GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Κυπριακό, η ολοκλήρωση του Πενταμερούς ναυαγίου

Άρθρο του Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου, Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ Ολοκληρώθηκε στην Γενεύη την Μ. Πέμπτη 20 Απριλίου, η άτυπη «Πενταμερής» του Ο...



Άρθρο του Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου,

Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ

Ολοκληρώθηκε στην Γενεύη την Μ. Πέμπτη 20 Απριλίου, η άτυπη «Πενταμερής» του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.
Συμμετείχαν η Κύπρος, το ψευδοκράτος των κατεχομένων, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Αγγλία.Η ΕΕ παρά τον αρχικό σχεδιασμό δεν συμμετείχε κατόπιν βέτο της Τουρκίας, με το οποίο συμφώνησε η Αγγλία.Τα αποτελέσματα της Πενταμερούς ήταν αναμενόμενα, ένα ακόμη «ναυάγιο», συνομιλίες που δεν οδηγούν πουθενά και γίνονται μόνο για να γίνονται.

Κερδισμένος από τις συνομιλίες είναι ο ΟΗΕ μέσω του Γενικού Γραμματέα του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος με την διοργάνωση των συνομιλιών δείχνει ότι και ο ΟΗΕ και προσωπικά ο ίδιος ως Γ.Γ. επιδιώκει μια λύση στο κυπριακό. Μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις επιθυμίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.


Κερδισμένη από τις συνομιλίες είναι η Τουρκία, η οποία με τη συμμετοχή της και μόνο, γιατί τίποτε άλλο δεν προσφέρει στις συνομιλίες, δείχνει ότι ενδιαφέρεται για μια συναινετική λύση, μια λύση όμως που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα και τα συμφέροντά της.Με αυτό το σκεπτικό πάντοτε δυναμιτίζει τις συνομιλίες με τις άκρως παράλογες αλλά και παράνομες (σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο) προτάσεις της, κερδίζει χρόνο για τα επόμενα βήματά της και διατηρεί τις επαφές της με την Ευρωπαϊκή Ένωση από την οποία συνεχώς δέχεται οικονομική ενίσχυση. Χαρακτηριστικά δήλωσε ο Τ/Κ «πρόεδρος» Τατάρ: «Για πρώτη φορά στο πλαίσιο των κυπριακών συνομιλιών, καταγράψαμε ότι μπορεί να γίνει μόνιμη και σταθερή συμφωνία με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», με βάση την κυριαρχική ισότητα και αποδοχή της πολιτικής ισότητας.Αυτό ήταν μια επιτυχία για εμάς».
Κερδισμένη είναι και η παρούσα κυβέρνηση του Πρωθυπουργού η οποία προσέρχεται στις συζητήσεις γνωρίζοντας από πριν το αποτέλεσμα, παντελώς ανέτοιμη να επιβάλλει τα ισχύοντα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Χαμένοι είναι βέβαια η Κύπρος, και οι Ελληνοκύπριοι οι οποίοι για μια ακόμη φορά βλέπουν ότι δεν διαφαίνεται λύση στο Κυπριακό, το εναντίον μάλιστα η Τουρκία συνεχώς αμφισβητεί με τελευταίο παράδειγμα το άνοιγμα των Βαρωσίων, αλλά και απειλεί, με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν για μια νέα τουρκική επέμβαση κατά της Κύπρου αν «κινδυνεύσουν τα συμφέροντα της βορείου Κύπρου».


Χαμένοι δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι, αν ακόμη υπάρχουν Τουρκοκύπριοι, καθόσον εκτιμώ ότι πλέον έχουν αντικατασταθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό από Τούρκους εποίκους, οι οποίοι ακολουθούν ξεκάθαρα μέσω των εκπροσώπων τους, την γραμμή της Άγκυρας.


Η Ελληνική και Κυπριακή πλευρά, μαζί με τον ΟΗΕ, δήλωσε ότι θα μπορούσε πιθανόν να συμφωνήσει σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.Αντίθετα η Τουρκία, δεν θα αναφέρω πλέον τον όρο Τουρκοκυπριακή πλευρά γιατί ουσιαστικά δεν είναι αυτόβουλη αλλά πλήρως κατευθυνόμενη, επέμενε σε λύση δύο κρατών.Σε αυτό το πλαίσιο, η μαριονέτα του Ερντογάν στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ ζήτησε και επισήμως μέσω εγγράφου που κατέθεσε, την αναγνώριση δύο ισότιμων κρατικών οντοτήτων με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.Θέλει δηλαδή η Τουρκία να ανατραπούν πλήρως τα προηγούμενα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ που περιέγραφαν το πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού. Θεωρεί ότι έχει παρέλθει πολύς καιρός και αυτά έχουν πλέον ξεθωριάσει.


Φυσικά και ευτυχώς, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Γκουτέρες διαμήνυσε στον Ερσίν Τατάρ πως το Συμβούλιο Ασφαλείας, η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να αποδεχτούν ποτέ τέτοια λύση.Με αυτό το σκεπτικό ο Γκουτέρες ανακοίνωσε ότι θα προγραμματίσει την επόμενη «Πενταμερή» σε μερικούς μήνες.
Εκτιμώ ότι κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, δεν πρόκειται να βρεθεί λύση στο Κυπριακό με καμία συνομιλία ή διαβούλευση.
Η Τουρκία μπήκε στην Κύπρο για να μείνει και η μόνη λύση κατά την προσωπική μου άποψη είναι να βγει από το νησί με το ζόρι, στρατεύματα κατοχής και έποικοι μαζί, σε εφαρμογή των υπαρχόντων ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Σε αυτήν την «Πενταμερή» σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, δεν υπήρχε κοινή βάση για συνομιλίες. Σε αυτήν την περίπτωση είναι εύλογο το ερώτημα, πώς τότε ο ΟΗΕ διοργάνωσε τις συνομιλίες αφού η Τουρκία με τη στάση της τον λοιδορεί και τον γελοιοποιεί.

Η θέση των ΕΛΛΗΝΩΝ είναι ξεκάθαρη και πατριωτική.Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε να μιλάμε για κάποιο πρόβλημα μόνο και μόνο για να συμμετέχουμε.Με αυτήν την συμπεριφορά μας, δίνουμε πατήματα και ευκαιρίες στην Τουρκία και δεν προωθούμε καμία ουσιαστική λύση.Αν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε το Κυπριακό πρέπει να δημιουργήσουμε οι ίδιοι τις συνθήκες για τη λύση του, το νομικό υπόβαθρο ήδη υπάρχει.Χρειάζεται έξυπνη πολιτική αλλά και δυναμικές κινήσεις όταν το επιτρέπουν οι συγκυρίες, αλλιώς δεν πρόκειται να γίνει τίποτε.
Η παρούσα κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα ότι από καιρό έχει αφήσει το νησί μόνο του.
Όχι μόνο δεν έχει συμφωνήσει για ΑΟΖ με την Κύπρο, αλλά όπως φαίνεται  είναι έτοιμοι να κάνουν παζάρια και για την δική μας ΑΟΖ, στο πλαίσιο κάποιας «Πράσινης Ενέργειας».
Οι ΕΛΛΗΝΕΣ όμως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ την μαρτυρική Κύπρο και είμαστε πάντοτε ταγμένοι στον σκοπό της ΕΝΩΣΗΣ.
Έσσεται Ήμαρ.
Έλληνες Για Την Πατρίδα