GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

H προϊστορία της κάλπικης «κυπριοσύνης» και η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία στο Λονδίνο

γ ράφει η Φανούλα Αργυρού* Σύμφωνα με την ΕΚΟ, δεν υπάρχει …ρουθούνι Έλληνα στην Κύπρο!!! Ronald  Storrs : «Η Ελληνικότητα των Κυπρίων ε...



γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Σύμφωνα με την ΕΚΟ, δεν υπάρχει …ρουθούνι Έλληνα στην Κύπρο!!!

Ronald Storrs: «Η Ελληνικότητα των Κυπρίων είναι αδιαμφισβήτητος»

Αφορμή για το άρθρο μου αυτό έδωσε,η με αχρείαστα πολιτικά κριτήρια,   ανακοίνωση της Εθνικής Κυπριακής  Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αυτή αναρτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2021 στην ιστοσελίδα της στο Λονδίνο.

Η ΕΚΟ καλούσε τους ομογενείς στο ΗΒ στην Απογραφή στο ΗΒ της 21.3.2021  να γράφουν για την εθνότηταότι είναι  «Κύπριοι» δηλαδή όχι Έλληνες.  

Προτρέποντας τους μάλιστα να ενθαρρύνουν και άλλους όπως οικογένεια και φίλους να κάνουν το ίδιο.

https://cypriotfederation.org.uk/2021/02/census-2021-an-opportunity-to-showcase-the-strength-of-our-uk-cypriot-diaspora/

Σημειώνω ότι του άρθρου αυτού προηγήθηκε  η πρώτη μου παρέμβαση επικρίνοντας την ανακοίνωση της ΕΚΟ «Παραβιάζει τα δικαιώματα του πολίτη η ανακοίνωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Βρετανίας για την απογραφή» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της «Σημερινή» 2.3.2021 και δημοσιεύθηκε στην ομογενειακή «Ελευθερία». στις 4.3.2021.

Αυτή η προτροπή, εκτός του ότι ήταν αχρείαστη και άδικη, περιέπλεξε την Απογραφή -που δεν έχει τίποτα να κάνει με το πολιτικό θέμα της Κύπρου – με πολιτικά κριτήρια, παραβιάζει και τις ελευθερίες του ατόμου, τα  ανθρώπινα δικαιώματα και περιφρονεί και τα συμπεράσματα του Law Society (Βρετανικός Δικηγορικός Σύλλογος)που τονίζει επιγραμματικά: «Σεβασμό στις προτιμήσεις του λαού και να επιτρέπονται επιλογές αυτοχαρακτηρισμού  όταν τίθενται ερωτήσεις  για σκοπούς έρευνας»«Respect people’s preferences and allow options to self-describe when asking survey questions». 

https://www.lawsociety.org.uk/en/topics/ethnic-minority-lawyers/a-guide-to-race-and-ethnicity-terminology-and-language

Η κάλπικη «κυπριοσύνη» και η προϊστορία της

Με αφορμή λοιπόν την σοβαρή παρασπονδία της Εθνικής (;;;) Ομοσπονδίας Κυπρίων, ΕΚΟ,  παραθέτω την προϊστορία αυτής της κάλπικης και σκόπιμης βρετανικής εφεύρεσης της ψευτο-κυπριοσύνης. Που στόχο είχε και έχει την απομάκρυνση των Ελλήνων της Κύπρου από την Ελλάδα και αποκοπή του «ομφάλιου λώρου».

1954

« Η πραγματική μας πολιτιστική κληρονομιά και η εθνική μας φυσιογνωμία είναι η γλώσσας μας»,έγραψε το Μάιο του 1993 στη «Σημερινή» ο εντιμότατος και σεμνότατος μ. Αντώνης Ζ. Κουδουνάρης.

Ακριβώς αυτή τη πραγματική μας φυσιογνωμία τη γνώριζαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες, τη φοβούνταν και την έβλεπαν διαχρονικά ως καθημερινό εφιάλτη από τότε που πάτησαν το πόδι τους στο νησί το 1878.

