GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ. στην συγκέντρωση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης»

Μεγάλη… αποτυχία σημείωσε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» κατά της απόφασης του Αρε...




Μεγάλη… αποτυχία σημείωσε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου, με την οποία απορρίφθηκε οριστικά το αίτημά της να χρησιμοποιεί τον όρο «Τουρκική».

Προχθές το μεσημέρι, έξω από τα γραφεία της συγκεντρώθηκαν λιγότερα από 300 (!) άτομα, γεγονός που προβλημάτισε τους διοργανωτές και μάλλον έφερε γκρίνια και απογοήτευση στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, το οποίο υπόγεια κινεί τα νήματα και είχε δώσει το «πράσινο φως» για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Ωστόσο, μεταξύ των λιγοστών διαμαρτυρομένων ήταν και ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝ.ΑΛ. Ιλχάν Αχμέτ.

Μένει να διευκρινιστεί αν τα δύο κόμματα θα καλέσουν για εξηγήσεις τους βουλευτές τους, οι οποίοι συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που στρεφόταν κατά απόφασης του Αρείου Πάγου (!) και μάλιστα για ένα θέμα που η κεντρική γραμμή των δύο κομμάτων είναι σε άλλη κατεύθυνση. Οπως και να έχει, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. βρέθηκαν εκτεθειμένα εξαιτίας των ενεργειών των βουλευτών τους.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά από προσφυγή τουρκόφωνων σωματείων, που αιτήθηκαν την εφαρμογή απόφασης του 2008 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Βέβαια, η πιθανή εκχώρηση του όρου «Τουρκικός» σε φορείς και σωματεία της Θράκης θα άλλαζε έμπρακτα τη συνθήκη της Λωζάννης, η οποία κάνει ξεκάθαρα λόγο για θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα στην περιοχή.

Η κατά γράμμα τήρηση της ιστορικής συνθήκης αποτελεί σταθερό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για πολλές δεκαετίες.

Την ίδια ώρα, οι διοργανωτές και το Τουρκικό Προξενείο αναζητούν τους λόγους για τους οποίους η μειονότητα τους γύρισε τόσο ξεκάθαρα την πλάτη της. 

Ακόμη δεν μπορούν να καταλάβουν πώς σε μία πόλη όπου το μουσουλμανικό στοιχείο είναι έντονο, μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας που αφορούσε -υποτίθεται- την μειονότητα δεν συγκέντρωσε κόσμο.

Από ό,τι φαίνεται, οι μουσουλμάνοι της Θράκης έχουν αποστασιοποιηθεί από τα στερεότυπα και τις εμμονές του παρελθόντος και με τη στάση τους απέδειξαν ότι δεν τους απασχολεί το ζήτημα της ονομασίας της συγκεκριμένης Ενωσης, η διαμάχη για το οποίο άρχισε πριν από… δεκαετίες.

Οι μόνοι που μένουν προσηλωμένοι σε αυτή την εμμονή είναι το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και τα «πιόνια» του στην περιοχή.


Πηγή φωτογραφίας: xanthinea.gr