GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πληρώνουμε το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη και έχουμε το πλέον απαρχαιωμένο δίκτυο

Χρειάζεται άνω των 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την συντήρησή του Το πιο ακριβό ρεύμα σε όλη την Ευρώπη πληρώνουν οι Έλληνες, την ώρ...



Χρειάζεται άνω των 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την συντήρησή του

Το πιο ακριβό ρεύμα σε όλη την Ευρώπη πληρώνουν οι Έλληνες, την ώρα που βιώνουν καταστάσεις όπως τις πρόσφατες χιονοπτώσεις στην Αττική, όπου χιλιάδες οικογένειες έμειναν για εικοσιτετράωρα χωρίς ρεύμα, στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων που έφερε η «Μήδεια».

Πολλοί αποδίδουν τις ευθύνες στο δίκτυο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, (ΔΕΔΔΗΕ) που είναι ίσως το πιο απαρχαιωμένο δίκτυο διανομής στην Ευρώπη και δεν κατάφερε να αντέξει το βάρος των ειδικών συνθηκών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.

Ο χιονιάς που κτύπησε όλη την χώρα έκανε περισσότερο εμφανή την «γύμνια» του πεπαλαιωμένου δικτύου ηλεκτροδοτήσεως που κατά 90% είναι εναέριο και υποστελεχωμένο με το απόθεμα ακόμα και των στύλων του δικτύου να είναι εξαιρετικά περιορισμένο. 

Όπως εκτιμάται χρειάζεται επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ ετησίως για την συντήρησή του ωστόσο μέχρι προσφάτως και καθ’όλη την διάρκεια της δεκαετούς κρίσεως, οι επενδύσεις που γίνονταν ήταν περιορισμένες και δεν ξεπερνούσαν τα 130 εκατομμύρια ευρώ.

Το εκτεταμένο δίκτυο των 238.242χλμ. μέσω του οποίου φτάνει το ρεύμα σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην χώρα μας παραμένει κατά το μεγαλύτερο μέρος του σε οριακή κατάσταση με τις εργολαβίες να αποτελούν την κεντρική πρακτική για την αντιμετώπιση των βλαβών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών της ΕΕ όπου σημειώνονται οι περισσότερες διακοπές και βλάβες ρεύματος.

Το δε παράδοξο είναι ότι παρά τις μεγάλες αδυναμίες του συστήματος, οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβότερο ρεύμα συγκριτικά με τους υπολοίπους Ευρωπαίους που διαθέτουν υψηλότερα εισοδήματα.

Η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα είναι 0,1292 ευρώ πάνω από την Γαλλία (0,1247 ευρώ), την Φινλανδία (0,1178 ευρώ) και την Σουηδία (0,1130 ευρώ).

Η απόκλιση δεν αφορά μόνο την μέση τιμή της Ε.Ε., αλλά και τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων ενώ είναι τριπλάσια από την τιμή της Σουηδίας και υπερτριπλάσια από αυτήν της Νορβηγίας!

Ταυτόχρονα, η μεσοσταθμική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρική αγορά, η οποία αποτελεί και την βάση τιμολόγησης της λιανικής τιμής, διαμορφώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2020 στα 50 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 16 ευρώ ή 47% υψηλότερα από τη μέση τιμή σε επίπεδο Ε.Ε., που διαμορφώθηκε στα 34 ευρώ/μεγαβατώρα!

Το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα πλήττει και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθιστώντας τες λιγότερο ανταγωνιστικές ενώ αποτελεί και σοβαρό αντικίνητρο για την προσέλκυση επενδυτών στην χώρα μας.

Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις ημέρες που η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας κατήγγειλε «σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά, που θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας», ζητώντας την λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην λειτουργία της αγοράς.

Η τραγική εικόνα του δικτύου με τον ΔΕΔΔΗΕ να υποδεικνύεται ως υπεύθυνος για τα σοβαρά προβλήματα με τις διακοπές ηλεκτροδότησης, βρίσκει την επιχείρηση σε μια κρίσιμη περίοδο την Παρασκευή έληξε η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος επενδυτών για την πώληση του 49%.

Και μπορεί κάποιοι να βλέπουν στο δίκτυο ένα asset που θα γίνει ιδιαίτερα ελκυστικό με την αντικατάσταση 7,5 εκατομμυρίων παλιών ρολογιών με νέα, προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ και τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού δικτύων αλλά η συγκυρία αυτή, που αναδεικνύει την «γύμνια» του, ίσως παίξει ρόλο στην προσέλκυση επενδυτών.

Έμπνευση για το ρεπορτάζ της «Εστίας» ήταν το newsletter Κreport του Κώστα Καλλίτση.

ΔΕΗ: Έντεκα σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Συνολικά 11 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από στρατηγικούς επενδυτές, διαχειριστές υποδομών δικτύων και χρηματοοικονομικούς επενδυτές για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ υποβλήθηκαν στη λήξη της προθεσμίας όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ θα εξετάσει τις υποβληθείσες Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος και θα προσκαλέσει τους επιλέξιμους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για τη συμμετοχή τους στη επόμενη φάση της διαδικασίας. 

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, προβλέπονται ισχυρά δικαιώματα για τους μετόχους μειοψηφίας.

πηγη