GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΝΕΑΡΗ ΦΥΓΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Β.ΚΟΡΕΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ: «ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η Β.ΚΟΡΕΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΑΡΑΛΟΓΗ»

Η Yeonmi Park το έσκασε από τη Βόρεια Κορέα μαζί με τη μητέρα της, σε ηλικία 13 ετών, το 2007, όταν ο πατέρας της συνελήφθη για παράνομο...


Η Yeonmi Park το έσκασε από τη Βόρεια Κορέα μαζί με τη μητέρα της, σε ηλικία 13 ετών, το 2007, όταν ο πατέρας της συνελήφθη για παράνομο εμπόριο. Μαζί με την μητέρα της, πέρασαν τον ποταμό Yalu, έπεσαν στα χέρια Κινέζων διακινητών και αργότερα μπόρεσαν και διέφυγαν στη Μογγολία.
Η Παρκ έπρεπε να διασχίσει την έρημο Γκόμπι πριν φτάσει στη Νότια Κορέα.

Η Park, από την Νότιο Κορέα, βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Columbia University, στα 27 χρόνια της, μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών. Σε συνέντευξη που έδωσε στο Fox News δήλωσε ότι:
«Οι Αμερικανοί δεν εκτιμούν την ελευθερία τους ή την πρόσβασή τους στην πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά τους. Νόμιζα ότι ήμουν τυχερή, και διέθεσα όλον αυτό τον χρόνο και ενέργεια, για να μάθω να σκέπτομαι. Αλλά σε αναγκάζουν να σκεφθείς, με τον τρόπο που θέλουν εκείνοι να σκέφτεσαι. Συνειδητοποίησα, αυτό είναι τρελό. Νόμιζα ότι η Αμερική ήταν διαφορετική, αλλά είδα τόσες ομοιότητες με αυτό που είδα στη Βόρεια Κορέα που άρχισα να ανησυχώ».

Η Παρκ δήλωσε ότι ένα μέλος του προσωπικού του πανεπιστημίου την επέκρινε επειδή αγαπούσε την κλασική λογοτεχνία, όπως η Jane Austen, επειδή "αυτοί οι συγγραφείς είχαν αποικιακή νοοτροπία", και είναι "ρατσιστές και φανατικοί", οι οποίοι "υποσυνείδητα έκαναν πλύση εγκεφάλου" στους αναγνώστες.

Συνέκρινε την αντιαμερικανική προπαγάνδα στο πανεπιστήμιό της, μαζί με τη λεγόμενη κουλτούρα ακύρωσης και τις συνεχείς κατηγορίες προς τους λευκούς με το αντι-δυτικό συναίσθημα στη Βόρεια Κορέα.
Η Παρκ εξήγησε ότι "έμαθε να το βουλώνει" για να αποφοιτήσει μετά από πολλές διαφωνίες με καθηγητές και άλλους φοιτητές.

"Οι Βορειοκορεάτες, είπε, δεν έχουμε ίντερνετ, δεν έχουμε πρόσβαση σε κανέναν από αυτούς τους μεγάλους στοχαστές, δεν ξέρουμε τίποτα. Αλλά εδώ, ενώ έχουν τα πάντα, οι άνθρωποι επιλέγουν να δέχονται να τους κάνουν πλύση εγκεφάλου".

Η Παρκ ισχυρίστηκε ότι κατά τη γνώμη της τα αμερικανικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν διδάσκουν πλέον στους φοιτητές να σκέφτονται κριτικά, ενώ οι άνθρωποι δεν θέλουν να αναλύουν και να αμφισβητούν, καταστέλλοντας σιωπηλά τις αντίθετες φωνές και εφαρμόζοντας «λογοκρισία ο ένας στον άλλο».

"Αυτά τα παιδιά λένε συνέχεια πώς είναι καταπιεσμένα, πόση αδικία έχουν βιώσει. Δεν ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να είσαι ελεύθερος", ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχουν "μηδενική εκτίμηση για το τι έκανε αυτή η χώρα, τι λέει το Σύνταγμα για την προστασία της ατομικής ελευθερίας".

Μιλώντας για το μέλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ότι «το μέλλον της είναι τόσο ζοφερό όσο η Βόρεια Κορέα» καθώς «δεν υπάρχει κράτος δικαίου, ούτε ηθική, τίποτα δεν είναι καλό ή κακό πια, είναι απόλυτο χάος».
Το αντι-δυτικό συναίσθημα, η συλλογική ενοχή και η ασφυκτική πολιτική ορθότητα" στα πανεπιστήμια της Αμερικανικής Ivy League την έκανε να πιστεύει ότι ακόμη και η πατρίδα της "δεν είναι τόσο παράλογη".

Στις ΗΠΑ, η Παρκ έγινε ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μαχόμενη για τα προβλήματα εμπορίας ανθρώπων στην Κίνα και πολιτικών δικαιωμάτων στην πατρίδα της.
Το 2015 δημοσίευσε μια βιογραφία "Για να ζήσει". 

A.Ξανθάκης
(επιμέλεια)