GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Το Κάιρο διαψεύδει ισχυρισμούς Άγκυρας για συνομιλίες οριοθέτησης ΑΟΖ

Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές αρνήθηκαν φήμες ότι το Κάιρο συζήτησε τα ζητήματα οριοθέτησης της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία. Αν...




Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές αρνήθηκαν φήμες ότι το Κάιρο συζήτησε τα ζητήματα οριοθέτησης της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία.

Ανώνυμες διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Arab News, τονίζουν πως η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει η Κύπρος και η Ελλάδα σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, Το Κάιρο δεν έχει επίσης «καμία πρόθεση» να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για το θέμα», ανέφεραν.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι επίκειται συμφωνία είναι ψευδείς, ανέφεραν οι πηγές.

«Η αιγυπτιακή πλευρά διατηρεί τη θέση της απορρίπτοντας τη θαλάσσια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας», δήλωσαν.

«Ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών είναι γνωστός και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί ότι οι δύο χώρες έχουν διαπραγματευτεί είναι εσφαλμένη», πρόσθεσαν Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα σημείωνε μέσω διπλωματικών πηγών δήλωνε το Σάββατο, ότι «παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της τουρκικής πλευράς σχετικά με ενδεχόμενο προσέγγισης μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας και την έντονη κριτική της Αιγυπτιακής πλευράς στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου που καταδίκασε τον τουρκικό παρεμβατισμό στην περιοχή, αρχής γενομένης από τη Λιβύη και τη Συρία».

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Καθημερινή των Αθηνών, σημειώνει πως η αιγυπτιακή πλευρά παραμένει μάλλον ασαφής σχετικά με τις προκηρύξεις του υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, αποφεύγοντας να διευκρινίσει για ποιο λόγο σε ένα οικόπεδο το οποίο χωρίζεται από τον 28 μεσημβρινό, επιλέχθηκε στα ανατολικά αυτού του ορίου (βλέπε χάρτη) η τουρκική άποψη σχετικά με την υφαλοκρηπίδα.



Αυξημένης σημασίας θεωρείται η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο και η συνάντηση που θα έχει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι αλλά και οι μετέπειτα επαφές που θα έχει στην Κύπρο.

sigmalive.com