GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μετακίνηση από νομό σε νομό... Με "διαβατήριο" την πρώτη δόση εμβολίου ή self test

Εξετάζεται να επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού και σε όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου Το άνοιγμα για τη μετακίνηση από...



Εξετάζεται να επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού και σε όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου

Το άνοιγμα για τη μετακίνηση από νομό σε νομό θα γίνει τις επόμενες μέρες, στις 15 Μαΐου, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά δεν θα είναι εντελώς ελεύθερο.

Το νέο σενάριο θέλει μετακίνηση εκτός νομού με εμβόλιο ή self test.

Ένα νέο σενάριο είναι στο τραπέζι για τη μετακίνηση από νομό σε νομό.
Όπως γράφει σήμερα η Καθημερινή σήμερα Πέμπτη, εξετάζεται να ανοίξει η μετακίνηση εκτός νομού, μόνο με self test ή για εμβολιασμένους.
Μάλιστα εξετάζεται να επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού και σε όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες καθώς η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από τις 15 Μαΐου θα γίνει άρση της απαγόρευσης.



«Στις 15 Μαΐου που θα ανοίξει ο τουρισμός θα ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις» είπε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Για το ενδεχόμενο δε κατάργησης των SMS, η ίδια επισήμανε πως από τις 15 Μαΐου και μετά «θα δούμε τι μπορεί να γίνει και τι μπορεί να επανεξεταστεί».

Πάντως, η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε πριν τις ημέρες του Πάσχα, αναφέρει πως έως τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι πως το ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης των μετακινήσεων θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα.

Τι ισχύει σήμερα για τη μετακίνηση εκτός νομού

Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για τους εξής λόγους:

Από και προς την εργασία.

Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Για αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται και για ασθενείς που πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά δεν ισχύει το χαρτί από ιδιώτη γιατρό.

Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.
Η πιστοποίηση γίνεται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1. Για μετάβαση σε κηδεία.
Ο μετακινούμενος υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης, δα) ληξιαρχική πράξη θανάτου και δβ) άδεια ταφής.
Ο συνολικός χρόνος μετακίνησης της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση.
Ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται να έχει μαζί του:

στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου

στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75)

σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Ταυτόχρονα, όπως ανακοινώθηκε χθες, Τετάρτη:

- Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομo.

- Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

- Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

- Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

- Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση για την εξειδίκευση των αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε κατάργηση των SMS για την επίσκεψή μας στα καταστήματα από τις 15/5 κάτι που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.