GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Πάσχα στο χωριό» με... 60 ευρώ - Νέο σενάριο μετακίνησης από νομό σε νόμο

Εντός της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα Ένα νέο σενάριο για μετακίνηση το Πάσχ...



Εντός της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Ένα νέο σενάριο για μετακίνηση το Πάσχα από νομό σε νομό είναι στο τραπέζι και μένει να φανεί αν θα πάρει το πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους.

To σχέδιο της κυβέρνησης για να μετακινηθούμε το Πάσχα από νομό σε νομό είναι υπαρκτό και μένει να φανεί αν θα πάρει το πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε χθες να βάλει φρένο στις δηλώσεις των υπουργών για το Πάσχα και για τα ανοίγματα, ενώ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star σημειώθηκε ότι στην κυβέρνηση ανησυχούν ότι οι πολίτες θα αναζητήσουν τρόπους να περάσουν τα διόδια...

«Θα βρει χαρτιά από γιατρό, θα πάει για ελιές, θα πέρασει...

Θα πιαστούν γιακά με γιακά αστυνομικοί και πολίτες σε διόδια, λιμάνια και αεροδρόμια» αναφέρθηκε για τις σκηνές που είναι πιθανό να διαδραματισθούν αν η κυβέρνηση επιμείνει και τη Μεγάλη Εβδομάδα στο lock down στις μετακινήσεις.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR αναφέρθηκε το σενάριο ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ότι τις μέρες του Πάσχα ανοίγουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, με αναχώρηση με αρνητικό μοριακό τεστ από 48 έως 72 ώρες πριν την αναχώρηση.

Η επιστροφή θα γίνεται με υποχρεωτικό self test.

Ελεύθερη πρόσβαση θα δίνεται και σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίων και με επίδειξη του σχετικού εγγράφου σε δειγματοληπτικούς ελέγχους από την ΕΛ.ΑΣ.

Βέβαια το μοριακό τεστ δεν είναι δωρεάν, οπότε το συγκεκριμένο σενάριο έχει ένα μεγάλο αρνητικό και δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να εφαρμοστεί ή ότι θα προκριθεί.
Για να μετακινηθεί δηλαδή μια οικογένεια με τρία άτομα χρειάζεται 180 ευρώ.
Κάθε μοριακό τεστ κοστίζει 60 ευρώ...

Οπότε λόγω... κόστους το συγκεκριμένο σενάριο συγκεντρώνει μεγάλες δυσκολίες.

Πιο πιθανό παραμένει το σενάριο με τα self test, αν βεβαίως υπάρχει η ανάλογη διαθεσιμότητα.
Άλλωστε έχουμε 15 Απριλίου και μέχρι στιγμής τα self test είναι διαθέσιμα μόνο για τα Λύκεια.

Τις επόμενες μέρες θα μπουν υποχρεωτικά και σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Σε κάθε περίπτωση θέλει υπομονή για το Πάσχα και οι αποφάσεις αναμένονται αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας ή λίγο νωρίτερα.



Τι θα γίνει με τα σχολεία

Με «οδηγό» το άνοιγμα των Λυκείων και «όπλο» τα self test, και τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Παιδείας, σχεδιάζει την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των δημοτικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανή ημερομηνία είναι η Δευτέρα 10 Μαΐου και στόχος του υπουργείου είναι η απρόσκοπτη λειτουργία τους έως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Το βέβαιο είναι ότι πριν από το Πάσχα δεν πρόκειται να ανοίξουν οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπως έχει ξεκαθαρίσει η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Η επαναλειτουργία των Λυκείων θεωρείται και ως ένα είδος crash test για το περαιτέρω άνοιγμα της εκπαίδευσης.

Το θέμα θα συζητηθεί την εβδομάδα του Πάσχα (6 ή 7 Μαΐου), από τους ειδικούς, και οι εισηγήσεις θα γίνουν με βάση την εικόνα που θα υπάρχει τότε σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Όπως σημείωσε η κ. Κεραμέως μετά το Πάσχα το υπουργείο Παιδείας θα συζητήσει με τους ειδικούς για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, το γυμνάσιο, το δημοτικό και το νηπιαγωγείο ώστε να αποφασιστεί πότε και με ποιος όρους θα επαναλειτουργήσουν.

