GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Χαμάς απειλεί και στη θάλασσα – Επιτέθηκε σε εξέδρα άντλησης αερίου, έχει κατευθυνόμενα υποβρύχια

Η Χαμάς εξαπέλυσε πυραύλους με στόχο τις εξέδρες – εγκαταστάσεις φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την έναρξη των ...



Η Χαμάς εξαπέλυσε πυραύλους με στόχο τις εξέδρες – εγκαταστάσεις φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την έναρξη των πυραυλικών επιθέσεων από τη Γάζα προς το Ισραήλ την περασμένη Δευτέρα, μεταδίδει η Jeruasalem Post.

Η δυνητική πυραυλική απειλή από την φιλοτουρκική τζιχαντιστική οργάνωση είχε ως αποτέλεσμα οι εξέδρες να τεθούν αναγκαστικά στο χαμηλότερο επίπεδο λειτουργίας τους, αν και κανένας από τους πυραύλους που εκτοξεύτηκε προς αυτές δεν κατάφερε να τις πλησιάσει.

Το Ισραήλ διαθέτει αρκετές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, με την εξέδρα άντλησης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Tamar να απέχει μόλις 25 χλμ. από τις ακτές του νότιου Ισραήλ.

Τον Μάιο του 2019, κατά τη διάρκεια μιας άλλης βίαιης αντιπαράθεσης, η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ εκτόξευσαν 690 ρουκέτες προς το Ισραήλ σε λιγότερο από 48 ώρες, ωθώντας τον υπουργό Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς να αναστείλει την άντληση φυσικού αερίου.

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας η Χαμάς στόχευσε τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της χώρας με πυραύλους και ντρον.

Οι πύραυλοι δεν αναχαιτίστηκαν, καθώς δεν πλησίασαν ποτέ τις πλατφόρμες, αλλά ένα ισραηλινό μαχητικό F-16 κατέρριψε ένα ντρον.

Σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο, οι πιθανότητες ενός πυραύλου να χτυπήσει μια εξέδρα άντλησης φυσικού αερίου είναι περίπου μία στις 10.000.

Ωστόσο, εάν συνέβαινε, η Χαμάς θα το θεωρούσε σημαντικό κατόρθωμα και το Ισραήλ θα έπρεπε να ανταποκριθεί ανάλογα.

Υποβρύχια απειλή

Τη Δευτέρα η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε ένα όχημα κοντά σε παραλία στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, στο οποίο επέβαιναν τρομοκράτες της Χαμάς και ένα υποβρύχιο ντρον.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας δήλωσε ότι οι τρομοκράτες σκόπευαν να εξαπολύσουν «θαλάσσια επίθεση» σε ισραηλινό στόχο με το υποβρύχιο.

Το τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο είχε πέσει στη θάλασσα και ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει «τρομοκρατική επίθεση στα ισραηλινά ύδατα» όταν χτυπήθηκε και καταστράφηκε εντελώς.

Οι χειριστές του, που επέβαιναν στο όχημα, σκοτώθηκαν.

Απειλή στη Μεσόγειο

Εκτός από την απειλή για τις εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου, περισσότερο από το 90% των εισαγωγών φτάνουν στο Ισραήλ μέσω της Μεσογείου.

Απειλείται δηλαδή και η ναυτιλία από τους τρομοκράτες της Χαμάς.

Η προστασία αυτών των ζωτικών θαλάσσιων οδών δεν είναι εύκολη.

Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό αν και σχετικά μικρό σε σύγκριση με άλλα σώματα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, έχει να υπερασπιστεί μεγάλο μέρος της ισραηλινής επικράτειας.

Θαλασσινή τρομοκρατία

Ναυτικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει από το 2014 και οι τρομοκράτες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Αυτές περιλαμβάνουν ομάδες υποβρύχιων καταστροφών, τζετ σκι, τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια, σύγχρονα πυρπολικά -δηλαδή σκάφη / μικρά πλοία – βόμβες παγιδευμένα με εκρηκτικά.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Times of Israel μετέδωσε ότι, κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες προς την εξέδρα φυσικού αερίου Tamar του Ισραήλ, η οποία προσωρινά τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Κανένας από αυτούς τους πυραύλους δεν πλησίασε αρκετά για να χτυπήσει την εξέδρα, η οποία προστατεύεται από αντιπυραυλική συστοιχία του Σιδηρού Θόλου που είναι εγκατεστημένη σε πλοίο και από άλλα αμυντικά συστήματα.

Οι πύραυλοι που κατασκευάζονται στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι κατευθυνόμενοι ή ακριβείας, οπότε είναι εξαιρετικά απίθανο να χτυπήσουν την εξέδρα, έναν πολύ μικρό στόχο από την ακτή.

Αντιθέτως, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (ντρον) που μεταφέρουν εκρηκτικά, όπως αυτό που καταρρίφθηκε από ένα ισραηλινό F-16 πάνω από τη θάλασσα την περασμένη εβδομάδα, θα μπορούσαν να πλήξουν πιο αποτελεσματικά μία εξέδρα άντλησης φυσικού αερίου.

Συνολικά, το ναυτικό απέτρεψε με επιτυχία όλες τις προσπάθειες της Χαμάς να χρησιμοποιήσει τις ναυτικές δυνατότητές της εναντίον ισραηλινών στόχων στη θάλασσα και στην ξηρά.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) κατέστρεψαν επίσης το μεγαλύτερο μέρος της ναυτικής υποδομής και οπλισμού της τρομοκρατικής οργάνωσης την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αυτόνομων υποβρυχίων που ανέπτυξε η Χαμάς τα τελευταία χρόνια, καθένα ικανό να μεταφέρει 30 κιλά εκρηκτικών και καθοδηγούμενο από GPS.

Ο ισραηλινός στρατός πιστεύει ότι ενδέχεται να υπάρχουν κι άλλα τέτοια ναυτικά όπλα στην κατοχή της Χαμάς.

Η Χαμάς απειλεί τον EastMed

Είναι αυτονόητο ότι η θαλάσσια τρομοκρατία που αναπτύσσει η Χαμάς συνιστά απειλή όχι μόνο για τις εξέδρες του Ισραήλ αλλά και για τα έργα που έχουν προγραμματιστεί, όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed, το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και οι εξέδρες άντλησης που κάποια στιγμή θα στήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η απειλή της Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά, διότι αυτή η φιλοτουρκική τζιχαντιστική οργάνωση αποτελεί δυνητική απειλή για τη μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Η Χαμάς πρέπει να καταδιωχθεί όπως το Ισλαμικό Κράτος.


tribune.gr