GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ερντογάν: Το Ισραήλ είναι κράτος τρομοκράτης

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εξέλιξη «Το κράτος τρομοκρατών του Ισραήλ, επιτίθεται βίαια και ανήθικα στους Μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ...



Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εξέλιξη

«Το κράτος τρομοκρατών του Ισραήλ, επιτίθεται βίαια και ανήθικα στους Μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ που δεν έχουν άλλο σκοπό από το να προστατεύσουν την ιερότητά τους και να διεκδικήσουν το σπίτι και την πατρίδα τους εδώ και χιλιάδες χρόνια», κατήγγειλε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στο Ντιγιαρμπακίρ μετά την εισβολή των Ισραηλινών στο τέμενος αλ Άκτσα την τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού.

Κόβοντας έτσι κάθε επικοινωνία με το Ισραήλ αλλά και πλέον εκθέτοντας τις άλλες μουσουλμανικές χώρες που επιχειρούν προσέγγιση με το Ισραήλ, όπως η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος κλπ.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Καθώς πλησιάζουμε τις τελευταίες μέρες του μήνα του Ραμαζανιού, λάβαμε το νέο από την Ιερουσαλήμ, το οποίο μας αύξησε τόσο τη θλίψη όσο και τον θυμό μας.

Το σκληρό Ισραήλ, το τρομοκρατικό κράτος Ισραήλ, επιτίθεται βίαια και ανήθικα στους Μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ, που δεν έχουν άλλο σκοπό από το να προστατεύσουν την ιερότητα τους και να διεκδικήσουν το σπίτι και την πατρίδα τους για χιλιάδες χρόνια, 

Κάθε επίθεση σε χώρους λατρείας και στους μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ, ειδικά στο Masjid al-Aqsa, είναι επίθεση εναντίον μας.

 


Αποδέκτης αυτής της επίθεσης είναι ο καθένας από τους μουσουλμάνους που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, στο Ντιγιαρμπακίρ, τη Βαγδάτη, το Κάιρο, την Τζακάρτα, το Μπακού και το Σεράγεβο. 

Το πιο σημαντικό, είναι καθήκον του κάθε ατόμου που λέει "Είμαι άνθρωπος" να αντιταχθεί στους καταπιεστές που μολύνουν την Ιερουσαλήμ, η οποία φιλοξενεί τους αγίους των τριών θρησκειών, με τις αδίστακτες, ανήθικες, παράνομες και ασεβείς συμπεριφορές τους. 

Όποιος υποστηρίζει έμμεσα τις επιθέσεις του Ισραήλ με σιωπή ή είναι συνένοχος.

Προσκαλώ ολόκληρο τον κόσμο να αναλάβει δράση κατά των επιθέσεων του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. 

Καλώ όλες τις χώρες των οποίων οι άνθρωποι είναι μουσουλμάνοι. 

Σε μια εποχή ενότητας, συνένωσης, οι προσπάθειες του Ισραήλ να σταματήσουν αμέσως αυτές τις πράξεις που είναι αντίθετες με τις αποφάσεις των κοινών θεσμών, των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. 

Εμείς, ως Τουρκία, έχουμε ρόλο σε αυτό το θέμα, να κάνουμε και πράξουμε τα δέοντα.

Κανένα άτομο στον κόσμο δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σε διεθνή ιδρύματα.

Το χάος και η φωτιά που θα προκύψουν θα καταπιούν πρώτα εκείνους που παραμένουν σιωπηλοί σε αυτή τη σκληρότητα.

Ένας κόσμος που δεν μπορεί να προστατεύσει την Ιερουσαλήμ και τους Μουσουλμάνους έχει προδώσει τον εαυτό του και τράβηξε το πύρο μιας αυτοκαταστροφικής βόμβας».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ερντογάν έστειλε ανάλογο μήνυμα και στο Twitter, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «Καταδικάζουμε έντονα τις καταστροφικές επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον του Μαστζίντ αλ-Ακσα, κάθε Ραμαζάνι.

Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Παλαιστίνιους αδερφούς μας».


Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Ν.Σεντόπ, ανέφερε πως η «επίθεση στο πλήθος που προσεύχεται στο Masjid-i Aqsa είναι κρατική τρομοκρατία.

Όποιος σπέρνει βία και σκληρότητα δεν μπορεί να αποκομίσει ειρήνη και ηρεμία».

Ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε σχετικά: «Καταδικάζω σθεναρά την επίθεση στο τέμενος Αλ-Άκσα. Είναι απάνθρωπο για το Ισραήλ να στοχεύει τους αθώους προσκυνητές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού».

O εκπρόσωπος του ΑΚρ Oμέρ Τσελίκ τόνισε πως «καταδικάζει την ασέβεια της ισραηλινής κυβέρνησης για το μουσουλμανικό τέμενος και τη βία που επιφέρει στους Παλαιστινίους κατά την διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Το Ισραήλ πρέπει να σέβεται το νομικό καθεστώς του Αλ-Ακσα και να δρα σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις του.

Υποστηρίζουμε τις ελευθερίες αυτές μέχρι το τέλος».

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα: Ότι απομακρύνεται επί του παρόντος η πιθανότητα επαναπροσέγγισης Τελ Αβίβ-Άγκυρας και η έκθεση σε κίνδυνο μιας τεράστιας ελληνικής επένδυσης στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις.

Αλλά δυσκολεύει και τις φιλικές προς την Ελλάδα, αραβικές χώρες να συνεχίσουν την δική τους πολιτική προσέγγισης στο Ισραήλ, ενώ ενισχύει την θέση του Ρ.Τ.Ερντογάν ως ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου.

Οι Ισραηλινοί ανήσυχοι από την εξέλιξη δεν αποκλείουν στρατιωτική επιχείρηση στην πολύπαθη Γάζα ενώ ζητήθηκε από την Αίγυπτο και το Κατάρ να ειδοποιήσουν την Χαμάς για μια «τελευταία ευκαιρία αποκλιμάκωσης».

Παράλληλα δόθηκε διαταγή στην Αεροπορία να τεθεί σε ύψιστη πολεμική ετοιμότητα και να ανανεώσει την λίστα στόχων για επικείμενη επίθεση στην Γάζα.

Ακόμη και οι δυνάμεις πρώτων βοηθειών στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες περιοχές ανέβασαν το επίπεδο ετοιμότητας.

Το Ισραήλ στέλνει επιπλέον 4 Τάγματα στην Δυτική Όχθη καθώς αναμένει έκρηξη βίας στην Ιερουσαλήμ και πιθανές επιθέσεις από την Χαμάς

Από την πλευρά της και η Χεζμπολάχ έθεσε τις δυνάμεις της σε Λίβανο και Συρία κοντά στα σύνορα με Ισραήλ σε πολεμική ετοιμότητα, αλλά αυτό αφορά περισσότερο το γεγονός ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε υψηλό συναγερμό και διεξάγουν άσκηση τύπου «Παρμενίων» που θα διαρκέσει έναν ολόκληρο μήνα.

Περίπου 300 άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη υπέρ των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ.

Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε από την κυβερνητική ΜΚΟ που ονομάζεται IHH, η οποία επέβλεψε έναν στολίσκο πλοίων που προσπάθησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας το 2010.

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε την Παρασκευή τον «Ισραηλινό εχθρό να μην διαπράξει ανοησία κατά τη διάρκεια των ασκήσεων».

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής ομιλίας του για τη Διεθνή Ημέρα του Αλ-Κουντ, ο Χασάν Νασράλα τόνισε ότι «Η Χεζμπολάχ θα είναι σε επιφυλακή και θα λάβει αμυντικά μέτρα και θα παρακολουθεί τους σιωνιστικούς ελιγμούς.

Έτσι, οι μαχητές της Αντίστασης θα είναι σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια των σιωνιστικών ασκήσεων για να αποτρέψουν τον εχθρό από το να διαπράξει ανοησία ενάντια στον Λίβανο».


πηγη