GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Επεισόδιο» μπροστά στις κάμερες μεταξύ Τσαβόσογλου και Δένδια: «Δεν δεχόμαστε τέτοιες δηλώσεις» (vid)

Με την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσω...
Με την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών ολοκληρώθηκαν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην 'Αγκυρα.
 
Σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή τους ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ικανοποίηση για την συνάντηση. 
 
«Τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοιδομητικό διάλογο.
Υπάρχει διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου.
Προκλητικές δηλώσεις πρέπει να αποφεύγονται.
Ο Τούρκος Πρόεδρος πρότεινε σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «υφίστανται διαφορές στο Αιγαίο», ωστόσο, σε άλλο σημείο τόνισε ότι και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τη βελτίωση των σχέσεών τους.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην πενταμερή που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη για το Κυπριακό. 

«Επιβεβαιώσαμε με τον Νίκο σήμερα ότι θα συναντηθούμε στη Γενεύη στο τέλος του μήνα.
Είναι σημαντικό για όλους να έρθουν σε αυτήν τη συνάντηση με ανοιχτές ιδέες».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε και επίθεση φιλίας στον Ελληνα ΥΠΕΞ: «Κύριε υπουργέ, σας αποκαλώ κ. Δένδια, σε αποκαλώ Νίκο, έχουμε προσωπική φιλία από το 2003 όταν ήμασταν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και με είχες στηρίξει με πολύ ικανοποιητικό τρόπο».Όσον αφορά την Άτυπη Πενταμερή για το Κυπρακό που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη ο κος Τσαβούσογλου είπε «πιστεύουμε ότι όλοι όσοι θα συμμετάσχουν θα πρέπει να λάβουν μέρος στη συνάντηση με εποικοδομητικό τρόπο.
Ζητάμε απ΄ όλους να το δούμε με τρόπο ευρύ και ελεύθερο».

Σε δηλώσεις του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συζητήσαμε και συμφωνήσαμε ότι υπάρχει μέλλον στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων και υποβάλαμε προτάσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Δένδιας ο οποίος τον ευχαρίστησε που θύμισε το πώς πρωτογνωρίστηκαν.

Ο κ. Δένδιας μετέφερε τις ευχές του Ελληνα πρωθυπουργού για το Ραμαζάνι και συμπλήρωσε:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας», θυμίζοντας ότι το μουσουλμανικό τέμενος ιδρύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν αμέσως μετά την πανδημία.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδος και Τουρκίας, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Δένδιας τόνισε με νόημα ότι στόχος είναι επίσης η αποκλιμάκωση και αποφυγή παραβατικών ενεργειών, οι οποίες εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Επανέλαβε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, αυτή είναι η άποψη της συνθήκης της Λωζάνης.

Ζήτησε επίσης να αποφεύγονται fake news που δυναμιτίζουν το κλίμα όπως αυτά που διακινήθηκαν το τελευταίο διάστημα από συγκεκριμένους κύκλους.

Εχουμε να κερδίσουμε πολλά από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τόνισε ακόμη και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διάκειται θετικά στο θέμα των ελεύθερων θεωρήσεων, αλλά υπό τον απαράβατο όρο του σεβασμού των ευρωπαϊκών κεκτημένων που περιλαμβάνουν το σεβασμό των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας. Υπενθύμισε δε ότι στο τραπέζι της ΕΕ υπάρχει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε περίπτωση παράβασης τέτοιων αρχών.

«Ευελπιστούμε όλες οι πλευρές να συζητήσου με εποικοδομητικό πνεύμα ώστε να υπάρξει λύση.
Όπως γνωρίζεται μοναδικό λύση που είναι αποδεκτή στο σύνολο η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία», είπε σχετικά με την άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό.

Παράλληλα ανέφερε πως για να δημιουργηθεί κλίμα λύσης θα πρέπει να αποτρέπονται οι προκλητικές ενέργειες.

Οι δηλώσεις ολοκληρώθηκαν σε έντονο κλίμα λόγω των αναφορών του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Συγκεκριμένα ο κος Τσαβούσογλου είπε πως «εγώ δεν έκανα δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας σήμερα ωστόσο  ο Έλληνας ομόλογος μου έκανε αναφορές για παραβιάσεις Τουρκίας στο Αιγαίο.
Δεν μπορώ να το δεκτό αυτό».


Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην 'Αγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμή του, από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

πηγη