GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Νέα Εποχή και εξωγήινοι (UFO)

Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Γεωργόπουλος,  Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ  Βασικό κεφάλαιο και αγαπημένο θέμα του σύγχρονου ...



Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Γεωργόπουλος, 
Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ 

Βασικό κεφάλαιο και αγαπημένο θέμα του σύγχρονου αντιχριστιανικού κινήματος της Νέας Εποχής είναι το θέμα της υπάρξεως εξωγήινων όντων (UFO).
Το θέμα της υπάρξεως εξωγήινων όντων ξεκίνησε στις 24-6-1947 στις Η.Π.Α.

Με το πέρασμα του χρόνου, γύρω από το ζήτημα αυτό, υπήρξε μια πρωτοφανής και πολυεπίπεδη προπαγάνδα, που οδήγησε πάρα πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως να πιστεύουν αβασάνιστα στην ύπαρξη εξωγήινων ή τουλάχιστον να διάκεινται φιλικά προς την ιδέα αυτή. 

Κινηματογραφικές υπερπαραγωγές, τηλεοπτικές σειρές, ντοκυμαντέρ, χιλιάδες άρθρα στις εφημερίδες και τα κοσμικά περιοδικά με ουφολογική ύλη κ.α. συνέβαλαν και συμβάλλουν στην προπαγάνδα αυτή.

Το κίνημα της Νέας Εποχής, όχι μόνο θα στεγάσει στο οικοδόμημά του τις περί των UFO δοξασίες και θα αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος των δοξασιών του, αλλά θα τις προωθήσει ποικιλοτρόπως περαιτέρω.



Η αποκρυφιστική όμως διάσταση του θέματος των εξωγήινων – UFO είναι η πτυχή εκείνη που αποσιωπάται σκοπίμως ή δεν τονίζεται ακριβώς, παρʼ ότι έχει καίρια σημασία για την ορθή αξιολόγηση του φαινομένου και τη σωστή τοποθέτηση απέναντι σʼ αυτό από κάθε ορθόδοξο ποιμένα και χριστιανό.

Εν προκειμένω, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την αποκρυφιστική διάσταση του θέματος των UFO, την έχουν αναδείξει και αποδείξει δύο κορυφαίοι Ορθόδοξοι και έγκυροι μελετητές του χώρου των αιρέσεων, οι αείμνηστοι π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος 1 και ο π. Σεραφείμ Ρόουζ 2, όπως επίσης και ένας σύγχρονος λαμπρός ορθόδοξος απολογητής, ο π. Ιωάννης Κωστώφ 3.

Στην ορθόδοξη νηπτική και αγιολογική παράδοση, όπως έδειξαν οι εν λόγω πατέρες, διασώζονται περιστατικά δαιμονικών πειρασμικών ενεργειών σε αγίους και ασκητές, που παρουσιάζουν μια καταπληκτική ομοιότητα και αντιστοιχία με περιστατικά και γεγονότα, που διηγούνται ως εμπειρίες- επαφές τους διάφοροι οπαδοί των UFO.
Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.

Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός συνοψίζοντας κατά τρόπο σαφή την αγιοπατερική διδασκαλία, επισημαίνει ότι οι δαίμονες «παραχωρήσεως δε Θεού γινομένης και ισχύουσι και μεταβάλλονται και μετασχηματίζονται εις οίον θέλουσι σχήμα και φαντασία» 4.

Η αποκρυφιστική διάσταση του θέματος των εξωγήινων μαρτυρείται και από άλλα γεγονότα.
Έχει επισημανθεί π.χ. από ξένους μελετητές των αιρέσεων και της παραθρησκείας ότι η φρασεολογία και η ορολογία που χρησιμοποιείται από τους οπαδούς των UFO έχει αρχικώς πρωτοχρησιμοποιηθεί και αντληθεί από το χώρο τού αποκρυφισμού 5.

Επιπλέον, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί από τους ιδρυτές UFO –σεκτών είχαν σχέση με τον αποκρυφισμό.

Μία ακόμη χαρακτηριστική απόδειξη σχετική με την αναφορά μας στην αποκρυφιστική διάσταση του θέματος των UFO, αποτελεί και η μαρτυρία ενός επιφανούς Αμερικανού θεωρητικού και υποστηρικτή των UFO, του Μπιλ Κούπερ.
Ο Μπιλ Κούπερ αναφερόμενος σε κάποιες πληροφορίες, που του έδωσαν «εξωγήινοι» σε μια επαφή μαζί τους τονίζει:

«Οι πληφορίες που μας έδωσαν δεν ήταν μόνο επιστημονικές.
Μας είπαν πολλά αποκρυφιστικά πράγματα.

Υποστηρίζουν ότι έχουν στενή σχέση με τις θρησκείες μας.

Μιλούσαν για μαγεία και για τις λατρείες της γης» 6. Αμφιβάλλει κανείς, για την ύπαρξη αποκρυφιστικού στοιχείου στα UFO;
Νομίζουμε όχι.
Βλέπουμε, λοιπόν ότι και σʼ αυτή την νεοεποχίτικη πτυχή ο αποκρυφισμός είναι παρών.

Παραπομπές:

1. Βλ. Πρωτ Α.AΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΥ,Αποκρυφισμός-Γκουρουισμός- «Νέα Εποχή», εκδ. Ι. Μ. Νικοπόλεως, 1990, σσ. 120-127.

2. Βλ.Ιερομ. SERAPHIM ROSE, Η Ορθοδοξία και η Θρησκεία του Μέλλοντος (μετ. Μαρία Δημητριάδου), 2000, σσ. 109-157, 255-257.

3. Βλ. Αρχιμ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΩΦ, Πίστη και Λογική, τομ. Β΄, 1993, σσ. 46-72.

4. Βλ.Ι.ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ, Έκδοσις Ακριβής Ορθοδόξου Πίστεως 2,4, PG 94, 877A.

5. Βλ. H.Gasper–J.Müller–F. Va lentin, Lexikon der Sekten., 20017, σ.1096. 6. Βλ. Π.ΓIANNOYΛAKHΣ – Λ. ΚΑΒΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Η Αλήθεια για τα UFO και τις εξωγήινες συνομωσίες, 2004, σ. 21.

www.pemptousia.gr