GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αλβανία: Ο Σαλί Μπερίσα και όλη του η οικογένεια αποκηρύχθηκαν από τις ΗΠΑ

Επίσημη ανακοίνωση των αμερικανικών Αρχών αναφέρει σήμερα (Τετάρτη) ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, και η οικογένει...



Επίσημη ανακοίνωση των αμερικανικών Αρχών αναφέρει σήμερα (Τετάρτη) ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, και η οικογένειά του έχουν κηρυχθεί «persona non grata» στις ΗΠΑ, γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 με καταγωγή από τη Βόρεια Ήπειρο, Αλέξανδρος Μάρκου. 

Την ανακοίνωση, συνεχίζει ο Αλέξανδρος Μάρκου, δημοσιεύει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε μήνυμα του στο Twitter όπου γράφει πως ο πρώην πρόεδρος Μπερίσα με τις διεφθαρμένες του πράξεις υπονόμευε τη δημοκρατία.

«Δηλώνω δημόσια ότι ο Μπερίσα και τα στενά μέλη της οικογένειάς του απαγορεύονται να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

»Εμείς είμαστε ενωμένοι ενάντια στη διαφθορά με τους εταίρους μας στην Αλβανία» - γράφει ο Μπλίνκεν.


Εν τω μεταξύ, ο ιστότοπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την τιμωρητική απόφαση εναντίον του Σαλί Μπερίσα και της οικογένειάς του.

«Κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργός της Αλβανίας, ο Μπερίσα έχει εμπλακεί σε διεφθαρμένες πράξεις όπως κατάχρηση δημόσιων πόρων και παρέμβαση σε δημόσιες διαδικασίες χρησιμοποιώντας την εξουσία για προσωπικό κέρδος και εμπλουτίζοντας τους πολιτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας, εις βάρος της δημόσιας εμπιστοσύνης της αλβανικής κυβέρνησης και των θεσμών».

Ένας άλλος λόγος για αυτήν την απόφαση, λέει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σχετίζεται με τη ρητορική που χρησιμοποίησε ο Μπερίσα για να προστατεύσει τον εαυτό του, τα μέλη της οικογένειάς του και τους πολιτικούς συμμάχους από ανεξάρτητες έρευνες κατά της διαφθοράς.

Εκτός από τον Σαλί Μπερίσα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι απαγορεύονται επίσης να εισέλθουν στις ΗΠΑ οι Λίρι Μπερίσα (σύζυγος), Σκελζέν Μπερίσα (γιος) και Αργίτα Μπερίσα Μαλτέζι (κόρη).

πηγη