GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Αίγυπτος διόρθωσε τον χάρτη στη Μεσόγειο

Η Αίγυπτος διόρθωσε σύμφωνα με πληροφορίες τον χάρτη που δημοσίευσε η αιγυπτιακή κρατική εταιρεία πετρελαίου και υιοθετούσε τα επιχειρήμ...



Η Αίγυπτος διόρθωσε σύμφωνα με πληροφορίες τον χάρτη που δημοσίευσε η αιγυπτιακή κρατική εταιρεία πετρελαίου και υιοθετούσε τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τον διαμοιρασμό των θαλάσσιων ζωνών.


Ο χάρτης που δημοσιεύουμε είναι ο νέος επίσημος αιγυπτιακός, μετά την επίσκεψη Δένδια τη Δευτέρα στο Κάιρο, με τα θαλάσσια Οικόπεδα της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αιγυπτιακή κρατική εταιρεία πετρελαίου δημοσίευσε χάρτες με περιοχές για έρευνες για υδρογονάνθρακες σε μια περιοχή εφαπτόμενη στη ζώνη όπου η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα και ζήτησε να διορθωθούν οι χάρτες, στον απόηχο μάλιστα των πληροφοριών από τη μεριά της Τουρκίας για οριοθέτηση ΑΟΖ σε συμφωνία με το Κάιρο.




Tο οικόπεδο EGY-MED-18, το τρίτο από αριστερά, πλέον σταματάει στο ύψος του 28ου μεσημβρινού δηλαδή μέχρι εκεί που έχει μερικώς οριοθετηθεί η ελληνική με την αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Στον κάτω χάρτη βλέπεται το Οικόπεδο όπως είχε οριοθετηθεί αρχικά, προκαλώντας μεγάλη χαρά στους Τούρκους επειδή συνεχιζόταν και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, έχοντας ως βόρειο όριο τα νότια όρια της ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία, όπως αυτή είχε αυθαιρέτως κατατεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέβη στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου και συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, γεγονός που φαίνεται πως έλυσε το πρόβλημα.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δημοσίευσε χάρτη με νέες περιοχές προς έρευνες υδρογονανθράκων από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες και άφησε εκτός την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, που διεκδικεί η Τουρκία.

Συνεπώς, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς αυτή τη στιγμή επισημαίνεται πως το πρόβλημα λύθηκε και θεωρείται πως η Αίγυπτος παραμένει μία καλή φίλη της Ελλάδας.

«Κυκλοφόρησε ο νέος χάρτης από το Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ που σταματάει την αδειοδότηση οικοπέδων ακριβώς στον 28ο μεσημβρινό και δεν το πάει ανατολικότερα, αφήνοντας την περιοχή μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ ως έχει, ανοριοθέτητη», τόνισε σχετικά και ο Δημήτρης Καιρίδης, διεθνολόγος  και βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αναφέρθηκε επίσης και στη χθεσινή επιθετική διαρροή από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας για την αποστρατικοποίηση του Καστελόριζου και την παρουσία του ελληνικού στόλου στην περιοχή.

Ο κ. Καιρίδης σημείωσε ότι οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στην στρατηγική της έντασης και τις υπονόμευσης των διερευνητικών επαφών, καθώς δεν έχει απαντήσει εδώ και τρεις εβδομάδες η Άγκυρα στην πρόσκληση της Αθήνας.

Εκτίμησε ωστόσο ότι η απάντηση της Τουρκίας για ημερομηνία διερευνητικών θα έρθει πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, λόγω των πιέσεων που της ασκούνται αλλά και της θέσης στην οποία βρίσκεται που δεν της επιτρέπουν να ανατινάξει τη διαδικασία.


Πηγή: Reporter.gr