GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Όχι στη Μεγάλη Αλβανία δηλώνει η ΕΕ – Καμία αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια

Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει και Μεγάλη Αλβανία διαψεύδεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία «κατηγορηματικά δεν τάσσεται υπέρ» του επανα...


Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει και Μεγάλη Αλβανία διαψεύδεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία «κατηγορηματικά δεν τάσσεται υπέρ» του επανασχεδιασμού των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε εκπρόσωπος του εκτελεστικού του μπλοκ τη Δευτέρα σε απάντηση σε ένα ανεπίσημο διπλωματικό σημείωμα που προτείνει τη διάλυση της Βοσνίας και τη συγχώνευση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία.

Στον ίδιο χάρτη και σχέδιο προτείνεται η διχοτόμηση των Σκοπίων και η μισή να προσαρτηθεί στην Αλβανία.

Δηλαδή δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας.

Το έγγραφο, το οποίο έχει δει το Reuters και κυκλοφορεί μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ, προτείνει την ενσωμάτωση τμημάτων της Βοσνίας στη Σερβία και την Κροατία για να βοηθήσει την ένταξη της περιοχής στην ΕΕ.

Η συζήτηση εξέπληξε τους Βόσνιους, οι οποίοι την είδαν ως απειλή για την εδαφική ενότητα της χώρας τους, δύο δεκαετίες μετά από εθνοτικές συγκρούσεις που οδήγησαν σε πόλεμο στην περιοχή.

Το Reuters αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του σημειώματος που δεν έχει επίσημα αξιωθεί από καμία χώρα.

«Είμαστε απολύτως κατά οποιασδήποτε αλλαγής στα σύνορα», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μάμερ σε συνέντευξη Τύπου.

Δύο πρώην Γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, η Κροατία και η Σλοβενία, προσχώρησαν έκτοτε στην ΕΕ.

Το Μαυροβούνιο, η Σερβία, τα Σκόπια, η Βοσνία, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο ελπίζουν επίσης να προσχωρήσουν.

Η ΕΕ αναφέρει ότι πρέπει πρώτα να επιλύσουν τις συγκρούσεις γειτονίας και να προωθήσουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις προτού μπορέσουν να ενταχθούν.

Ωστόσο, επιθυμεί να διατηρήσει στενούς δεσμούς με την περιοχή στο κατώφλι της, όπου η Ρωσία και η Κίνα χτίζουν επίσης επιρροή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε χωριστά τη Δευτέρα μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ θέλει να «συνεχίσει να βλέπει θετικές εξελίξεις στο κράτος δικαίου» στη Σερβία ως μέρος των ενταξιακών συνομιλιών.

Οι ηγέτες των Σκοπίων και του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται επίσης στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα.

Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι το μπλοκ θα υποστηρίξει την κατασκευή σιδηροδρόμου μεταξύ Βελιγραδίου και των Σκοπίων, η οποία είδε τις ελπίδες της να αναπτερώνονται για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων ένταξης με την ΕΕ, που διακόπηκαν πέρυσι μετά από βέτο από τη Βουλγαρία.

Τουρκία: Είναι σλοβενικός ο χάρτης

Ο χάρτης με τις αλλαγές συνόρων, που δημοσιεύουμε κεντρική εικόνα, σύμφωνα με την τουρκική δημόσια τηλεόραση TRT, είναι πρόταση της σλοβενικής κυβέρνησης.

Το ίδιο υποστήριξε και η ιστοσελίδα necenzurirano, που δημοσίευσε πρώτη το θέμα.



Η Σλοβενία διέψευσε

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας διέψευσε κατηγορηματικά την Παρασκευή ότι υπάρχει πρόθεση επανασχεδιασμού των συνόρων των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση στον Τύπο ενός σχεδίου (non-paper) που αποδίδεται στον πρωθυπουργό της χώρας, Γιάνεζ Γιάνσα και το οποίο εισηγείται μεταξύ άλλων τη διάλυση της Βοσνίας.

«Δεν είχα και δεν έχω καμία γνώση αυτού του εγγράφου», τόνισε ο πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λιουμπλιάνα.

Αυτό το «ανεπίσημο έγγραφο» δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη από τον ιστότοπο Necenzurirano.

Φέρεται ότι το υπέβαλε τον Φεβρουάριο ο Γιάνσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και προτείνει να αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο διαμελίστηκε η πρώην Γιουγκοσλαβία μετά τους πολέμους, τη δεκαετία του 1990.

«Απορρίπτω κατηγορηματικά κάθε αλλαγή των συνόρων (στην περιοχή) διότι δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο», είπε ο Πάχορ, ζητώντας από τον Γιάνσα να δώσει δημοσίως εξηγήσεις για το θέμα.