Αναφορές για την ανάγκη «κυπριακής συνείδησης» ως αντίδοτο στην Ένωση έγιναν και προηγούμενα χρόνια.

Όμως ήταν την δεκαετία του 1950, μετά το Ενωτικό Δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1950 και λίγους μήνες πριν την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, που δραστηριοποιήθηκαν έντονα για την καταπολέμησή της, που τελικά όπως σε όλα (κακή ώρα με την ΔΔΟ) βρήκαν εκ των ένδον υποστηρικτές και νεροκουβαλητές…


Όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες και Μέσα Ενημέρωσης στην Κύπρο είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο του Αποικιακού Γραφείου Πληροφοριών και άνθρωποι που γνώριζαν την ελληνική γλώσσα είχαν μετατεθεί στην Κύπρο. ΄Όπως .π.χ. ο C. Mackenzieαπό το Υπουργείο Εξωτερικών …

Μεταξύ 22 και 25 Σεπτεμβρίου 1954ο Επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών του Γραφείου Αποικιών στο Λονδίνο επισκέφθηκε την Κύπρο και ετοίμασε μια μακροσκελή έκθεση.

Εν τω μεταξύ την 1 Σεπτεμβρίου 1954 ανέλαβε καθήκοντα και συγκεκριμένα τέθηκε επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφόρησης στην Κύπρο (σημερινό ΓΤΠ)  ο βρετανός πράκτορας Laurence Durrell ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο. Ο συγγραφέας του βιβλίου « Τα πικρολέμονα». Παραμένει η καλύτερη κάλυψη των πρακτόρων της IntelligenceServiceη γνώση της γλώσσας των ιθαγενών – ειδικά στον Ελληνισμό  εκλαμβάνονται με μεγάλη ελαφρότητα ως «φιλέλληνες» ή ως «φιλοκύπριοι»! Με κάποιες εξαιρέσεις.

Η έκθεση εκτός των άλλων σημαντικών αναφορών,  εισηγήθηκε την ανάγκη «ενθάρρυνσης και προώθησης μιας συγκεκριμένης κυπριακής ταυτότητας».

Έγραψαν σχετικά :

«Αυτό θα είναι βέβαια, ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο και θα χρειαστεί να το χειριστούμε με διακριτικότητα, εφόσον οι Κύπριοι οπωσδήποτε θα απομακρύνονται από οποιανδήποτε εισήγηση που να λέγει πως η Κυβέρνηση τους επιβάλλει μίαν πλασματική και καθόλου Ελληνική ταυτότητα. Ελπίζουμε αν το επιτρέψουν οι περιστάσεις, να προωθήσουμε τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Καλών Τεχνών… Σ΄αυτ΄τον τομέα το Βρετανικό Συμβούλιο θα μπορέσει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο.

Ένας σίγουρος τρόπος να εκνευρίσεις ένα Ελληνοκύπριο, ανεξάρτητα από το πόσο φιλο-Βρετανός και εναντίον της Ενώσεως μπορεί να είναι, είναι να του αρνηθείς τη «Ελληνικότητά του»…

Ο πράκτορας Lawrence Durrell  συνεργαζόταν στενά με τον πράκτορα της Intelligence Service, Γραμματέα στο κυβερνείο, J. Reddaway και ήταν ο Durrell που είχε μεταβεί το 1956 στην Αθήνα για να μεταφέρει το ανθελληνικό υλικό που είχε παραγγείλει ο Reddaway για να χρησιμοποιηθεί ως προπαγάνδα εναντίον της Ενώσεως.

