GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο έλεγχος του διαδικτύου και της ελευθερίας του λόγου: Πώς οι κυβερνήσεις λογοκρίνουν το τι λέμε και γράφουμε

To νομοσχέδιο που θέλει να προωθήσει η βρετανική κυβέρνηση Την ώρα που η αναγκαιότητα για ελευθερία του λόγου είναι πιο επιτακτική από π...



To νομοσχέδιο που θέλει να προωθήσει η βρετανική κυβέρνηση

Την ώρα που η αναγκαιότητα για ελευθερία του λόγου είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς ΜΜΕ έχουν δεχθεί χρήματα για να «ενημερώνουν» για τον κορωνοϊό, αλλά και υπάρχει ένας τεράστιος έλεγχος στο τι γράφεται και λέγεται για τον κορωνοϊό η βρετανική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει ένα νόμο που θα υποχρεώνει τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ελέγχουν κατά πολύ περισσότερο το τι αναρτάται. 

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο μέχρι τα τέλος του 2021 και θα υποχρεώνει τις εταιρείες να εφαρμόσουν μία αυταρχική συμπεριφορά, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια στο διαδίκτυο. 

Όπως αναφέρει το RT τα κυβερνητικά σχέδια «θα περιορίσουν την ελεύθερη ομιλία στο διαδίκτυο σε βαθμό σχεδόν άνευ προηγουμένου σε οποιαδήποτε δημοκρατία», καθώς θέλουν να κάνουν την Βρετανία το «πιο ασφαλές μέρος για να είσαι online». 

Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα υποχρεώνει τις εταιρείες να αφαιρούν οποιαδήποτε ανάρτηση θεωρείται ως «απειλητική» και «επικίνδυνη», αναγκάζοντας τις εταιρείες να έχουν το «αίσθημα ευθύνης» και να ελέγχουν το τι θα ανεβαίνει. 

Και ποιες αναρτήσεις θα θεωρούνται απαγορευμένες; Αυτές που θα υποκινούν ή θα δικαιολογούν τη βία, το μίσος με βάση την εθνικότητα, την κοινωνική προέλευση, το φύλο, την αλλαγή φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την πίστη, το χρώμα, τη γλώσσα, τις πολιτικές πεποιθήσεις και γενικώς οτιδήποτε μπορεί να προσβάλει κάποια μειονότητα. 

Επιπλέον το νομοσχέδιο αναφέρεται και στην προσπάθεια να σταματήσουν τα λεγόμενα «fake news», αλλά και οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει στο να αποκτήσει κάποιος πολιτικό, προσωπικό ή οικονομικό όφελος. 

Προφανώς και στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά fake news και σίγουρα είναι καλό να υπάρχει ένας έλεγχος και μία ασφάλεια, όμως ποιος θα είναι αυτός που θα ελέγχει το τι είναι «επικίνδυνο» και τι όχι; 

Μην ξεχνάμε άλλωστε το ρόλο που έχουν παγκοσμίως τα hoaxes τα οποία ουσιαστικά χαρακτηρίζουν ως «ψευδή είδηση» οτιδήποτε δεν είναι σύμφωνο με το επίσημο αφήγημα. 

Το να ζητάμε από τις εταιρείες κολοσσούς να λογοκρίνουν ουσιαστικά τις αναρτήσεις σε καμία περίπτωση δεν προωθεί την ελευθερία του λόγου.

Όλα αυτά άλλωστε έκαναν και την άποψη του ΠΟΥ για τον κορωνοϊό και το lockdown ως τη μοναδική εκδοχή της αλήθειας. 

Καθώς στο συγκεκριμένο θέμα οποιαδήποτε άλλη άποψη απ' αυτή που υποστηρίζουν οι δυτικές κυβέρνησης (lockdown μέχρι να αποκτηθεί η ανοσία από τα εμβόλια) θεωρείται «επικίνδυνη» και λογοκρίνεται. 

Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση προχωράει σε παρακολούθηση των πολιτών που είναι αντίθετοι στο lockdown, ολοκληρώνοντας μία δυστοπική εικόνα. 

Καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως ένας έλεγχος στο θεωρητικά «ελεύθερο» μέσο (τα social media) είναι τελείως αντίθετο με τους κανόνες της Δημοκρατίας. 

Τέλος να υπενθυμίσουμε πως πριν από λίγο καιρό ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήριζε ως «επικίνδυνα» τα social media. 

Πρόκειται για τον πρωθυπουργό του οποίου η κυβέρνηση έδωσε πολλά εκατομμύρια σε ΜΜΕ για να «ενημερώνουν» τους πολίτες για τον κορωνοϊό... 

πηγη