GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η ΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ...ΑΧΡΗΣΤΟΙ (ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ) ΗΓΕΤΕΣ!

Γραφει ο Ιωάννης Σαρλάς Όσοι από εσάς με γνωρίζετε, ξέρετε ήδη, ότι θεωρώ την Ιστορία, ως την επιστήμη του μέλλοντος και ουχί του παρελ...


Γραφει ο Ιωάννης Σαρλάς

Όσοι από εσάς με γνωρίζετε, ξέρετε ήδη, ότι θεωρώ την Ιστορία, ως την επιστήμη του μέλλοντος και ουχί του παρελθόντος διότι, όστις έχει κατανοήσει τους μηχανισμούς της ακολουθίας των γεγονότων, δύναται να προβλέψει το μέλλον, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, αφού οι ίδιοι νόμοι διέπουν τον κυκλικό, επαναλαμβανόμενο ρου της πανανθρώπινης δραστηριότητας, απλά με διαφορετικούς...ηθοποιούς και κομπάρσους!
Προχθές, είχαμε την επέτειο των 568 ετών, από την Άλωση της Πόλης.
Θα επιχειρήσω να εξηγήσω τα αίτια της κατάλυσης της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τηλεγραφικα, μέσα από 2-3 ιστορικά παραδείγματα. 

Παράδειγμα πρώτο:  Μετά την δυναστεία των Κομνηνών, εγκαθίσταται στην Βασιλεύουσα η δυναστεία των Αγγέλων, οι οποίοι ήταν από τους χειρότερους Αυτοκράτορες, που πέρασαν ποτέ από τον θρόνο! Επέβαλαν δυσβάσταχτους φόρους στους πολίτες με αποτέλεσμα να αρχίσει να ερημώνει η ύπαιθρος, ενώ διέλυσαν το θρυλικό τάγμα των Ακριτών, το οποίο διέπρεψε σε παρελθούσες εποχές, όπως κατά την περίοδο της Μακεδονικής Δυναστείας. Συνακόλουθα, οι Σελτζούκοι περνούσαν τα σύνορα κι έλεγαν στους Ρωμαίους πολίτες: 

ΣΕΛ: Ωρέ Ρωμιοί, πόσα χρυσά νομίσματα σας έβαλε φόρο ο βασιλιάς σας;;

ΡΩΜ: 10 υπερπυρα. 

ΣΕΛ: Τί λέτε, ωρέ;;!! Για χαϊβάνια σας πέρασε;; Θα του δίνετε όλο το βιος σας;;

ΡΩΜ: Και τί να κάνουμε;;

ΣΕΛ: Θα δίνετε σε εμάς 2 αντί για 10 και θα σας προστατεύουμε! Δεν έχετε να φοβηθείτε απολύτως τπτ! 

Χμ, είπατε… τπτ;; Θέλετε να μάθετε τί άλλο…θεάρεστο έργο έκαναν οι Άγγελοι;;
Μα, έφεραν τους Σταυροφόρους στην Πόλη!
Όπως γνωρίζετε, οι λεηλασίες των Οθωμανών, εν έτει 1453 μ. Χ. ωχριουσαν σε αγριότητα, των βανδαλισμών, που διέπραξαν οι… φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, το 1204 μ.Χ.
Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι οι Δυτικοί…έλιωναν μέχρι και τους χρυσόδετους τόμους των βιβλίων, όταν εισήλθαν στην βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης, ούτως ώστε να κλέψουν τον χρυσό!
Πώς έφεραν τους Σταυροφόρους οι Άγγελοι;;
Ο Αλέξιος Δ' ο Άγγελος στην προσπάθεια του να εκδικηθεί την ανατροπή, εκ του θρόνου του πατέρα του Ισαάκιου Β’ και για να ανατρέψει με την σειρά του τον θείο του Αλέξιο Γ' υπεσχέθη πλείστα όσα οικονομικά ανταλλάγματα στους Λατίνους, καθώς και (κρατηθείτε) την ΥΠΟΤΑΓΗ της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Πάπα, υπό τον όρο να τον βοηθήσουν να αναρριχηθεί στον θρόνο!

Έτσι κι έγινε, οι Σταυροφόροι εισήλθαν στην Πόλη και τα έκαναν… λαμπόγυαλο, ενώ ο Αλέξιος Δ' άρχισε την φορολογική επιδρομή στους πολίτες της Κωνσταντινούπολης για να εκπληρώσει τα υπεσχεθεντα και να ξελασπώσει!

