GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Live η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου - Και η ελληνική σημαία στο λάβαρο για το τελευταίο του ταξίδι (βίντεο)

Την περασμένη Παρασκευή, 09.04.2021, «έφυγε» από τη ζωή μόλις δυο μήνες πριν συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής, βυθίζοντας στο πένθος την επί ...




Την περασμένη Παρασκευή, 09.04.2021, «έφυγε» από τη ζωή μόλις δυο μήνες πριν συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής, βυθίζοντας στο πένθος την επί 73 χρόνια σύζυγό του, Βασίλισσα Ελισάβετ και την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, ο πρίγκιπας Φίλιππος.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Σημειώνεται ότι στον λογαριασμό της Βασιλικής Οικογένειας στο twitter δημοσιεύτηκε ένα αφιέρωμα στη ζωή του Φίλιππου.

Όπως λένε πηγές από το Παλάτι λίγο πριν το φέρετρο με την σορό του αναχωρήσει για το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, η Ελισάβετ έμεινε μόνη της μαζί του για λίγο.


Στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου η Κέιτ Μίντλετον

Η σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, Κέιτ Μίντλετον, έφτασε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Ο φωτογραφικός φακός «έπιασε» την 39χρονη Δούκισσα του Κέιμπριτζ την στιγμή που έφτανε στο Κάστρο του Ουίνδσορ. 

Ο σύζυγός της πρίγκιπας Ουίλιαμ θα συμμετέχει στο τελετουργικό της κηδείας, έτσι η ίδια έφτασε μόνη της στο παρεκκλήσι.



Δείτε ζωντανή εικόνα από την Βρετανία




Χάρι και Ουίλιαμ βάζουν στην άκρη τις διαφορές και αποχαιρετούν τον παππού τους

Πιο κοντά έφερε η κηδεία του παππού τους, δούκα του Εδιμβούργου, τα δύο αδέρφια, πρίγκιπα Ουίλιαμ και πρίγκιπα Χάρι που είχαν να βρεθούν από τις 20 Μαρτίου του 2020.

Το «Μegxit» με την απόφαση του ζεύγους Σάσσεξ να κόψει τον «ομφάλιο λώρο» από την βρετανική βασιλική οικογένεια και να μετεγκατασταθεί στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, απομάκρυνε τα δύο αδέρφια.

Ωστόσο, σήμερα, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, ο Δούκας του Κέιμπριτζ βρέθηκε μία ανάσα από τον αδερφό του: 

Τους χώριζε ο ξάδερφός τους Πίτερ Φίλιπς.

Οι δύο πρίγκιπες δεν στέκονται δίπλα-δίπλα πίσω από το φέρετρο του παππού τους, όπως σχολιάζουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

Αυτό είχε προαποφασιστεί από την Βασίλισσα Ελισάβετ.



Ποιοι είναι στην πομπή

Μια μικρή πομπή από εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα συνοδεύσει το φέρετρο του πρίγκιπα Φίλιππου, καθώς θα οδεύει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ενώ η βασίλισσα θα επιβαίνει σε μια κρατική Bentley.

Κατά σειρά στην πομπή θα βρίσκονται: Πριγκίπισσα Άννα, Πρίγκιπας Κάρολος, Πρίγκιπες Άντριου και Εδουάρδος, Χάρι, Πίτερ Φίλιπς και Ουίλιαμ, ο σύζυγος της Πριγκίπισσας Άννας, αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού Σερ Τίμοθι Λόρενς και ο γιος της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, κόμης του Σνόουντον.



Στο τέλος της πομπής θα είναι ο ιδιαίτερος γραμματέας του Φιλίππου, ταξίαρχος Άρτσι Μίλερ Μπέικγουελ, ο επικεφαλής της ασφάλειας του Πρίγκιπα, καθώς και 4 άτομα που εργάζονταν στις υπηρεσίες του.

Οι προσκεκλημένοι στην κηδεία θα είναι μόνο 30, όλοι θα φορούν μάσκες και θα κρατούν τις αποστάσεις σύμφωνα με τα μέτρα για τον κορονοϊό, ενώ απαγορεύεται η είσοδος στο κοινό.

Στην είσοδο του ναού το φέρετρο θα υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι και ο Επίσκοπος του Ουίνδσορ, Ντέιβιντ Τζον Κόνερ.
Με μαύρο κοστούμι ο πρίγκιπας Άντριου στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση εδώ και πάνω από ένα χρόνο

Τηρώντας ευλαβικά τις οδηγίες της Βασίλισσας Ελισάβετ ότι οι άρρενες της βρετανικής βασιλικής οικογένειας δεν θα φορούν στρατιωτική στολή αλλά κοστούμι στην κηδεία του πατέρα του, ο πρίγκιπας Άντριου ακολούθησε τον ενδυματολογικό κώδικα που ανακοίνωσε η μονάρχης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail», o πρίγκιπας Άντριου μετέβη στο Κάστρο του Ουίνδσορ φορώντας μαύρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και μαύρη γραβάτα.

