GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Κόσοβο: Άνοιξε πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ προκαλώντας την οργή της Άγκυρας

Το Κόσοβο και το Ισραήλ υπέγραψαν την 1η Φεβρουαρίου το πρωτόκολλο σύναψης των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων Το υπουργείο Εξωτερικών ...



Το Κόσοβο και το Ισραήλ υπέγραψαν την 1η Φεβρουαρίου το πρωτόκολλο σύναψης των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων

Το υπουργείο Εξωτερικών τουΚοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε την Κυριακή ότι άνοιξε επίσημα την πρεσβεία του στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Η κίνηση αυτή έρχεται στη συνέχεια της σύναψης σχέσεων από την πλευρά της Πρίστινας με το Ισραήλ την 1η Φεβρουαρίου, μια διαδικασία που κινήθηκε παράλληλα με τη σύνοδο κορυφής Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Το υπουργείο Εξωτερικών και Διασποράς ανακοινώνει ότι άνοιξε επίσημα η Πρεσβεία του Κοσσυφοπεδίου στο Κράτος του Ισραήλ, με έδρα την Ιερουσαλήμ» αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Κοσσυφοπέδιο γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και η πρώτη με μουσουλμανική πλειοψηφία που ιδρύει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ έχουν ήδη μεταφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γουατεμάλα.

Αρκετές άλλες χώρες είτε άνοιξαν είτε δεσμεύθηκαν να ανοίξουν διπλωματικά γραφεία χαμηλότερου επιπέδου στην πόλη, συμπεριλαμβανομένης μιας αποστολής που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα από η Τσεχία.

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την απελευθέρωση της ανατολικής Ιερουσαλήμ που καταλήφθηκε από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 και αργότερα προσαρτήθηκε ως πρωτεύουσα.

Η πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή προσάρτηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι περισσότερες πρεσβείες των ξένων χωρών βρίσκονται στο Τελ Αβίβ.
Η απόφαση του Κοσσυφοπεδίου ελήφθη όταν ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι συναντήθηκε με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντρ Βούτσιτς στο Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο του 2020 παρουσία του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η νέα πρεσβεία βρίσκεται στο κέντρο της Ιερουσαλήμ στο δυτικό τμήμα της πόλης.
Δεν υπήρξε τελετή έναρξης και το Κοσσυφοπέδιο είπε ότι δεν έστειλε αντιπροσωπεία για να εγκαινιάσει την πρεσβεία λόγω περιορισμών του κορωνοϊού.

Καταδικάζει η Αγκυρα

Πιέσεις για να αλλάξει στάση το Κοσσυφοπέδιο ασκεί η στενή του σύμμαχος Τουρκία, που διεκδικεί τον ρόλο του προστάτη των Παλαιστινίων έναντι του Ισραήλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε το Κοσσυφοπέδιο ότι η κίνηση θα μπορούσε να βλάψει τις μελλοντικές σχέσεις της νεοσύστατης χώρας των Δυτικών Βαλκανίων με τη χώρα του.

Ήδη το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε με ανακοίνωσή του τη «βαθιά ανησυχία» της Τουρκίας και «καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο» την απόφαση του Κοσόβου να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Κάλεσε επίσης την Πρίστινα «να ανακαλέσει την παράνομη αυτή πράξη».

Στην τουρκική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ηγεσία ενός λαού, που αντιμετώπισε σκληρές δοκιμασίες για να κατακτήσει την ελευθερία του, δεν λαμβάνει υπ΄όψη της την κατάσταση του παλαιστινιακού λαού που επί δεκαετίες ζει υπό καθεστώς κατοχής και υπόκειται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ενεργώντας καθ 'αυτόν τον τρόπο, οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου ενήργησαν ενάντια στις καθιερωμένες παραμέτρους της ειρηνευτικής διαδικασίας, σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και έχουν υπονομεύσει το όραμα για μία μια λύση δύο κρατών και την ελπίδα για ειρήνη στην περιοχή. 

Προτρέπουμε την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου να ακούσουν την κοινή λογική και να ανακαλέσουν αυτή την ανεύθυνη και παράνομη απόφαση» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.