Το επίμαχο έγγραφο, που δεν φέρει καμία υπογραφή, προτείνει την ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο, την πρώην σερβική επαρχία που κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008 και τη συρρίκνωση της Βοσνίας σε ένα μικρό, μουσουλμανικό κράτος, αφού η σερβική συνιστώσα της, η Σερβική Δημοκρατία, θα ενωθεί με τη Σερβία και τα εδάφη όπου κατοικούν Κροάτες με την Κροατία.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Necenzurirano, η Βουδαπέστη ενδέχεται να συμμετείχε στη σύνταξη αυτού του σχεδίου.

Η ουγγρική κυβέρνηση δεν απάντησε, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην ίδια τη Βοσνία καταγράφηκαν διαφορετικές αντιδράσεις: Η κατάσταση αυτή προκάλεσε «σοβαρή αποσταθεροποίηση και ανησυχία στη χώρα μας», τόνισε ο Σεφίκ Τζαφέροβιτς, που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους στο Προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, σε επιστολή του προς τον Σαρλ Μισέλ.

«Κάθε νέα απόπειρα επανασχεδιασμού των συνόρων θα έθετε σε κίνδυνο την ειρήνη στη χώρα μας και στην περιοχή», προειδοποίησε.

Ο Σέρβος ομόλογός του Μίλοραντ Ντόντικ, που ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία και ο οποίος αναφέρεται συχνά στην απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας, υπενθύμισε ότι «η ιδέα αυτή δεν είναι κάτι το καινούριο».

«Πρέπει σίγουρα να βάλουμε στο τραπέζι των συνομιλιών την επιλογή μιας ειρηνικής διάλυσης της Βοσνίας», υποστήριξε, εκτιμώντας ότι η χώρα «δεν μπορεί να λειτουργήσει» όπως είναι σήμερα.

Με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα συνομίλησε την Παρασκευή τηλεφωνικά ο Σεφίκ Τζαφέροβιτς, που εκπροσωπεί τη μουσουλμανική κοινότητα στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπως ανακοίνωσε ο γραφείο Τύπου του τελευταίου.

Κατά τη συνομιλία αυτή «ο Γιάνεζ Γιάνσα ενημέρωσε τον Σεφίκ Τζαφέροβιτς ότι το έγγραφο που φέρεται να συνδέεται με τη σλοβενική κυβέρνηση και το οποίο συνιστούσε τον επανασχεδιασμό των συνόρων στα Βαλκάνια ή την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας, δεν υπάρχει», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Η Σλοβενία στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, σύμφωνα με αυτήν την ανακοίνωση.

Ο Γιάνσα αρνήθηκε ότι είχε στείλει το έγγραφο και είπε ότι πρόκειται περί «ψευδών ειδήσεων» που προσπάθησαν να βλάψουν τις προσπάθειες της Σλοβενίας να βοηθήσει στην ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στο μπλοκ.

Τι είπαν οι Γερμανοί

Ο Γερμανός υπουργός Ευρώπης, Μίχαελ Ροτ έγραψε στο Twitter την Παρασκευή:

«Οι χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια έχουν μέλλον μόνο ως πολυεθνικές και πολυθρησκευτικές κοινωνίες.

»Η περιφερειακή συμφιλίωση και η συνεργασία είναι τα κλειδιά για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία.
Ο σχεδιασμός νέων συνόρων είναι ένας επικίνδυνος δρόμος».

Βούλγαροι

«Δεν έχουμε δει ποτέ αυτήν την πρόταση εάν υπάρχει», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Βουλγαρίας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Έντι Ράμα παραδέχθηκε ότι είδε το έγγραφο

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα επιβεβαίωσε ότι είδε ένα ανεπίσημο διπλωματικό έγγραφο («non paper» στα Αγγλικά) για ένα νέο σχέδιο αλλαγής συνόρων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, μεταδίδει η ιστοσελίδα necenzurirano, η ίδια που αποκάλυψε το θέμα.

Ο Έντι Ράμα παραδέχθηκε ότι είδε το έγγραφο σε προεκλογική εκπομπή στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Vizion Plus.

«Υπάρχει ένας χάρτης με αλλαγμένα σύνορα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Το είδα πριν το δείξω στον Σλοβένο συνάδελφό μου. 
Μιλήσαμε πρόσφατα.

»Είδα επίσης ένα έγγραφο που βγήκε στη δημοσιότητα. Δεν μπορώ να σχολιάσω», είπε ο Έντι Ράμα.

Ότι κάθονται πάντως οι Σλοβένοι και σχεδιάζουν σύνορα στον χάρτη ξεπερνά την πιο ζωηρή φαντασία. 
Παρά τις διαψεύσεις φαίνεται να έχουν τη φωλιά τους λερωμένη.
Ποιων «λαγοί» είναι δεν θα αργήσει να μαθευτεί.

tribune.gr