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο Έπσταιν με τον ίδιο να εμπλέκεται στα πάρτι οργίων που διοργάνωνε ο Αμερικανός δισεκατμμυριούχος επιχειρηματίας με «σκλάβες του σεξ» - ακόμη και με ανήλικες - ο πρίγκιπας Άντριου είχε αποσυρθεί από τα τα φώτα της δημοσιότητας


Οι πρώτοι, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, έχουν ήδη φτάσει στο Κάστρο του Ουίνσδορ.



Αναλυτικά, το «παρών» θα δώσουν εκτός από την βασίλισσα Ελισάβετ, ο Πρίγκιπας Κάρολος με την δούκισσα της Κορνουάλης, ο Πρίγκιπας Άντριου, οι δύο του κόρες, Πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία με τους συζύγους τους, Εντοάρντο Μαπέλι Μότζι και Τζακ Μπρούκσμπανκ, αντίστοιχα.

Η Πριγκίπισσα Άννα με τον σύζυγό της, Σερ Τίμοθι Λόρενς, τα δύο της παιδιά, Ζάρα Τιντάλ και Πίτερ Φίλιπς και ο Μάικ Τιντάλ, σύζυγος της Ζάρα.

Επίσης, παρόντες θα είναι ο Πρίγκιπας Εδουάρδος με την σύζυγό του Σόφι, κόμισσα του Ουέσεξ, την 17χρονη κόρη τους, λαίδη Λουίζ και τον 11χρονο γιο τους, Τζέιμς, υποκόμη του Σέβερν.

Οι λεπτομέρειες της τελετής έχουν σχεδιαστεί στις προσωπικές επιθυμίες του ίδιου του πρίγκιπα Φιλίππου.

Τα προσωπικά αντικείμενα του Δούκα του Εδιμβούργου και τα παράσημα του από το Βασιλικό Ναυτικό έχουν ήδη τοποθετηθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου για την τελετή.

​​​​​​​Με όλες τις τιμές που προσήκουν σε έναν ανώτατο στρατιωτικό και στον σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ πραγματοποιείται σήμερα η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου. 

Το φέρετρο του Φίλιππου θα καλύπτεται από την προσωπική του σημαία, το σπαθί του και το καπέλο που φορούσε ως αξιωματικός στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

​​​​​​​Η σημαία του δούκα του Εδιμβούργου είναι χωρισμένη σε 4 τμήματα:

Στο άνω αριστερό τμήμα τρεις λέοντες συμβολίζουν την καταγωγή από τη Δανία, δίπλα ο λευκός σταυρός σε μπλε φόντο είναι το σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του, κάτω αριστερά οι άσπρες και μαύρες λωρίδες είναι το έμβλημα των Μαουντμπάτεν και κάτω δεξιά ένα κάστρο με τρεις πύργους, το σύμβολο του Εδιμβούργου.

Το φέρετρο του δούκα του Εδιμβούργου θα μεταφερθεί στο παρεκκλήσι μέσα σε μια τροποποιημένη ειδικά για αυτή την ημέρα Land Rover, στον σχεδιασμό της οποίας είχε συμμετάσχει και ο ίδιος.

Η νεκρώσιμη ακολουθία βήμα-βήμα

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα αρχίσει με ενός λεπτού σιγή σε όλη την επικράτεια.
Η βασίλισσα αναμένεται να καθίσει μόνη της αλλά υπάρχουν δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο που υποστηρίζουν πως εντός του αυτοκινήτου που θα την μεταφέρει στο παρεκκλήσι θα βρίσκεται στο πλάι της και η Άντζελα Κέλι, ενδυματολόγος και πιστή φίλη της Ελισάβετ για πολλά χρόνια.

​​​​​​​Όλοι, όσοι συμμετείχαν στην πομπή προς το παρεκκλήσι δεν θα εισέλθουν στο εσωτερικό του, παρά μόνο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και ο ιδιαίτερος γραμματέας του δούκα.
Η νεκρώσιμη ακολουθία αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου 50 λεπτά. Τέσσερις άντρες θα ψάλλουν τον εθνικό ύμνο. 

Στον χώρο θα έχουν τοποθετηθεί 9 μικρά μαξιλάρια στα οποία είναι ραμμένα όλα τα μετάλλια που έλαβε κατά την διάρκεια της ζωής του ο βασιλικός σύζυγος.

Εκπρόσωπος του παλατιού δήλωσε πως η πομπή και η νεκρώσιμη ακολουθία θα μεταδοθούν από την τηλεόραση (BBC και ITV) «ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να συμμετέχουν στην τελετή, να θρηνήσουν μαζί μας και να γιορτάσουν μια αληθινά εξαιρετική πορεία ζωής».

πηγη