GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΑΟΖ Τουρκίας - Παλαιστίνης

Άρθρο του Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ Στην Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής Στην Τουρκία και στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ye...



Άρθρο του Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου
Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ
Στην Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής

Στην Τουρκία και στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες μία νέα σχεδίαση του Τούρκου απόστρατου ναυάρχου  Τζιχάντ Γιαϊτζί, που αφορά στην πρόταση της Τουρκίας προς την Παλαιστίνη, για υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ, στο πρότυπο του μνημονίου Τουρκίας – Σαράτζ (Λιβύη). 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «Η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ Τουρκίας – Παλαιστίνης μπορεί να αλλάξει ισορροπίες».

Ο Γιαϊτζί αναφέρει ότι «Εάν υπογραφεί αυτή η συμφωνία, θα διασφαλίσουμε ότι η Παλαιστίνη θα έχει δικαίωμα για φυσικό αέριο.
Καθώς υποστηρίζουμε την Παλαιστίνη, χαλάμε επίσης το παιχνίδι της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ο απόστρατος ναύαρχος  Γιαϊτζί, ήταν Επιτελάρχης της Διοίκησης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, υπερασπιστής του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού και υποστηρικτής των σχεδίων για την μεγάλη Τουρκία.

Είναι ο αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, ένας από τους θερμούς υποστηρικτές  του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και έχει ακόμη προτείνει την μετονομασία του Αιγαίου σε «Θάλασσα των Νήσων» ή «Βόρεια Μεσόγειος».

Αποστρατεύτηκε μετά από διαφωνία του με τον τούρκο ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ, ουσιαστικά γιατί χρησιμοποιούσε όλα τα μέσα για την προβολή του, ψηλότερα και από τον Ακάρ.
Σήμερα είναι πρόεδρος του Κέντρου Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής του πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης.

Είναι λογικό αυτό το σχέδιο της Τουρκίας να φαίνεται ανυπόστατο, ουτοπικό, φαιδρό, αβάσιμο και ό,τι άλλο αρνητικό χαρακτηρισμό μπορούμε να προσθέσουμε.

Η σχεδίαση της «τουρκο – παλαιστινιακής»  ΑΟΖ, σύμφωνα με τις γενικές απεικονίσεις της που κυκλοφόρησαν στα τουρκικά ΜΜΕ, περνάει μέσα από την Ελληνική ΑΟΖ αδιαφορώντας για το Καστελόριζο, εισέρχεται μέσα στα χωρικά μας ύδατα στην περιοχή της Ρόδου, περνάει μέσα από την Κυπριακή ΑΟΖ και υπερκαλύπτει τα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει η Κύπρος για εκμετάλλευση σε διεθνείς εταιρείες.

Αντίστοιχο σχέδιο, είχε εκπονήσει ο Γιαϊτζί για συμφωνία με το Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2020, στην προσπάθειά του να επαναπροσεγγίσει το Ισραήλ, αλλά αυτό την απέρριψε ως μια «φανταστική συμφωνία που δεν είχε ποτέ καμία πιθανότητα να πραγματοποιηθεί».

Το σχέδιο για την ΑΟζ Τουρκίας - Παλαιστίνης δεν είναι καινούργιο αλλά υπάρχει ήδη από τον Ιούνιο του 2020 και μάλιστα ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, Φαέντ Μουσταφά, είχε αναφέρει σχετικά ότι «Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία.
Θέλουμε ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα».
Επίσης ο παλαιστίνιος ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χασάν Ουνάλ, δηλώνει ότι «η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με την Παλαιστίνη κρίνεται ως πολύ σημαντική, καθώς μια τέτοια συμφωνία θα οδηγήσει στη νομιμότητα του Παλαιστινιακού κράτους».

