GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ποιο είναι το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Τρία επενδυτικά σχήματα έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον Με τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς, δύο από την ειδική διαχείριση της ...


Τρία επενδυτικά σχήματα έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον

Με τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς, δύο από την ειδική διαχείριση της Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ) και έναν από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ξεκίνησε και πάλι η προσπάθεια πώληση των εκτάσεων και του εξοπλισμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Αν δεν υπάρξουν παρατάσεις, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα γνωρίζουμε το αν κάποιος επενδυτής θα θελήσει να δώσει και πάλι ζωή στις μεγαλύτερες ναυπηγικές εγκαταστάσεις της χώρας και το πόσα χρήματα είναι διατεθειμένος να επενδύσει για τον σκοπό αυτό.
 
Και αυτό γιατί στους δύο διαγωνισμούς της ειδικής διαχείρισης (ο ένας αφορά έκταση 350 στρεμμάτων και τις εγκαταστάσεις και ο άλλος κινητό εξοπλισμό) οι δεσμευτικές προσφορές προβλέπεται να κατατεθούν την Τετάρτη 7 Ιουλίου.

Για τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ, που αφορά ακίνητο περίπου 332 στρεμμάτων, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά μέχρι τη Δευτέρα 28 Ιουνίου και η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω του e-publicrealestate.gr, θα καθοριστεί στη συνέχεια.

Οι ενδιαφερόμενοι

Σύμφωνα με πληροφορίες τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς εξετάζουν τουλάχιστον τρία επενδυτικά σχήματα.
Το ένα απ’ αυτά είναι η Pyletech Shipyards, εταιρεία του ομίλου North Star (συμφερόντων Θ. Πριόβολου) η οποία είχε υποβάλλει προσφορά 15,1 εκατ. ευρώ και στον προηγούμενο διαγωνισμό, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή.

Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση αναφέρουν πως τη συμμετοχή τους εξετάζουν και επενδυτικά σχήματα τα οποία εμπλέκονται και με τις προτάσεις που έχει δεχτεί το Κράτος για τις τέσσερις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.
 
Πάντως και σε αυτό το διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης δεν έχει καθοριστεί ελάχιστο τίμημα.
Αν υπάρξουν τουλάχιστον δύο πρόσφορες, ο ειδικός διαχειριστής θα πρέπει να δεχτεί την καλύτερη απ’ αυτές.

Σε περίπτωση που υπάρξει μόνο μια προσφορά θα πρέπει αυτή να εγκριθεί από τους πιστωτές της επιχείρησης.

Στον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ η τιμή εκκίνησης τους διαγωνισμού είναι περίπου 22 εκατ. ευρώ χαμηλότερη απ’ αυτή του προηγούμενου διαγωνισμού που κηρύχθηκε άγονος καθώς δεν υπήρξε καμία προσφορά. Ειδικότερα, η τιμή εκκίνησης έχει καθοριστεί στα 33 εκατ. ευρώ.

Νομοθετικές ρυθμίσεις

Μια σημαντική αλλαγή που έγινε μεταξύ των προηγούμενων προσπαθειών είναι ο διαχωρισμός της υφιστάμενης άδειας λειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε δύο ξεχωριστές άδειες λειτουργίας, για την Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ και την ΕΤΑΔ ΑΕ.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 60 του Ν. 4796/2021) επιτρέπει τη λειτουργία των δύο τμημάτων ως ναυπηγικές επιχειρήσεις, κάτι το οποίο μέχρι τη ψήφιση της δεν ήταν εφικτό.
Σε θεωρητικό επίπεδο αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται κάποιος να διεκδικήσει και τα δύο τμήματα των Ναυπηγείων.
 
Στην προκήρυξη της ΕΤΑΔ, πάντως, επισημαίνεται ότι η εταιρεία "ουδόλως υπόσχεται την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης άδειας λειτουργίας από τις αρμόδιες αρχές, πριν ή μετά τη μεταβίβαση του Ακινήτου στον Οριστικό Πλειοδότη του Διαγωνισμού, ούτε υπόσχεται τη μεταβίβαση του Ακινήτου με άδεια λειτουργίας ναυπηγείου, η απόκτηση της οποίας εναπόκειται αποκλειστικά στον νέο ιδιοκτήτη του Ακινήτου”.

πηγη