GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Οριστική άρνηση της Τουρκίας στο αίτημα των ΗΠΑ για τους S-400: «Οι πύραυλοι θα μείνουν στην Τουρκία ενεργοποιημένοι»

«Άκυρο» του Ρ.Τ.Ερντογάν στον Τ.Μπάιντεν για τους S-400 Ξεκάθαρος σχετικά με την στάση της Τουρκίας σε ότι αφορά το θέμα των S-400 και τ...



«Άκυρο» του Ρ.Τ.Ερντογάν στον Τ.Μπάιντεν για τους S-400

Ξεκάθαρος σχετικά με την στάση της Τουρκίας σε ότι αφορά το θέμα των S-400 και των F-35 o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη που έδωσε μετά το τέλος της επίσκεψής του στο Αζερμπαϊτζάν ερωτήθηκε για τα όσα είπε στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής των Ηγετών του ΝΑΤΟ. 

«Είπα (στον Μπάιντεν) ότι ως Τουρκία, μην περιμένετε από εμάς να κάνουμε ένα διαφορετικό βήμα σχετικά με τα F-35 και τους S-400. Όσον αφορά στο ζήτημα για τους S-400, εμείς σας ζητήσαμε τους Patriot και εσείς δεν μας τους δώσατε». 

Ξεκαθαρίζοντας με αυτό τον τρόπο πως η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει τους πυραύλους S-400, αντιθέτως αυτοί θα παραμείνουν στην Τουρκία ενεργοποιημένοι. 

Ο ίδιος σε δηλώσεις του ανέφερε πως μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, η Τουρκία μπορεί να αναλάβει πολύ περισσότερες ευθύνες εκεί.

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Ρωσία ο Ερντογάν σημείωσε πως σύντομα θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια πιέζουν τον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ να μην αγοράσουν το ρωσικό πυραυλικό σύστημα, ισχυριζόμενοι ότι αποτελεί απειλή για τη συμμαχία και είναι ασυμβίβαστο με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ.

Η αδιαλλαξία της Άγκυρας ώθησε την Ουάσινγκτον να διώξει την Τουρκία από το μαχητικό πρόγραμμα F-35 και να βάλει κυρώσεις στην εταιρεία που συντονίζει τον αμυντικό τομέα της Τουρκίας.

Παρά τις επανειλημμένες απαιτήσεις των αμερικανικών αρχών να εγκαταλείψουν τη συμφωνία απειλώντας με κυρώσεις, η Τουρκία αρνήθηκε και συνέχισε να διαπραγματεύεται πρόσθετες αποστολές ρωσικών όπλων.


πηγη