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, και τον περασμένο Ιούνιο αλλά και αυτήν την εβδομάδα, δήλωνε απόλυτα αντίθετος με την σχεδιαζόμενη συμφωνία Τουρκίας – Παλαιστίνης  και υποστηρικτής του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θαλάσσης (η Τουρκία δεν την έχει υπογράψει).
Ανέφερε σχετικά ότι ««Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
Πρόκειται για μια ανακοίνωση Τούρκου αξιωματούχου που διογκώθηκε από τους δημοσιογράφους. Σεβόμαστε απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και ζητάμε την εφαρμογή του παντού.
Και είμαστε ανοιχτοί σε συμφωνίες με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Κατά την άποψή μου, ο σχεδιασμός αυτός της ΑΟΖ Τουρκίας - Παλαιστίνης είναι σε αυτή τουλάχιστον την φάση, ένα ευφάνταστο σχέδιο του Γιαϊτζί και της ομάδας του στο πανεπιστήμιο του Μπαχτσεσεχίρ.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υλοποιηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες τέτοια συμφωνία.
Γίνεται μόνο για την προβολή της Τουρκίας στην προσπάθεια ανάδειξής της ως υποστηρίκτριας των απανταχού Μουσουλμάνων, προσπάθεια που έχει πέσει στο κενό.
Ο Ερντογάν στην περιοχή μας  δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει ούτε την Αίγυπτο ούτε το Ισραήλ.
Ακόμη και η Λιβύη άρχισε να ζητά την απόσυρση των τούρκων μισθοφόρων και εκπαιδευτών.

Παρόλα αυτά, πρέπει να έχουμε πάντοτε υπόψη μας ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, πιθανότατα σχετικά εύκολα. Ήδη υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή κυβέρνησης στην Τουρκία.
Σε περίπτωση που απομακρυνθεί ο Ερντογάν και τελειώσει η υποστήριξη της Τουρκίας στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν άρδην και αυτό δεν αναμένεται να είναι καλό για την Ελλάδα.
Στην περίπτωση απομάκρυνσης του Ερντογάν, και ανόδου στην Τουρκία μιας κυβέρνησης περισσότερο «φιλοδυτικής» που θεωρητικά θα δείχνει ότι σέβεται περισσότερο τις μειονότητες και τα άτομα με ιδιαιτερότητες, είναι πολύ πιθανόν να δούμε και την ΑΟΖ Τουρκίας- Παλαιστίνης, και την επαναπροσέγγιση της  Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Επίσης μπορεί να αναβαθμίσουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες με απόκτηση τελικά των αεροσκαφών F-35 και άλλων όπλων.

Τα άτομα που θα οδηγήσουν την Τουρκία σε αυτήν την «νέα εποχή» της υπάρχουν, είναι έτοιμα και έχουν κάνει τα σχέδιά τους.
Ο Γιαϊτζί έχει οργανώσει την δεξαμενή σκέψης στο πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ.
Ο Νταβούτογλου, πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας, είναι ο εμπνευστής της  εξωτερικής «υψηλής πολιτικής» της, όπως καταγράφεται στο βιβλίο του  «Το Στρατηγικό Βάθος».
Είναι αρχηγός του «Κόμματος του Μέλλοντος»  και σε πρόσφατη δήλωσή του για τις σχέσεις του τουρκικού παρακράτους με την πολιτική, δήλωσε ότι πρέπει να ξεκινήσει αμέσως επιχείρηση «Καθαρά Χέρια», δηλ. επιχείρηση διαλεύκανσης της υπόθεσης, δίνοντας το ίδιο όνομα που είχε και η αντίστοιχη στην Ιταλία.

Η αποτυχημένη, δουλική και άκρως επικίνδυνη εξωτερική πολιτική που ακολουθούν οι Μητσοτάκης και Δένδιας, ούτε τον Ερντογάν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν (εδώ ευτυχώς υπάρχουν ευνοϊκές συγκυρίες από τις βλέψεις των άλλων τοπικών αλλά των μεγάλων δυνάμεων), αλλά ούτε και μια μελλοντική σοβαρότερη από τον Ερντογάν κυβέρνηση που ούτε τα λάθη του προκατόχου της θα κάνει, αλλά θα εμφανίσει ένα περισσότερο δυτικού τύπου προσωπείο.

Ιδιαίτερα μετά τα δημοσιεύματα, αν αυτά αληθεύουν, για την τελική επιλογή της «νέας» Φρεγάτας που θα αγοράσει η κυβέρνηση (Αμερικανικές MMSC) και θα δώσει στο Πολεμικό Ναυτικό για να «κάνει αυτό που ξέρει», σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Δένδια για απομάκρυνση από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο και την στροφή στην «πράσινη ενέργεια», επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η άποψη ότι αυτό που ενδιαφέρει την παρούσα κυβέρνηση όσον αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία, είναι να διατηρήσει μια πολιτική υποχώρησης, παραχώρησης και κατευνασμού ώστε να μπορεί να εστιάσει σε εσωτερικά θέματα που την απασχολούν όπως ο έμμεσα υποχρεωτικός εμβολιασμός των Ελλήνων, η υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας που σχετίζονται με την Συμφωνία των Πρεσπών και η προσπάθεια διατήρησης της εξουσίας μέσω συνεργασιών.

