GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ανακοίνωση της ΕΑΑΣ για την επέτειο της ανακηρύξεως της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου

Ανακοίνωση για την επέτειο της ανακηρύξεως της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, εξέδωσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού. «Η 17η Φε...



Ανακοίνωση για την επέτειο της ανακηρύξεως της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, εξέδωσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.

«Η 17η Φεβρουαρίου 1914, ημέρα Ανακηρύξεως της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ένδοξης ιστορίας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Τον Φεβρουάριο του 1914 χρειάστηκε μια εβδομάδα για να λάβει σάρκα και οστά ένας διαχρονικός πόθος των Βορειοηπειρωτών.

Πρώτη ξεσηκώθηκε η Xειμάρρα, στις 9 Φεβρουαρίου, με αρχηγό τον θρυλικό Σπύρο Mήλιο.

Στις 16 Φεβρουαρίου κηρύχτηκε η αυτονομία στους Αγίους Σαράντα και το Δέλβινο και στις 17 ανακηρύχθηκε η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Η Βόρειος Ήπειρος, παρά το γεγονός δύο διαδοχικών απελευθερώσεών της μέσα σε διάστημα λίγων ετών τον 20ό αιώνα, βρίσκεται ακόμα στο έλεος και υπό την αυταρχική εξουσία του αλβανικού κράτους και οι αδελφοί μας βιώνουν μια σειρά από δυσμενείς φυλετικές διακρίσεις σε βάρος τους.

Κατάσχονται περιουσίες Βορειοηπειρωτών, κατεδαφίζονται οικίες, δολοφονούνται αθώοι όπως ο Αριστοτέλης Γκούμας και ο Κώστας Κατσίφας επειδή μιλούσαν, ζούσαν και δρούσαν ελληνικά και οι Βορειοηπειρώτες Έλληνες βιώνουν μια αδιάκοπη κατάσταση καταπίεσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους αλλά και εκείνων που απορρέουν από την αναγνώρισή τους ως μέλη Εθνικής Μειονότητας εντός της αλβανικής επικράτειας.

Η Ε.Α.Α.Σ. αποτίνει φόρο τιμής στους αγωνιστές που οδήγησαν τα πράγματα στην Ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου την 17η Φεβρουαρίου του 1914 και προτρέπει τους νέους μας να ακολουθήσουν τα πρότυπα της ανδρείας και της αρετής, που πρωτοστάτησαν στους εθνικούς αγώνες του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων Ε.Α.Α.Σ.»