Σας θυμίζει κάτι αυτό το τελευταίο;;

Θέλετε να κάνετε μιαν αναγωγή στο σήμερα;;

Παρατηρείστε την αλληλουχία των γεγονότων στην χώρα μας, ιδιαίτερα από το 2010 κι εντεύθεν.
Τί έχουν επιτύχει οι Σαμαροβενιζέλοι και οι Τσιπροκουληδες;;
Να λεηλατούν κατ' εξακολούθηση το κορμί και την ψυχή του Ελληνικού λαού οι Ευρωπαίοι, μέσω μνημονίων, με αντάλλαγμα την παραμονή των προδοτικων αυτών κομμάτων στην εξουσία!
Ίσως διότι δεν υπάρχει ένας Ιουστινιανός για να τους ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕΙ, όπως έκανε τω καιρώ εκείνω με την Στάση του Νίκα, όταν οι στρατηγοί του Βελισάριος και Ναρσής έστειλαν… εν τοπω χλοερω, όλη την τρισάθλια κομματοκρατία της εποχής!

Παράδειγμα δεύτερο: Βρισκόμαστε στα 1402 μ. Χ. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας να ορθοποδήσει και να αναβιώσει την παλαιά της αίγλη!
Ο βασιλιάς των Μογγόλων Ταμερλανος… τα πήρε στο κρανίο, από μια περιφρονητική επιστολή, που έλαβε από τον Σουλτάνο των Σελτζούκων Βαγιαζήτ, ο οποίος (Βαγιαζήτ) απεριψε την συμμαχία του Ταμερλανου. 

Αξίζει να διαβάσετε την απάντηση του Ταμερλανου στον Βαγιαζήτ: 

«Δεν είχα σκοπό να αλλάξω τα σχέδια μου διότι τα κίνητρα μου είναι στην Ανατολή (εννοεί τους Κινέζους) αλλά αφού μου μιλάς με τέτοια αναίδεια σου δηλώνω, ότι έρχομαι να σε βρω! Θα σε συντρίψω σκουλίκι και θα σε κρεμάσω από τα ίδια σου τα αντερα!». 

Ο Βαγιαζήτ, επηρμένος και γνωστός αλαζών, ουδόλως πτοήθηκε, παρά συνεκεντρωσε  στρατό, ούτως ώστε να…υποδεχθεί τον Ταμερλανο, κατά πώς του ηρμοζε!
Η τιτάνια αυτή σύγκρουση έλαβε χώρα λίγο έξω από την σημερινή Άγκυρα και είναι γνωστή, ως η μάχη της Άγκυρας.
Αρχικά, ο Ταμερλανος έκοψε το νερό στους Σελτζούκους, ελέγχοντας την κοίτη των ποταμών και επειδή ήταν Καλοκαίρι, οι Σελτζούκοι είπαν το… νερό νεράκι!
Στην συγκρουση, που ηκολουθησε ο Ταμερλανος κατέσφαξε το μεγαλυτερο μέρος του στρατού του Βαγιαζήτ, αιχμαλωτίζοντας και τον ίδιο!
Συνολικά, οι νεκροί υπερέβαιναν τους 75.000!

Προσέξτε τώρα: Μετά την νίκη του ο Ταμερλάνος στέλνει επιστολή στον ΑΝΙΚΑΝΟ Ιωάννη Ζ' Παλαιολόγο, όπου του γράφει τα εξής:

«Έχω συντρίψει τον εχθρό σου! Μην ανησυχείς, δεν πρόκειται να εκστρατεύσω, εναντίον της Κωνσταντινούπολης. Το όραμα μου είναι η Ανατολή! Σε καλώ να επανακτήσεις τα εδάφη σου».

Θέλετε να μάθετε ποια ήταν η απάντηση του Ιωάννη;; 
Καμία! Πλήρης αδιαφορία.
Το μόνο, που έκανε ήταν να νομοθετήσει διάταγμα, σύμφωνα, με το οποίο ΚΑΤΑΡΓΟΥΣΕ τον στόλο της Αυτοκρατορίας διότι αυτός ήταν μια ασύμφορη δαπάνη για το Υπουργείο Οικονομικών! 

Ξαναειπατε τπτ;; Του χάριζε ο άλλος τα εδάφη μας και αυτό το ΕΡΠΕΤΟ, όχι μόνο τα ηρνηθη αλλά ταυτόχρονα ΞΕΔΟΝΤΙΑΣΕ το στράτευμα, κάτι που φάνηκε λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο καημένος ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δεν είχε ούτε στρατό, ούτε στόλο, κατά την δίμηνη πολιορκία της Πόλης, από τον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή! (Παρόλα αυτά, ο Φλαντανελας μόλις με 4 πλοία, έσπασε τον αποκλεισμό του Μωάμεθ Β’ νικώντας μέσα στον Κεράτιο κόλπο…1000 πλοία των Οθωμανών, κάνοντας τον Μωάμεθ έξαλλο, να μπαίνει μέσα στην θάλασσα με το άλογο του… μούσκεμα από το κακό του!) 

Τελικώς, η Ιστορία ΟΝΤΩΣ κάνει κύκλους.
Ας κρατήσουμε τα χρήσιμα κομμάτια κι ας αποβάλουμε τα άχρηστα και τους… άχρηστους! 

Τα σέβη μου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΛΑΣ


.