Οι ΕΛΛΗΝΕΣ  θεωρούμε ότι πρέπει η χώρα μας να εκμεταλλευτεί όλες τις περιστάσεις και να προχωρήσει επιτέλους στις απαραίτητες για την Κυριαρχία μας ενέργειες. Βασικές τέτοιες ενέργειες είναι η συμφωνία ΑΟΖ με την Κύπρο και η επέκταση της συμφωνίας ΑΟΖ που έχουμε με την Αίγυπτο, προς τα ανατολικά.
Επίσης η άμεση επέκταση των Χωρικών μας Υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά  και η έναρξη εκμετάλλευσης των ενεργειακών μας αποθεμάτων προς όφελος κυρίως της πατρίδας μας και όχι η παραχώρησή τους σε πολυεθνικές ξένες εταιρείες.
Αυτά θεωρούμε ότι έχουν καθυστερήσει εντελώς αδικαιολόγητα.
Επίσης πρέπει να υπάρχει πάντοτε σχεδιασμός και ετοιμότητα αποτροπής αλλά και δυναμικής απάντησης, όποτε και όπου χρειαστεί.

Όλα τα παραπάνω έχουν ενταχθεί στον σχεδιασμό και στο πρόγραμμα του κόμματος και είναι εύκολα προσβάσιμα στη σελίδα μας ellhnes.net.
Στη σελίδα του κόμματος, πέρα από το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, έχει αναρτηθεί και ένα μεγάλο πλήθος στελεχών μας με το βιογραφικό τους.
Τα στελέχη αυτά είναι όλα αξιόλογα και δείχνουν ότι οι «ΕΛΛΗΝΕΣ» δεν είναι απλώς ένα κόμμα αντίδρασης, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο.
Είμαστε ένα κόμμα αξιών και ουσίας, με έτοιμες προτάσεις και θέληση υλοποίησης για να πάει η Ελλάδα μας μπροστά.
Με την καθοδήγηση και το όραμα του έγκλειστου επικεφαλής μας Ηλία Κασιδιάρη και τον αγώνα όλων των στελεχών, προχωρήσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε στο κέντρο της Αθήνας με μεγάλη επιτυχία την επετειακή συγκέντρωση ενός έτους από την δημιουργία του κόμματος.
Η ανταπόκριση των πολιτών στο κόμμα μας είναι πλέον και ζεστή και μεγάλη.
Για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση, το κόμμα μας οι «Έλληνες» εμφανίζεται ξεχωριστά. Στην προηγούμενη μεγάλη δημοσκόπηση, αυτή της Pulse για λογαριασμό του SKAΪ στις αρχές Μαρτίου, οι «ΈΛΛΗΝΕΣ» ήταν πρώτο κόμμα και φαινόταν με μικρά γράμματα στην στήλη «Άλλο».
Αυτή την φορά, στην δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, τα ποσοστά των «ΕΛΛΗΝΩΝ» είναι τόσο υψηλά, ώστε αναγκάστηκαν να μας εμφανίσουν και εμάς ξεχωριστά, μαζί με τα άλλα «μεγάλα» κόμματα.
Το ποσοστό που μας έδωσαν είναι 1.4% αλλά μπορείτε κάλλιστα να το συγκρίνετε με το 34% που δίνει η ίδια δημοσκόπηση στην ΝΔ, το 20% του ΣΥΡΙΖΑ ή το 6% του ΚΙΝΑΛ, για να καταλάβετε ότι στην πραγματικότητα τα ποσοστά μας είναι πολύ μεγαλύτερα.
Η είσοδος των «ΕΛΛΗΝΩΝ» στην Βουλή θεωρείται πλέον σίγουρη και μάλιστα με αρκετά σημαντικό ποσοστό.
Μέχρι την επόμενη Κυριακή, Χριστός Ανέστη, καλή δύναμη και να είστε όλοι καλά.