GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ελληνοτουρκικά: Τι σημαίνει για τη χώρα μας ότι η Αίγυπτος «έσβησε» το οικόπεδο 18

Γιώργος Φίλης: «Η Αίγυπτος τεστάρει την Ελλάδα» Τι κερδίζει η Ελλάδα με τον νέο χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Αίγυπτος. Περιμένουν κ...Γιώργος Φίλης: «Η Αίγυπτος τεστάρει την Ελλάδα»

Τι κερδίζει η Ελλάδα με τον νέο χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Αίγυπτος.
Περιμένουν κάτι ως αντάλλαγμα οι Αιγύπτιοι;
Τι πρέπει να κάνει η χώρα μας στη συνέχεια.

«Πάγο» στις επιδιώξεις της Άγκυρας για συζητήσεις Τουρκίας - Αιγύπτου αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες επιχειρεί να βάλει η νέα συνεννόηση Ελλάδας - Αιγύπτου.

Το Κάιρο αναθεώρησε τις συντεταγμένες της προκήρυξης οικοπέδων προς εκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο, σταματώντας, θεωρητικά, κάποιες επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας.

Με τις μέχρι πρότινος συντεταγμένες που διέθετε, το επίμαχο οικόπεδο 18 σύμφωνα με την αιγυπτιακή εκδοχή του χάρτη, η Αίγυπτος φέρεται να υιοθετούσε την άποψη που απορρέει από το τουρκολιβυκό μνημόνιο αναφορικά με την ύπαρξη της ΑΟΖ της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ευφορία στο ΥΠΕΞ διαδέχθηκε την αρχική ανησυχία που είχε προκληθεί, καθώς σύμφωνα με τον αναθεωρημένο χάρτη που δημοσιεύει το Υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, το οικόπεδο 18 αλλάζει συντεταγμένες και φτάνει πλέον μέχρι τον 28ο μεσημβρινό.

Η κίνηση αυτή σύμφωνα με ορισμένους διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα του Καστελλορίζου που προσπαθούσαν να αρνηθούν οι Τούρκοι.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Λάρνακα, η συγκεκριμένη τροποποίηση είναι ένα τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά.
Ο χάρτης της Αιγύπτου με περιοχές για έρευνες ανατολικά του 28ου μεσημβρινού

Όμως για να λήξει το ζήτημα υπήρξε μπαράζ διπλωματικών επαφών και διαβουλεύσεων από την ελληνική πλευρά.

Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τον οποίο ο Νίκος Δένδιας συνάντησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι μετά τη συνάντηση Δένδια - Σούκρι κατέστη σαφές ότι όχι μόνο δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, αλλά διαψεύδονται και δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για προσέγγιση Αιγύπτου -Τουρκίας.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για την Ελλάδα

Αυτός ο νέος χάρτης δεν επιβεβαιώνει ούτε νομιμοποιεί τα όρια της ΑΟΖ που επιθυμεί η Τουρκία, όπως θα τα έδειχνε η προηγούμενη εκδοχή του χάρτη επισημαίνει μεταξύ άλλων,στο Sputnik ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Προστατεύει το κεκτημένο της μερικής οριοθέτησης έστω και προσωρινά.

Μέσα στη συμφωνία του καλοκαιριού, ανάμεσα στην Αθήνα και το Κάιρο υπάρχει μια πρόβλεψη που δείχνει ότι η οριοθέτηση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Προβλέπεται πως οτιδήποτε συμβεί ανατολικά του 28ου μεσημβρινού προϋποθέτει πρώτα τις διαβουλεύσεις μεταξύ των μερών.

Για παράδειγμα αν Ελλάδα και Κύπρος επιθυμούν να οριοθετήσουν κάτι στην περιοχή πρέπει πρώτα να διαπραγματευτούν με την Αίγυπτο, ενώ ακολούθως αν η Αίγυπτος επιθυμούσε κάποια οριοθέτηση με την Τουρκία θα έπρεπε να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα» τονίζει μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

«Η Αίγυπτος τεστάρει την Ελλάδα»

Την άποψη ότι η δράση της Αιγύπτου μπορεί να έχει πολλαπλές στοχεύσεις εκφράζει στο Sputnik, ο Γιώργος Φίλης, διδάκτορας Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Για την ώρα οι Αιγύπτιοι έκαναν πίσω για το βυθοτεμάχιο ενώ δεν έχει γίνει γνωστό το αν διαθέτουν έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την περιοχή».

Ενδεχομένως, όπως αναφέρει, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο βήμα ως διαπραγματευτικό χαρτί για τη χάραξη διακλάδωσης του αγωγού από το Ισραήλ ως την Αίγυπτο και από την Αίγυπτο ως την Κρήτη, κάνοντας τον αγωγό East Med να αλλάξει δρόμο.

Στόχος, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα μπορούσε να είναι πίεση της Ελλάδας για αυτή τη διακλάδωση κατ' επέκταση με την πίεση της Κύπρου.

Από την άλλη πλευρά, ο κ Φίλης υποστηρίζει, ότι η Αίγυπτος δεν επιθυμεί αναθέρμανση των σχέσεων της με την Τουρκία καθότι αντιμετωπίζει υπαρκτή απειλή από τον Ερντογάν και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που είναι άμεσα συνδεδεμένοι.

«Από τη στιγμή που η Αίγυπτος αντιμετωπίζει αυτήν την απειλή από τη συγκεκριμένη διακρατική οργάνωση ισλαμιστών που ιδρύθηκε εντός της χώρας, δεν υπήρχε περίπτωση οι Αιγύπτιοι να συνεννοηθούν με τους Τούρκους που απειλούν την ύπαρξη του αιγυπτιακού κράτους μέσω αυτής της οργάνωσης» τονίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Παράλληλα ο κ. Φίλης τονίζει ότι οι ενέργειες της Αιγύπτου το προηγούμενο διάστημα σχετίζονται με την προσπάθεια εκμετάλλευσης της απουσίας της Ελλάδος από την περιοχή.

«Πρόκειται για κυρίαρχο κράτος αλλά δεν είχε σκοπό να χτυπήσει την Ελλάδα.

Αυτό όμως που είχε σκοπό να κάνει είναι να ελέγξει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας σε αυτήν την περιοχή που επί της ουσίας είναι αμφισβητούμενη.

Αυτό συμβαίνει επειδή η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει προς το παρόν καμία οριοθέτηση με την Κύπρο».

Το συμπέρασμα σύμφωνα με τον καθηγητή είναι ότι η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας θα πρέπει να είναι μία: 

«Να υπογράψει οριοθέτηση ΑΟΖ έστω και ενός μιλίου με την Κύπρο.

Να ξεκαθαρίσει τόσο στο Κάιρο όσο και στην Άγκυρα ότι η ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου θα πρέπει να εφάπτονται».