GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο Τ.Μπάιντεν «πάγωσε» την πώληση των F-35 στα ΗΑΕ - Ικανοποίηση σε Τουρκία

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «πάγωσε» την πώληση των 50 μαχητικών F-35A στα ΗΑΕ, την οποία είχε εγκρίνει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλ...



Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «πάγωσε» την πώληση των 50 μαχητικών F-35A στα ΗΑΕ, την οποία είχε εγκρίνει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για άγνωστους ακόμη λόγους.

Η απόφαση προκάλεσε ικανοποίηση στη Τουρκία, καθώς τα ΗΑΕ βρίσκονται «απέναντι» στην Άγκυρα και στον Κόλπο, καθώς η Τουρκία είναι ο κορυφαίος σύμμαχος του Κατάρ, αλλά και στην Α.Μεσόγειο που τα ΗΑΕ στηρίζουν την Ελλάδα και την κυβέρνηση του Τομπρούκ απέναντι στη Τουρκία και το καθεστώς Σάρατζ στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Eξωτερικών η πώληση των F-35 στα ΗΑΕ όπως και η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία αναβάλλεται μέχρι το θέμα να «επανεξεταστεί».

Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ είχε αποσύρει τις αντιρρήσεις του που είχε για την πώληση των μαχητικών στα Εμιράτα μετά την αποκατάσταση των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων.

Σε ότι αφορά τη Σαουδική Αραβία η Ουάσιγκτον είχε εγκρίνει την πώληση πυρομαχικών αξίας 290 εκατ. $ μεταξύ αυτών και βόμβών GBU-39.

Το ζήτημα είναι ότι Ελλάδα και ΗΑΕ βρίσκονταν σε προωθημένες συζητήσεις για την απόκτηση των Mirage 2000-9 των ΗΑΕ από την ΠΑ με όλο το πακέτο οπλισμού τους, μόλις τα F-35 θα προσγειώνονταν στην αραβική χώρα.

Τώρα η απόφαση Μπάιντεν «παγώνει» την παραχώρησή τους από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα.