GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Palantir, ο Πανόπτης οφθαλμός στην υπηρεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Άρθρο του Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου , Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ Τα Πάλαντιρ, επτά τον αριθμό, σύμφωνα με τον συγγραφέα του Άρχοντα των Δακτυλ...


Άρθρο του Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου,

Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ

Τα Πάλαντιρ, επτά τον αριθμό, σύμφωνα με τον συγγραφέα του Άρχοντα των Δακτυλιδιών, τον Άγγλο JRR Tolken, είναι κρυστάλλινες άφθαρτες σφαίρες διεσπαρμένες στα βασίλεια του παραμυθιού, οι οποίες ήταν συνδεδεμένες μεταξύ τους και μέσα από την μία μπορούσε να δεις κάποιος τι γίνεται στην περιοχή της άλλης. Με αυτόν τον τρόπο κάποιος που κατείχε τις απαραίτητες ικανότητες μπορούσε να ξέρει τι γίνεται σε όλη την οικουμένη.


Πέρα από το πεδίο φαντασίας του Τόλκεν, στην αληθινή ζωή και στη δύσκολη πραγματικότητα των καιρών μας, η εταιρεία λογισμικού Palantir Technologies Inc ιδρύθηκε το 2003 και ασχολείται με την ανάπτυξη ισχυρών εργαλείων ανάλυσης δεδομένων, που βασίζονται στον συνδυασμό μεγάλων συνόλων από ποικίλες πηγές, όπως διαδίκτυο, αρχεία δεδομένων, κάμερες ελέγχου, αναγνώριση προσώπου, στίγμα GPS, δεδομένα social media κλπ. και κάθε φορά προσαρμόζονται στις ανάγκες των πελατών της.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα. η Palantir αναπτύσσει τις πλέον «παρεμβατικές υπηρεσίες και τεχνολογίες» σε διεθνές επίπεδο και έχει παρεισφρήσει σε κυβερνητικά προγράμματα πολλών κρατών, τόσο στον τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας όσο και στον τομέα της αστυνόμευσης/παρακολούθησης, που αποτελεί και τον κύριο τομέα δράσης της. Είναι μία από τις πιο σκοτεινές εταιρείες τεχνολογίας με πελάτες της στις ΗΠΑ την CIA, το FBI, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, τις ένοπλες δυνάμεις και στρατιωτικές υπηρεσίες, το Πεντάγωνο, μεγάλο αριθμό αστυνομικών τμημάτων αλλά και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κα.


Τα εργαλεία που έχει αναπτύξει έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα χρησιμοποιούν αρκετές δυτικές κυβερνήσεις, όπως οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν λογισμικό της μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2015. Η τεχνολογία της εταιρείας φημολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε και για τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η εταιρεία πρόσφατα έχει προσαρμόσει τα εργαλεία της για να καλύψει την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και μέχρι τον Απρίλιο του 2020, αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, χρησιμοποιούσαν δωρεάν την τεχνολογία της για τη διαχείριση της πανδημίας. Το δωρεάν πακέτο αφορά σύμφωνα με την λογισμική δεοντολογία, τμήμα των βασικών λειτουργιών του προγράμματος.


Σε ό, τι αφορά στη χώρα μας, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα (Pronews 27/12), η συμφωνία συνεργασίας υπογράφηκε στις αρχές Απριλίου για να υπάρχουν πολλά δεδομένα σε real time ώστε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να μπορεί να εισηγείται κατάλληλα και η κυβέρνηση να αποφασίζει σχετικά με το lockdown. Δεν είναι γνωστό εάν ζητήθηκε η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η πρώτη αναφορά στις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη προέρχεται από ένα Tweet στις 25 Νοεμβρίου του Τζέφρι Πάιατ, πρέσβυ των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο οποίος έγραφε ότι «Χαίρομαι που βλέπω τον Β. Κικίλια και πάλι για να συζητήσουμε τη συνεχιζόμενη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας στον αγώνα κατά του Covid 19. Η φαρμακευτική και τεχνολογική καινοτομία των ΗΠΑ @pfizer, @LillyPad, @AbbottNews, @PalantirTech & άλλων θα βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα και τελικά θα τερματίσουν την πανδημία».