 «Η Κύπρος δεν ήταν τίποτα άλλο από ΕΛΛΗΝΙΚΗ από την αρχή της ιστορίας»

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1956,  τρείς μήνες πριν την διαβόητη δήλωση/υπόσχεση του Υπουργού Αποικιών Lennox-Boydκατόπιν συνεννοήσεως με την τουρκική κυβέρνηση, προς το 18% των Τούρκων της Κύπρου για ξεχωριστή  αυτοδιάθεση και διχοτόμηση σε τελική λύση,  στη Βουλή των Κοινοτήτων έλαβε χώρα μια πολύ σημαντική συζήτηση. Στην οποία μίλησε και ο PhilipNoel-Baker( πατέρας του FrancisNoel-Baker) με ένα κατηγορητήριο για την βρετανική στάση έναντι της Κύπρου και του Ελληνισμού.  Και είπε μεταξύ:

Σημειώνεται ότι οι Συντηρητικοί  (1956) προσπαθώντας να προωθήσουν την ανθελληνική τους γραμμή και να δικαιολογήσουν τα σχέδια των υπέρ των Τούρκων, είχαν κυκλοφορήσει τις μέρες εκείνες φυλλάδιο, επικαλούμενοι ότι η Κύπρος δεν υπήρξε ποτέ Ελληνική! :

Είπε μεταξύ άλλων ο PhilipNoel-Baker:

Ο
PhilipNoel
Bakerήταν υπέρ του αφοπλισμού, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1959 και διετέλεσε διαχρονικά βουλευτής και υπουργός.   Πέθανε το 1982. Το 1922 εργάστηκε μαζί με τον Καθηγητή
FridjofNansen Επίτροπο της Κοινωνίας των Εθνών για τους Πρόσφυγες, όταν ο τελευταίος διαπραγματεύθηκε την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922 και τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη.

« Δεν υπήρξε η Κύπρος ποτέ Ελληνική; Το διάβασα τις προάλλες σε ένα φυλλάδιο των Τόρηδων (που διένεμαν σε σπίτια).  Δεν υπήρξε η Κύπρος ποτέ Ελληνική; Η Κύπρος δεν υπήρξε τίποτα άλλο από Ελληνική από την αρχή που ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία. Είχε πολλούς κατακτητές, όπως είχε και η Βρετανία. Οι Γάλλοι ήσαν στην Κύπρο πριν τους Τούρκους, και περισσότερο. Όμως οι ελληνικές της παραδόσεις και κουλτούρα δεν υποτάχτηκαν ποτέ. Δεν υπήρξε ποτέ μέρος της Βασιλείας της σημερινής Ελλάδας, όχι. Ούτε όμως τα νησιά του Ιονίου. Ούτε η Κρήτη, ή η Μυτιλήνη, ούτε τα Δωδεκάνησα, μέχρι που δόθηκαν στην Ελλάδα από την Βρετανία (ή από μία από τις άλλες Δυνάμεις).

Σίγουρα μπορούμε να πάρουμε τα λόγια του Ronald Storrs, του κυβερνήτη (στην αποικία Κύπρο) την κατοικία του οποίου έκαψαν στις ταραχές το 1931:(Είπε ο Storrs) Η Ελληνικότητα των Κυπρίων είναι αδιαμφισβήτητος. Κανένας λογικός άνθρωπος θα αρνηθεί ότι οι Κύπριοι μιλούν ελληνικά, σκέπτονται ελληνικά, αισθάνονται ελληνικά… Ξεχάσαμε ότι το 1941 Έλληνες σκοτώθηκαν στους δρόμους της Αθήνας από τους Γερμανούς γιατί αρνήθηκαν να αφήσουν βρετανούς αιχμάλωτους πολέμου να ταπεινωθούν καθαρίζοντας δρόμους, θυσιάστηκαν ελληνικές ψυχές για να σωθούν οι δικοί μας από τη ντροπή… Στη Μακεδονία το 1941 υπήρξαν τρείς Θερμοπύλες. Με το κλείσιμο του δρόμου προς τη Θεσσαλονίκη, και ένας προς δέκα, δίχως εκσυγχρονισμένα όπλα, 500 Έλληνες κράτησαν  το φρούριο στο Περιχώρι μέχρι που δεν έμεινε ένας ζωντανός. Και άλλες δύο ομάδες έκαναν το ίδιο…»**

Από τα το Αρχείο της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων.

https://api.parliament.uk/historic-hansard/commons/1956/sep/14/cyprus

 

Σύνταγμα Κυπριακής Δημοκρατίας

Ακόμα και το Σύνταγμα της ΚΔ με όλες τις ελλείψεις του αναγνωρίζει Έλληνες και Τούρκους στην Κύπρο και όχι «Κύπριους».

