Πολιτεία θα βρίσκεται σε επιφυλακή, ώστε να παρακολουθεί τοπικές εξάρσεις, την ετοιμότητα των νοσοκομείων και την τήρηση των μέτρων».

Παρακολουθήστε το διάγγελμα:


πηγη