Αν δηλαδή θα επιτραπούν μετακινήσεις εκτός νομού με «εισιτήριο» τα self tests ή θα απαιτηθεί για μία ακόμη φορά αυτοσυγκράτηση και εορτασμός εκ των ενόντων. 

Το «δρόμο» αναμένεται να δείξουν οι ειδικοί μετά από ανάλυση των επικαιροποιημένων επιδημιολογικών δεδομένων συνυπολογίζοντας την κόπωση των πολιτών αλλά και τα όρια αντοχής των δημόσιων νοσοκομείων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται σχέδιο με κωδικό: «Πάσχα στο χωριό», το οποίο στηρίζεται σε δύο άξονες:

1) απελευθέρωση των μετακινήσεων με χρήση των self test και βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, το οποίο θα επιδεικνύεται στις αρχές

και 2) ελεύθερη μετακίνηση για τους πολίτες που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Αίνιγμα ωστόσο παραμένει και το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τις ημέρες των εορτών.

Αν, δηλαδή, η λειτουργία των ναών θα συνεχιστεί με τους αυστηρούς κανόνες που ισχύουν έως και σήμερα ή αν τα μέτρα θα χαλαρώσουν.

Στο τραπέζι έχει πέσει και ένα ακόμα σενάριο, το οποίο όμως είναι δύσκολα εφαρμόσιμο.

Να επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό ίδιου χρώματος, ώστε, για παράδειγμα, «πράσινες» περιοχές να μην επιβαρυνθούν επιδημιολογικά.

Ωστόσο, εάν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που είναι τώρα στο «κόκκινο» απαγορευτεί η μετακίνηση σε περιοχές που είναι σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, τότε θα δημιουργηθούν ταξιδιώτες δύο ταχυτήτων.

Επανεκκίνηση της εστίασης μετά το Πάσχα

Με αυστηρά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, λειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους και υποχρεωτικά self tests για τους εργαζόμενους, αναμένεται να ανοίξει η εστίαση μετά το Πάσχα.

Η απόφαση για επαναλειτουργία του κλάδου που έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα λόγω της πανδημίας, θα γίνει με άξονα το άνοιγμα του τουρισμού, ο οποίος ανοίγει επισήμως στις 14 Μαΐου, γεγονός που σημαίνει ότι η εστίαση θα πρέπει να έχει προηγηθεί, ώστε να είναι έτοιμη να υποδεχτεί και τους τουρίστες.

Η σχετική συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την εβδομάδα ακριβώς μετά το Πάσχα, ενώ πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης είναι η 10η Μαΐου, με την παραχώρηση επιπλέον εξωτερικού χώρου στους καταστηματάρχες να θεωρείται δεδομένη.

Πότε καταργούνται τα SMS στο 13033

Η αποστολή των SMS στο 13033 για την μετακίνηση των πολιτών, που υφίσταται ως μέτρο επί μήνες, βαίνει σταδιακά προς κατάργηση και αυτό θα συμβεί, όταν αποφασιστεί η άρση των περιοριστικών μέτρων μετά το Πάσχα, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Συνεπώς, όπως είναι λογικό, η κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών και το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων είναι αυτά που θα φέρουν και την κατάργηση των SMS στο 13033.

Οι ημερομηνίες πάντως για την επιστροφή στην κανονικότητα δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, ωστόσο ήδη το Μαξίμου έχει καταρτίσει πλάνο, το οποίο θα μπορέσει να υλοποιηθεί, εάν η σταθεροποίηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και τα προγνωστικά μοντέλα «δείξουν» ότι έρχεται η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με αυτό malls, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια μόνο όμως για τους μαθητές Λυκείου αναμένεται επαναλειτουργήσουν την προσεχή Δευτέρα στις 19 Απριλίου.

Tο Σάββατο 24 Απριλίου, είναι πιθανό να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου και οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίζουν κανονικά, χωρίς ραντεβού – click away και click in shop / click inside.

πηγη