Είμαι Ελληνίδα, μιλώ ελληνικά, έχω ελληνικό όνομα, έχω ήδη συμπληρώσει προ ημερών την αίτηση μου για την Απογραφή και έγραψα Greekως την καταγωγή μου. Είμαι από την Κύπρο, υπερήφανη για τον τόπο μου και δεν θα τον αρνηθώ ποτέ.

Είμαστε άνω των 300,000 Ελλήνων της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουμε βρετανική υπηκοότητα και πολλοί διπλή υπηκοότητα, αλλά η καταγωγή μας είναι Ελληνική. Καταγόμαστε από την νήσο Κύπρο στην οποία ο Ελληνισμός υπήρξε για χιλιάδες χρόνια. Και προς τιμή του Υπουργείου Άμυνας του ΗΒ, αντίθετα με την φιλοτουρκική πολιτική του Φόρειν ΄Οφις, η κατάθεση  για την ελληνικότητα της Κύπρου, υπήρξε αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου για χρόνια μέχρι τα μέσα του 2000, όταν και διασώθηκε μεταφερόμενη στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο.

http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/+/http:/www.mod.uk:80/DefenceInternet/DefenceFor/ServiceCommunity/ACyprusPosting/Background/

Αν ρωτηθεί π.χ. ο Πρόεδρος της ΚΔ ή ο Υπ. Εξωτερικών για την καταγωγή τους δεν θα πουν ότι είναι Ελληνική; Πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά με καταγωγή ελληνική.

Με την «κυπριοσυνάτη λογική» της Εθνικής (;;;) Κυπριακής Ομοσπονδίας (καιρός να αλλάξει όνομα αυτή η οργάνωση)  αν όλοι … συμμορφωθούν με την προτροπή της, το αποτέλεσμα θα είναι  να μην καταγραφεί ρουθούνι Έλληνα  (από την Κύπρο) στο ΗΒ!   Ενώ θα υπάρχουν (με την Απογραφή) χιλιάδες Τούρκοι της Κύπρου…

H ΕΚΟ χρηματοδοτείται διαχρονικά από τη τσέπη του κύπριου φορολογούμενου…

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

 

Cyprus History

Few countries can trace the course of their history over 10,000 years, but in approximately 8,000 BC the island of Cyprus was already inhabited and going through its Neolithic Age. Of all the momentous events that were to sweep the country through the next few thousand years, one of the most crucial was the discovery of copper – or Kuprum in Latin – the mineral which took its name from “Kypros”, the Greek name of Cyprus, and generated untold wealth.

The island’s strategic position, its copper deposits and its timber attracted the first Greeks who came to the island over 3,000 years ago at the end of the Trojan wars. They settled down, bringing in with them and establishing the Greek identity.

Over the centuries Cyprus came under the sway of various rulers including the Egyptians. Assyrians, Persians, the successors to Alexander the Great and the Romans, before Cyprus became part of the Byzantine Empire. Later came the Crusaders, the Frankish Lusignans and Venetians, Ottomans and British.

Cyprus gained its independence in 1960, for the first time in 3,500 years, but the Greek identity of language and culture has been retained.

http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/+/http:/www.mod.uk:80/DefenceInternet/DefenceFor/ServiceCommunity/ACyprusPosting/Background/

 

 ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ 21/3/2021

https://www.onisilos.gr/?p=31408