GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ραγδαίες εξελίξεις στην Αλβανία: Ο Ράμα "εξαφανίζει" τον Μέτα για παραβίαση του Συντάγματος

Η έκθεση της κοινοβουλευτικής έρευνας ανέφερε ότι ο Μέτα παραβίασε 16 άρθρα και επίσης υποκίνησε βία Το αλβανικό κοινοβούλιο κατηγόρησε ...


Η έκθεση της κοινοβουλευτικής έρευνας ανέφερε ότι ο Μέτα παραβίασε 16 άρθρα και επίσης υποκίνησε βία

Το αλβανικό κοινοβούλιο κατηγόρησε την Τετάρτη τον Πρόεδρο Ίλιρ Μέτα για παραβίαση του συντάγματος και τον απέπεμψε από τη θέση του.

Σε μια έκτακτη σύνοδο, το κοινοβούλιο ψήφισε 104 υπέρ και 7 κατά για την αποβολή του προέδρου ενώ τρεις απείχαν.

Η τελική έγκριση αναμένεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας εντός τριών μηνών.

Η έκθεση της κοινοβουλευτικής έρευνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μέτα παραβίασε το σύνταγμα με την προκατειλημμένη του προσέγγιση ενάντια στους κυβερνώντες Σοσιαλιστές κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής εκλογικής εκστρατείας στις 25 Απριλίου.

Η έκθεση ανέφερε ότι ο Μέτα παραβίασε 16 άρθρα και επίσης υποκίνησε βία.

Ο Μέτα είχε καταγγείλει την προσπάθεια έρευνας υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομη.

Στα τέλη Απριλίου, 49 σοσιαλιστές βουλευτές συγκάλεσαν από την ερευνητική επιτροπή.

Κατηγορούν τοn Μέτα, πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό που έφυγε από το κόμμα πριν από πολλά χρόνια, για υποκίνηση βίας στο έθνος των Βαλκανίων και συμπαιγνία με την αντιπολίτευση πριν από τις εκλογές.

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέληξε να κερδίσει 74 από τις 140 έδρες του κοινοβουλίου στις εκλογές της 25ης Απριλίου, κερδίζοντας την τρίτη τετραετή θητεία του.

Άμεση ήταν η αντίδραση του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι, «καμία ανησυχία από μια αντισυνταγματική και γελοία απόφαση της μονοκομματικής Βουλής, η οποία, παρά το γεγονός ότι η θητεία της έχει λήξει με τις εκλογές της 25ης Απριλίου λαμβάνει αποφάσεις σε βάρος ενός άλλου κρατικού θεσμού!».

Είναι η πρώτη φορά στην εκατοανταετή και πλέον (109) διαδρομή του αλβανικού κράτους που η Βουλή αποφασίζει την αποπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το αξίωμά του.

Παρόμοια διαδικασία κατά του Ιλίρ Μέτα είχε ξεκινήσει από το κυβερνόν Σοσιαλιστικό κόμμα και πριν ένα χρόνο με την ίδια κατηγορία, αλλά αναδιπλώθηκε μετά και από παρέμβαση δυτικών παραγόντων.

Ο Ιλίρ Μέτα είναι ο μόνος πολιτικός στη χώρα που στα 30 χρόνια μεταπολίτευσης στην Αλβανία κατείχε τα τρία υψηλότερα αξιώματα στην κρατική πυραμίδα της χώρας.

Διετέλεσε πρωθυπουργός, πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είναι μόλις 52 ετών.


πηγη