Στη συνέχεια στις 7 Δεκεμβρίου, η εταιρεία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να της παρέχει τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις που βασίζονται σε δεδομένα, ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία της Covid-19. Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση ή δημοσίευση. Οι υπηρεσίες που παρέχει στη κυβέρνηση θεωρητικά είναι δωρεάν για αυτό και δεν πέρασε από το Διαύγεια, αλλά όπως λέει και η σοφή μας παροιμία, «ποιος είδε το μέλι και δεν γλυκάθηκε»; Αφού τόσο καιρό δεν έχει γίνει γνωστή η υπόθεση, τι διασφαλίσεις ασφάλειας των δεδομένων υπήρχαν; Εκτιμώ καμία.


Και εάν τώρα τα προϊόντα της εταιρείας είναι δωρεάν, ποιος ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον, ιδιαίτερα στο άμεσο μέλλον και στα δεδομένα εμβολιασμού των πολιτών. Σύμφωνα με την δημοσίευση (Twitter) του Alex Karp, διευθυντή και συνιδρυτή της Palantir, η συνεργασία με την Ελλάδα έγινε από την ανάγκη του κορωνοιού, αλλά προσβλέπουν για διεύρυνσή της στα προσεχή χρόνια (σε όλους τους τομείς;).


Είναι σίγουρο ότι ο κος Μητσοτάκης θα ήθελε πολύ να ξέρει και μάλιστα με πολλές λεπτομέρειες όλα τα στοιχεία κατ’ ελάχιστον όλων όσων δεν θα εμβολιαστούν. Έχει δηλαδή ήδη στήσει ανεπίσημα ή χωρίς ανακοίνωση, ένα Μεγάλο Αδελφό, μια αποτελεσματικότατη μηχανή παρακολούθησης όλων των κινήσεων όλων των πολιτών και μάλιστα με μεγάλη εμβάθυνση στις λεπτομέρειες. Τα ευαίσθητα προσωπικά μας στοιχεία πιθανότατα δεν είναι πλέον ούτε ευαίσθητα ούτε προσωπικά, αλλά υπάρχουν αποθηκευμένα στις δεξαμενές μιας εταιρείας που μπορεί να τα εκμεταλλευθεί κατά τον καλύτερο για αυτήν τρόπο και μεγιστοποίηση του κέρδους. Έχει αποκτήσει ο κος Μητσοτάκης ένα μάτι που τα βλέπει όλα και αξιολογεί και πράττει κατά κρίση.


Οι Έλληνες για την Πατρίδα κατανοούμε την σοβαρότητα της κατάστασης και είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια παρακολούθησης και φακελώματος των πολιτών. Σαν συνεπείς Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα σαν πατριώτες, σαν ενεργά άτομα που αγαπούν την Ελλάδα, είναι φυσικό να μην φοβόμαστε καμία παρακολούθηση αφού οι ενέργειές μας βασίζονται στην διαφάνεια. Δεν δεχόμαστε όμως την κρυφή και φασιστική καταγραφή οποιουδήποτε προσωπικού στοιχείου για απολαβή πολιτικού οφέλους και χρήση εις βάρος των πολιτών. Ιδιαίτερα στο θέμα του εμβολιασμού των πολιτών πρέπει να υπάρχει πρωτίστως σεβασμός στον άνθρωπο και στα αναφαίρετα δικαιώματά του, όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα της χώρας μας και από την ιατρική δεοντολογία. Καλή δύναμη, καλή συνέχεια και καλή χρονιά σε όλους μας και πρώτα από όλα στην Ελλάδα μας.
Έλληνες για την Πατρίδα